Ο ουκρανικός στρατός εκτοξεύει 8 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού την ημέρα, αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην γνωστή δυτική σελίδα Financial Times. Ο αριθμός των βλημάτων που χρησιμοποιούνται αυξήθηκε κατακόρυφα αμέσως μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε μία τεράστια πρόκληση για τις ΗΠΑ και τους άλλους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ουκρανικές ανάγκες σε πυρομαχικά.
Αδειάζουν τα Αποθέματα Παντού!
Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στους Ουκρανούς, ειδικά αυτήν της προμήθειας κρίσιμων πυρομαχικών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αντεπίθεση έναντι των ρωσικών δυνάμεων.
Οι προσπάθειες των Αμερικανών εστιάζουν κυρίως στην παράδοση περισσότερων βλημάτων 155 χιλιοστών, τα οποία χρησιμοποιούνται μανιωδώς από τα ουκρανικά πυροβολικά συστήματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Οι βραχυπρόθεσμες προμήθειες προέρχονται από τα δυτικά αποθέματα πυρομαχικών, ενώ υπάρχουν σχέδια και για μακροπρόθεσμες αποστολές βλημάτων τα οποία θα παραχθούν από την δυτική αμυντική βιομηχανία.
Η Financal Times είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως ως αποτέλεσμα των λιγοστών εναπομεινάντων βλημάτων, οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εκτοξεύουν πυραύλους που παράγονται στην Βόρεια Κορέα.
«Εργαζόμαστε σκληρά, προσπαθούμε να βιαστούμε όσο μπορούμε και να παράγουμε βλήματα 155 χιλιοστών όσο γρηγορότερα γίνεται» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Δεν θέλουμε να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη.»
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Βουλγαρία και την Νότια Κορέα για προμήθειες βλημάτων στην Ουκρανία, ενώ διαπραγματεύονται παρόμοια συμβόλαια και με την Ιαπωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο αμερικανικός στόχος παραγωγής 90 χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού κάθε μήνα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025 για να υλοποιηθεί, γεγονός που δείχνει την αδυναμία του αμερικανικού στρατού σε αυτό το ζήτημα.
«Πριν από τον πόλεμο, οι κύριοι στρατιωτικοί στόχοι μας ήταν να κατασκευάσουμε νέα πυρομαχικά για άρματα μάχης» δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Γκάι Γουάλς, αντιπρόεδρος του οργανισμού εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Οι νέες δυτικές προσπάθειες εντείνονται όσο η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεσή της στα νότια και στα ανατολικά της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε το Σταραμαγιόρσκοε, ένα χωριό στο νοτιοανατολικό Ντονιέτσκ που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο από την αρχή του πολέμου.
Η Ουκρανία εκτοξεύει σήμερα μέχρι και 8 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού κάθε μέρα, πολλά περισσότερα από αυτά που θα εκτόξευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν Αμερικανοί επίσημοι.
«Όσο η πρώτη γραμμή του μετώπου σταθεροποιείται, η σημασία του πυροβολικού αυξάνεται» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Η έκπληξη ήταν πόσο σημαντικά είναι τα συνηθισμένα βλήματα πυροβολικού.»