Ένοπλες Συρράξεις

Η λύση είναι απλή: Η Ρωσία εμποδίζει το Starlink και οι Ουκρανοί μπορούν να το αντιμετωπίσουν “θάβοντας” την κεραία στο υπέδαφος!

Η προσπάθεια της Ρωσίας να υπονομεύσει την πρόσβαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Διαδίκτυο, στοχεύοντας τις δορυφορικές επιχειρήσεις Starlink που ο  Έλον Μασκ παρείχε στο Κίεβο από τις πρώτες μέρες του πολέμου, φαίνεται να είναι πιο προχωρημένη από ότι ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Το Starlink έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος βασίζεται στα μικρά φορητά τερματικά για να επικοινωνεί στο πεδίο της μάχης και να αναμεταδίδει πληροφορίες. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτυχία, απενεργοποιώντας την ικανότητα των Ουκρανών να χρησιμοποιούν άλλο εξοπλισμό επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφώνων και των κινητών τηλεφώνων, αλλά τα δορυφορικά σήματα είναι πιο δύσκολο να διαταραχθούν.

Πρόσφατα,  πληροφορίες σχετικά με τους Ρώσους που άρχισαν να καταστέλλουν τη δορυφορική σύνδεση στο Διαδίκτυο Starlink, έχουν προκαλέσει απήχηση στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι περίεργο που προκάλεσε ανησυχία στην Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν ευρέως αυτά τα φορητά δορυφορικά πιάτα, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται για διάφορες στρατιωτικές ανάγκες. Ωστόσο, οι Ρώσοι προσπαθούν να εμποδίσουν το Starlink εδώ και λίγο καιρό, οι πρώτες προσπάθειες χρονολογούνται πριν από αρκετούς μήνες.

Ο ρωσικός στρατός έχει δοκιμάσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «Tobol», τα οποία ήταν αρχικά σχεδιασμένα για την προστασία των ρωσικών δορυφόρων. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα, το οποίο προοριζόταν προηγουμένως για την προστασία των δορυφόρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε εχθρικούς δορυφόρους.

Δεν είναι σαφές, εάν οι διακοπές λειτουργίας του Starlink που έχουν αναφερθεί στην Ουκρανία, ήταν αποτέλεσμα των πειραμάτων «Tobol» της Ρωσίας ή άλλων δυνατοτήτων παρεμβολής, που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως το σύστημα «Tirada-2» που είναι τοποθετημένο σε φορτηγό.

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν ότι, αντιμετώπισαν «αναταραχές» τον Οκτώβριο, καθώς κινούνταν προς τις ρωσικές θέσεις κατά τη διάρκεια επιτυχημένων αντεπιθέσεων στο νότο και τα ανατολικά.

Η επίγεια μέθοδος, γνωστή ως παρεμβολή κατερχόμενης ζεύξης, μεταδίδει ένα σήμα στην ίδια συχνότητα με τον δορυφόρο, γεγονός που εμποδίζει τις συνδεδεμένες συσκευές να λαμβάνουν το νόμιμο σήμα. Αυτή η μέθοδος, έχει μικρότερη περιοχή επίδρασης, επειδή εξαρτάται από το γεγονός ότι ένας παρεμβολέας πλησιάζει σχετικά τα συστήματα που σκοπεύει να διακόψει.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καν ανάγκη για μυστικές παρεμβολές όπως το «Tobol», επειδή οι παρεμβολές επικοινωνίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο εντός και κοντά στην πρώτη γραμμή. Η μέθοδος του μπλοκαρίσματος είναι η ίδια ακόμα και για το Starlink, καθώς είναι επίσης ένα από τα είδη ραδιοσύνδεσης και αν υπάρχει σύνδεση ραδιοφώνου, οι συχνότητές του μπορούν να εντοπιστούν και να παρεμποδιστούν.

Επιπλέον, στην περίπτωση του Starlink, δεν είναι απαραίτητο να κατασταλεί το κανάλι συχνότητας όταν μπορεί να  αποκοπεί από τη δορυφορική πλοήγηση, καθώς το τερματικό συνδέεται με τη θέση GPS και επί του παρόντος δεν λειτουργεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Για να εμποδίσουν το Starlink, οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετήσουν κεραίες EW σε ύψη, όπως ιστούς κινητής τηλεφωνίας, ανελκυστήρες, πύργους μετάδοσης ρεύματος, έτσι ώστε να εμποδίσει τη δορυφορική κεραία Διαδικτύου σε πολύ μεγάλη γωνία.

Ουκρανοί  ειδικοί συμβουλεύουν να τοποθετηθεί η κεραία Starlink κάτω από το έδαφος για τουλάχιστον 50 εκατοστά ή χαμηλότερα, αλλά με τρόπο που να μπορεί να δει τους δορυφόρους. Τα τοιχώματα του λάκκου θα μπορούσαν να καλυφθούν με πυκνό μεταλλικό πλέγμα ή φύλλα μεταλλικού προφίλ, για να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό "κλουβί Faraday" το οποίο πρέπει να γειωθεί. Επίσης, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι όταν βρέχει κάτι πρέπει να γίνει στο νερό που έχει μαζευτεί στον πάτο του λάκκου.

«Δηλαδή, δεν είναι κάποια "μοναδική" ρωσική τεχνολογία που αποτελεί απειλή για τους ουκρανικούς δέκτες SatCom, ούτε είναι αδύνατο να λυθεί το πρόβλημα κάνοντας πολύ απλές ενέργειες», αναφέρει μέσο ενημέρωσης.

Επιπλέον, το «θάψιμο» του Starlink σε μια ορισμένη απόσταση από τη θέση είναι, σε κάθε περίπτωση, πολύ σωστή απόφαση, επειδή  επιτρέπει να προστατευθεί η συσκευή από κατακερματισμό κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών πυροβολικού και κάνει τις θέσεις λιγότερο εμφανείς στον εχθρό.

Το πρόβλημα με το Starlink είναι ότι, έχει πάρα πολλούς δορυφόρους. Είναι κάπως δύσκολο να τους μπλοκάρεις όλους ή ακόμα και έναν μεγάλο αριθμό. Ωστόσο, η διατάραξη ακόμη και ορισμένων θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ρώσους διοικητές ρίχνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα σε αταξία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...