Τα τωρινά δεδομένα και οι αναλύσεις ειδικών από όλο τον κόσμο δείχνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, τουλάχιστον όχι προς το παρών. Οι οικονομικές υποστηρίξεις και οι παραδόσεις εξοπλισμού θα συνεχίσουν, ωστόσο ίσως δούμε μείωση στην ποσότητα και συχνότητα των πακέτων βοήθειας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ένας Ρώσος στρατιωτικός ειδικός, επικεφαλής της ρωσικής ένωσης Βετεράνων του Αφγανιστάν, Φραντς Κλίντσεβιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όπλα θα συνεχίσουν να παραδίδονται μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν άλλη επιλογή».
Από την άλλη, ο σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Γιαν Γκάγκιν, δήλωσε πως οι προμήθειες δυτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία έχουν μειωθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών Financial Times, o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αιτηθεί από το κογκρέσο χρηματοδότηση για αποστολές όπλων στην Ταϊβάν, αντί για επιπλέον κεφάλαια για την Ουκρανία.
Τα Προβλήματα της Συνέχισης των Παραδόσεων
Όπως και να έχει, τα προβλήματα που συναντάει η Δύση κατά τις προσπάθειές της να παραδώσει εξοπλισμό στην Ουκρανία πληθαίνουν και εντείνονται όλο και περισσότερο.
Ας ξεκινήσουμε με ένα πρόσφατο γεγονός. Στις 3 Αυγούστου, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε μία σοκαριστική αύξηση στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Ο αποκαλούμενος «πληθωρισμός του πολέμου» έχει ήδη φτάσει ποσοστό άνω του 100% φέτος (περίπου 400% σύμφωνα με ρωσικές αναφορές), γεγονός που έχει επηρεάσει ήδη τις βρετανικές παραδόσεις όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (φυσικά αρνητικά).
Ο ανεξάρτητος ειδικός Σέρχι Ζγκούρετς, μέλος της ομάδας αναλυτών του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «η Ουκρανία ενεργά εισάγει όπλα μόνη της σε μεγάλη ποσότητα και δεν εξαρτάται τόσο από την βοήθεια των εταίρων της». Φυσικά, δυτικές χώρες στέλνουν χρήματα στο Κίεβο για να μπορεί να πραγματοποιεί αυτές τις αγορές, αλλά και πάλι η αλλαγή αυτή κάτι υποδεικνύει.
Αποδεικνύεται πως όχι μόνο τα όπλα έχουν ακριβύνει εξωφρενικά πολύ, αλλά ο ρυθμός της διεθνούς παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει την τεράστια ζήτηση παγκοσμίως. Αυτό είναι κάτι που έχουμε αναφέρει και αναλύσει πολλές φορές στον παρελθόν, ωστόσο πρώτη φορά επίσημες ουκρανικές δηλώσεις έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι πολύ λογικό που το Κίεβο μίλησε για αυτό το πρόβλημα, μιας και η κύρια χώρα που θα επηρεαστεί από αυτήν την απότομη αύξηση στις τιμές όπλων είναι η Ουκρανία.
Σύμφωνα με δεδομένα που παρέχει η ρωσική σελίδα SvPressa, ο χρόνος αναμονής για φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους (MANPADS), οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε τεράστια ποσότητα στον πόλεμο, είναι 8 χρόνια! Το ίδιο ισχύει και για άλλα πολύ συνηθισμένα όπλα.
Για αυτό και ειδικοί εκτιμούν πως οι αμερικανικές και δυτικές παραδόσεις όπλων, αν και θα συνεχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία, θα εμπεριέχουν όλο και μικρότερο όγκο όπλων για τον ουκρανικό στρατό. Πώς θα μπορέσει όμως η Ουκρανία να συντηρήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της με λιγότερα πυρομαχικά και όπλα την στιγμή που εξαρτάται σχεδόν 100% από εξαγωγές βλημάτων και εξοπλισμού;
Δύσκολα τα πράγματα για τον Ζελένσκι...