Η γέφυρα της Κριμαίας Κερτς , η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 2016 και 2018 και περιλαμβάνει τόσο αυτοκινητοδρόμους όσο και σιδηροδρομικές λωρίδες, είναι απίστευτα σημαντική για τη Ρωσία. Η σύνδεσή της μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, είναι συμβολική και στρατηγική.
Βασικά, όλα όσα υποδηλώνει η Γέφυρα του Κερτς την καθιστούν έναν απίστευτα «ζουμερό» στόχο για τις ουκρανικές δυνάμεις. Στο Κίεβο πιστεύουν ότι, εκτός από τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στόχος τους μπορεί να γίνει και η γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ουκρανία εκφράζει την ιδέα της ανακατάληψης ή της καταστροφής της γέφυρας.
Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διεξαγωγή δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στόλου και κρίσιμης σημασίας υποδομές της Κριμαίας, ως μέτρο για να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να επιχειρήσουν στη θάλασσα κατά του ρωσικού ναυτικού.
Σε σχέση με την απειλή επιθέσεων από ρομποτικά επιφανείας και υποβρύχια συστήματα, οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τα τεχνικά μέσα για την προστασία της κύριας βάσης του στόλου και των σημείων όπου είναι αγκυροβολημένα τα πλοία, εξοπλισμένα με οπτικοηλεκτρονικούς σταθμούς και σταθμούς ραδιοεπιτήρησης.
Μια εικόνα που έχει γίνει viral πρόσφατα δείχνει ότι, ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πλωτά φράγματα για να προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα άμυνας στη στρατηγική Γέφυρα της Κριμαίας (ή Γέφυρα Κερτς) που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία.
Τα πλωτά φράγματα (μπούμ) είναι μακρά εμπόδια που τοποθετούνται στη θάλασσα, για να εμποδίσουν τα επιφανειακά drones να πλησιάσουν τους στόχους τους. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι πιθανότατα έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν πιο δύσκολο για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) να χτυπήσουν σημαντικές ρωσικές υποδομές, όπως γέφυρες.
Οι άμυνες «μπούμ» είναι φυσικά εμπόδια όπως τα ανθυποβρυχιακά και τα αντιτορπιλικά δίχτυα και υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα έναντι μικρότερων στόχων όπως τα USV, που έχουν αναπτυχθεί εκτενώς από την Ουκρανία και είναι σχετικά πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Το μήκος της γέφυρας είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να αμυνθεί από ουκρανικά drones επιφανείας, τα οποία είναι αδύνατο να εντοπιστούν μέχρι λίγο πριν φτάσουν στον στόχο τους. Λόγω του μικρού μεγέθους τους και της εγγύτητάς τους στη θάλασσα, τα ουκρανικά επιθετικά USV είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να τα ανιχνεύσουν χρησιμοποιώντας ραντάρ και σόναρ.
Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφότου η στρατηγική Γέφυρα της Κριμαίας, δέχτηκε μια μεγάλη επίθεση στις 17 Ιουλίου, που αποδόθηκε σε Ουκρανούς σαμποτέρ.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Γέφυρα της Κριμαίας έγινε στόχος δύο σημαντικών επιθέσεων. Μια σημαντική έκρηξη που προκλήθηκε από βόμβα φορτηγού κατέστρεψε ένα τμήμα της γέφυρας μήκους 19 χιλιομέτρων τον περασμένο Οκτώβριο.
Είναι γνωστό ότι, το Κίεβο είχε αναπτύξει USV για να επιτεθεί στην Κριμαία νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Η Ρωσία υπερασπίζεται τη γέφυρα της Κριμαίας
Η γέφυρα, που ολοκληρώθηκε το 2018, είναι μια στρατηγική διαδρομή εφοδιαστικής που στεγάζει δρόμους και σιδηροδρομικές συνδέσεις. Εκτείνεται σε πάνω από δεκαέξι χιλιόμετρα, η Κερτς είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και κατασκευάστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι, οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν αντίμετρα στη Γέφυρα της Κριμαίας που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ανδρών και υλικού από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς την Κριμαία.
Τα μέτρα ασφαλείας της γέφυρας της Κριμαίας ενισχύθηκαν με την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Υπάρχουν δύο φορτηγίδες-στόχοι που προέρχονταν από τη Ναυτική Βάση του Novorossiysk και έχουν ρυμουλκηθεί στην τοποθεσία, αγκυροβολημένες στην ανατολική πλευρά της γέφυρας. Στη συνέχεια τα σκάφη καλύφθηκαν με πολλαπλούς ανακλαστήρες ραντάρ, οι οποίοι είναι μεταλλικές συσκευές που τοποθετούνται σε μια φορτηγίδα προκειμένου να την κάνουν πιο ορατή στα ραντάρ.
Τώρα, φαίνεται ότι σκοπός τους θα μπορούσε να είναι να λειτουργήσουν ως δόλωμα, μπερδεύοντας τους εισερχόμενους πυραύλους που στοχεύουν στη Γέφυρα του Κερτς. Άλλοι ανακλαστήρες ραντάρ είναι επίσης, στερεωμένοι στα ρηχά κοντά στη γέφυρα. Δεν είναι σαφές, εάν αυτά είναι μέρος των αντίμετρων ή των χαρακτηριστικών πλοήγησης.
Επιπλέον, η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης προπέτασμα καπνού, μια πολύ γνωστή τακτική που χρησιμοποιούσε ο στρατός της χώρας όλα αυτά τα χρόνια και για την οποία κάποιο από το προσωπικό τους έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Παρά την ανάπτυξη όλων αυτών των αντίμετρων, οι Ουκρανοί κατέπληξαν τα ρωσικά στρατεύματα με την επίθεσή τους τον Οκτώβριο. Έκτοτε, η Ρωσία έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την προστασία της.