Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, με κυριότερη ωστόσο αυτή του Ουκρανικού χτυπήματος με θαλάσσια drones (USV) κατά του τεράστιου Ρωσικού αποβατικού πλοίου Olenegorsky Gornyak στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στην Μαύρη θάλασσα.
Στα "τάρταρα" το γόητρο του Ρωσικού Στόλου
Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, "Η επίθεση στο μεγάλο αποβατικό πλοίο Olenegorsky Gornyak είναι το μεγαλύτερο συμβάν μετά την βύθιση του καταδρομικού Moskva", το οποίο επισημαίνει:
"Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η χθεσινή πρωινή επίθεση του ουκρανικού στρατού στο μεγάλο αποβατικό πλοίο Olenegorsky Gornyak (LHD) ήταν το μεγαλύτερο περιστατικό με ρωσικό πολεμικό πλοίο από το "περιστατικό" με το καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου 2022.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης Νοβοροσίσκ. Όπως γνωρίζετε, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας μετέφερε πρόσφατα ενεργά πολλά από τα πλοία του σε αυτήν την περιοχή.
Η επίθεση στο Olenegorsk Gornyak ήταν μια σαφής επιβεβαίωση της αυξανόμενης έντασης και του κινδύνου για τα ρωσικά πλοία, ειδικά από τη στιγμή που, αν κρίνουμε από το βίντεο, η επίθεση στο BDK ήταν στοχευμένη.
Η κατάσταση επιδεινώνεται σοβαρά από το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, προφανώς, διαθέτουν σημαντικό αριθμό θαλάσσιων μη επανδρωμένων οχημάτων, αφού οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο νέων επιθέσεων.
Μεταξύ άλλων, απόψε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν σε πολιτικό τάνκερ 30 ναυτικά μίλια από τη γέφυρα της Κριμαίας. Δεν κατέστη δυνατό να βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο, αλλά το τελευταίο υπέστη σοβαρές ζημιές.
Νέες προσπάθειες δημιουργίας προγεφυρώματος ατον Δνείπερο από τους Ουκρανούς
Παράλληλα τα ουκρανικά στρατεύματα κάνουν νέες προσπάθειες να αποβιβάσουν στρατεύματα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές και αναφορές από την ουκρανική διοίκηση, η κατάσταση στην κατεύθυνση της Χερσώνας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Μικρές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσπαθούν να αποκτήσουν έδαφος στα νησιά στην πλημμυρισμένη πεδιάδα του ποταμού Δνείπερου.
Αυτό φυσικά, δημιουργεί πρόσθετη ένταση, καθώς οι Ουκρανοί βο
μβαρδίζουν ενεργά οικισμούς που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνα.
Ο ακριβής αριθμός του ουκρανικού στρατού παραμένει άγνωστος, ωστόσο είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι Λόχοι(-), δυνάμεως έως 100 ατόμων, θα μπορούσαν να ενεργούν.
Η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί drones για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πυρών υποστηριξής της.
Σε απάντηση σε αυτό, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ουκρανικές αποβατικές ομάδες, μερικές φορές καταστρέφοντάς τις μαζί με γρήγορα σκάφη.
Παρόλα αυτά, η ουκρανική διοίκηση συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να δημιουργήσει προγεφύρωμα στον ποταμό Δνείπερο, θεωρώντας τον ως στρατηγικά σημαντικό εμπόδιο για την περαιτέρω προώθηση στην περιοχή του Χερσώνα.
Τρόμος των Ουκρανών από τον τεράστιο κρατήρα βόμβας FAB-500
Τέλος οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έδειξαν τις συνέπειες ενός χτυπήματος με βόμβα υψηλής έκρηξης FAB-500
Δημοσιεύτηκαν βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να επιθεωρούν το σημείο της συντριβής όπου πιστεύεται ότι έπεσε η βόμβα FAB-500 με υψηλή εκρηκτικότητα.
Στο σημείο της έκρηξης σχηματίστηκε ένας τεράστιος κρατήρας, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό οι Ουκρανοί κατάφεραν να εκκενώσουν την υποτιθέμενη επικίνδυνη ζώνη πέριξ της περιοχής πρόσκρουσης.
Το τεράστιο μέγεθος του κρατήρα από την έκρηξη μιας ισχυρής εναέριας βόμβας μαρτυρεί την εκπληκτική της ισχύ, ενώ δεκάδες χτυπήματα όπως αυτό γίνονται καθημερινά στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, γεγονός που εξηγεί πλήρως τον πανικό μεταξύ του ουκρανικού στρατού , αφού η "ζώνη θανάτου" μιας τέτοιας βόμβας είναι απλά τεράστια.
Συμπέρασμα- Οι ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Ουκρανοί αντιλαμβανόμενοι τις επιταγές του σύγχρονου πεδίου της μάχης προέβησαν με επιτυχία σε νέο δολοφονικό χτύπημα με θαλάσσια drones (USV), στο Νοβοροσίσκ αυτή τη φορά, κατά του Ρωσικού αποβατικού πλοίου Olenegorsky Gornyak.
Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια για ρωσικό πολεμικό πλοίο μετά την βύθιση με ανάλογο τρόπο του καταδρομικού Moskva στις 13 Απριλίου 2022.
Η Ελλάδα τι ανάλογη ενέργεια κάνει για το Αιγαίο;
Οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο για την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV) .Εμείς τι ανάλογο κάνουμε για το Αιγαίο;
Για το επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.
Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.