Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση σήμερα στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μετά την συγκέντρωση χιλιάδων ανδρών της Ρωσικής Μισθοφορικής οργάνωσης wagner που έχει παρατηρηθεί στην Λευκορωσία, πλησίον του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου Suwalki, διαμέσου του οποίου αφενός η Λιθουανία συνορεύει με την Πολωνία και κατ' επέκταση μέσω αυτής και η Λετονία - Εσθονία και αφετέρου διαχωρίζει την Λευκορωσία από το Ρωσικό Καλλίνιγκραντ.
Λετονία-Λιθουανία συγκεντρώνουν δυνάμεις στα σύνορα τους με την Λευκορωσία
Σύμφωνα με πληροφορίες Λετονία και Λιθουανία συγκεντρώνουν δυνάμεις οπλικά συστήματα και μέσα στα σύνορά τους με την Λευκορωσία
Η Πολωνία σε κατάσταση συναγερμού
Οι δύο παραπάνω χώρες όπως και η Πολωνία έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Ένοπλες Δυνάμεις τους λόγω αφίξεως της Ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στην Λευκορωσία.
Η Wagner συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στον διάδρομο Suwalki
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ "Οι δυνάμεις Wagner στη Λευκορωσία συγκεντρώνονται μπροστά από τον διάδρομο Suwalki και έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες", τοοποίο επισημαίνει:
"Το να σπάσει τον διάδρομο Suwałki και να ενωθεί το Καλίνινγκραντ με την Λευκορωσία είναι το μακροχρόνιο όνειρο της Ρωσίας
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα σημείωσε ότι οι δυνάμεις της λεγόμενης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη Γκρόντνο, η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός μισθοφόρων στη Λευκορωσία ξεπερνά ήδη τους 4.000, ενώ η πολωνική πλευρά ήδη εκτιμά ότι ο αριθμός μπορεί να πλησιάζει τους 10.000.
Το θέμα ανησυχίας είναι ότι το Γκρόντνο βρίσκεται ουσιαστικά στο κατώφλι του λεγόμενου διαδρόμου του Suwałki , μια διαδρομή που εκτείνεται για περίπου 65 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λιθουανίας και συνδέει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ με το δορυφορικό κράτος της Λευκορωσίας.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 2010, το ΝΑΤΟ αντιμετώπιζε μια πιθανή επιχείρηση με στόχο να "σπάσει" ο διάδρομος του Suwałki ως ένα από τα πιο πιθανά σενάρια της επιθετικότητας του Κρεμλίνου.
Στη Μόσχα αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε ανοιχτά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, μόλις η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ βρέθηκε αποκομμένη από την υπόλοιπη ρωσική ομοσπονδία.
Η Συμμαχία διατηρούσε αρχικά δυνάμεις σε επίπεδο τάγματος αναπτυγμένες στην περιοχή ειδικά για τον σκοπό της προστασίας της σημαντικής αυτής διαδρομής. Ωστόσο από το 2022, υπάρχει ένα απόσπασμα 800 ανρών των ΗΠΑ και 1.600 στρατιώτες συνολικά προερχόμενοι από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι δύνανατια να ενεργήσουν Ταξιαρχίες των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας και της Λιθουανίας, καθώς και ολόκληρου του ευρωπαϊκού κλάδου της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Θεωρείται απίθανο τα ρωσικά στρατεύματα της Ομάδας Βάγκνερ να προετοιμάζονται πραγματικά για μια πλήρης κλίμακας μάχη.
Είναι στο στυλ του Κρεμλίνου να κλιμακώνεται η κατάσταση σταδιακά, επομένως η εφαρμογή τακτικών επιδρομών από τους μισθοφόρους, τόσο στην Πολωνία όσο και στη Λιθουανία είναι πολύ πιο εύλογη εδώ.
Επιπλέον, το Suwalki Gap είναι το τέλειο μέρος για να το γίνουν τέτοιου είδους ενέργειες, λόγω των δασών που καλύπτουν τις περιοχές κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας.
Οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ θα επιστήσει φυσικά την προσοχή της Συμμαχίας στο νέο πρόβλημα, και αυτό προσπαθεί να πετύχει η Ρωσία.
Το Κρεμλίνο έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει την υπομονή της Δύσης και να μετράει την αντίδραση, όπως είδαμε από το πρόσφατο επεισόδιο που παραβιάστηκε ο πολωνικός εναέριος χώρος χωρίς συνέπειες."
Συμπέρασμα
Σε άρθρο μας εδώ και 18 μήνες με τίτλο, "Ειδική γεωστρατηγική ανάλυση: Αυτή είναι η "αχίλλειος πτέρνα" της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας" , επισημαίνουμε μεταξύ άλλων ότι τυχόν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, θα είχε ως πολύ πιθανή εξέλιξη την προσπάθεια της Ρωσίας να επιχειρήσει κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιας λωρίδας πλάτους μόλις 65 χιλιομέτρων περίπου, του διαδρόμου Suwałki, τον οποίο θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια το έργο θα ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία.
Ωστόσο ο "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο όπως και η Υπερδνειστερία είναι χερσαία πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία.
Επίσης σε άλλο προηγούμενο άρθρο μας αναφορικά με το Καλλίνιγκραντ , είχαμε επισημάνει από τον Μάϊο του 2021 ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ολοκληρώνει τη δημιουργία μιάς νέας μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Καλίνινγκραντ.
Συγκεκριμένα η 18η Μηχανοκίνητη Μεραρχία θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη το Φθινόπωρο και θα διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.
Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τελικά τόσο οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο και η Ρωσία, θα έχουν να χάσουν πάρα πολλά αν η αντιπαλότητά τους μετουσιωθεί σε στρατιωτική σύρραξη πέραν της Ουκρανίας, στον διάδρομο Suwałki , ενώ ταυτόχρονα σχεδόν μπορεί να οδηγούμασταν και σε χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός το οποίο θα ήταν ολέθριο για την ανθρωπότητα, αφού θα είχαμε Ρωσική επίθεση κατά χωρών του ΝΑΤΟ (Πολωνίας-Λιθουανίας).
Εκτίμησή μας είναι ότι η παραπάνω κίνηση του Πούτιν είναι για λόγος ενυπωσιασμού και ως απάντηση για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και της επικείμενης αυτής της Σουηδίας, με την Βαλτική θάλασσα να μετατρέπεται σε Νατοϊκή λίμνη και το Καλλίνιγκραντ να δύναται να αποκοπεί από την Συμμαχία εύκολα δια θαλάσσης, από τον Ρωσικό στόλο της Αγίας Πετρούπολης.
Κοινώς ο Πούτιν ασκεί Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (ΨΕΠ) στο ΝΑΤΟ δείχνοντας του τα όρια που δεν πρέπει να ξεπεράσει σε σχέση με το Καλλίνιγκραντ.