Ένοπλες Συρράξεις

Επανεκτίμηση πολιτικής των ΗΠΑ από πρώην Aμερικανούς πρεσβευτές: Η βοήθεια προς το πλούσιο Ισραήλ έφτασε στην ημερομηνία λήξης της;

Οι εβδομάδες έντονης αναταραχής στο Ισραήλ σχετικά με το μέλλον του, δίνουν την ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεκτιμήσουν τη δική τους πολιτική, απέναντι σε αυτήν τη χώρα. Πρώην αμερικανοί πρεσβευτές  και  κύριοι Αμερικανοί αρθρογράφοι,  αναλύουν αυτό που ήταν προηγουμένως αδιανόητο: τον τερματισμό της βοήθειας προς το Ισραήλ.

Οι υπερχρεωμένες Ηνωμένες Πολιτείες (το ομοσπονδιακό χρέος που ανήκει στο δημόσιο έχει φτάσει σχεδόν το 100 τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ), παρέχει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια σε μια πλούσια χώρα που από καιρό ήταν σε θέση να πληρώσει για την άμυνά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι δύο πλευρές στην τρέχουσα δίνη διαμαρτυρίας για την αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, (τον μόνο έλεγχο που απομένει στο κοινοβούλιο της χώρας), υποστηρίζουν ότι προάγουν τη δημοκρατία.

«Αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Μόνο το υπερεθνικιστικό/θρησκευτικό κοινοβούλιο που ελέγχεται από τη Δεξιά, ενισχύει τη δημοκρατία προσπαθώντας να αποδυναμώσει το δικαστήριο επιβάλλοντας ότι, δεν μπορεί πλέον να καταρρίπτει νόμους που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο κρίνοντάς τους παράλογους», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλοί αμερικανοί Εβραίοι και υποστηρικτές του Ισραήλ, συνηθισμένοι στο αμερικανικό  σύνταγμα  και την καθαρή δημοκρατία αισθάνονται άβολα με την ισραηλινή.

Σε αντίθεση με το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλές ενσωματωμένες διασφαλίσεις για τον έλεγχο της πλειοψηφικής εξουσίας: ένα νομοθετικό σώμα, ένα ανεξάρτητο εκτελεστικό σώμα με δικαίωμα βέτο επί της νομοθεσίας, και ένα Ανώτατο Δικαστήριο που  προασπίζει αυτά τα δικαιώματα.

Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει μόνο ένα Ανώτατο Δικαστήριο για να μετριάσει μερικές φορές τις κοινοβουλευτικές υπερβολές και να υπερασπιστεί τουλάχιστον ορισμένα δικαιώματα.

Οι κοσμικοί πλουραλιστές ρεπουμπλικάνοι στο Ισραήλ φοβούνται ότι, με ένα αποδυναμωμένο δικαστήριο, τα δικαιώματα ορισμένων ομάδων που δεν ευνοούνται από την υπερεθνικιστική/θρησκευτική παράταξη  θα συντριβούν  από την ανεξέλεγκτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεταξύ των ομάδων που ενδέχεται να πληγούν είναι οι Ισραηλινοί Άραβες (περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού) και οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη. Αν και το Ισραήλ είναι ένα είδος δημοκρατίας, δεν είναι για εκείνες τις ομάδες που αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο, που περιορίζεται ακόμη περισσότερο από ένα αποδυναμωμένο δικαστήριο, πιθανότατα θα διαβρώσει περαιτέρω τα δικαιώματα των Ισραηλινών Αράβων, θα επέτρεπε σε περισσότερους Ισραηλινούς εποίκους να πάρουν περισσότερη παλαιστινιακή γη ή ακόμη και θα επιχειρούσε να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη.

«Οι περισσότερες από αυτές τις ισραηλινές πολιτικές, με τις οποίες πολλοί Αμερικανοί νιώθουν άβολα, συνεχίζονται. Αλλά θα μπορούσαν να επιταχυνθούν με την κατάρρευση ενός δικαστηρίου που περιστασιακά σταματά ή αμβλύνει ιδιαίτερα τις εξωφρενικές πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές τις μειονεκτούσες ομάδες», αναφέρει το μέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα πίστευε κανείς ότι η ετήσια στρατιωτική βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δύναμη να μετριάσουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ και προς τις δύο ομάδες Αράβων.

Στην πραγματικότητα, η βοήθεια των ΗΠΑ  συνεχίζεται ακόμη και όταν το Ισραήλ ουσιαστικά έχει εγκλωβίσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για χρόνια και ελέγχει την κίνηση και το εμπόριο τους.

«Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, όχι μόνο για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή το Ισραήλ έχει πλουτίσει και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Η χώρα κατατάσσεται τώρα  στην 24η θέση στον κόσμο στο κατά κεφαλήν εισόδημα , ακριβώς εκεί πάνω με άλλες πλούσιες ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τον Περσικό Κόλπο.

«Η χώρα δεν χρειάζεται πλέον τη βοήθεια - θα  είναι ενοχλητικό για τους πλούσιους Ισραηλινούς - και συνεπάγεται συμφωνία των ΗΠΑ με απαράδεκτες πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών Άραβων», καταλήγει το μέσο ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ