Ένοπλες Συρράξεις

“Ρωγμές” στο ΝΑΤΟ; Η Γαλλία αντιτίθεται στις πολιτικές “παγκόσμιας αστυνόμευσης” των ΗΠΑ- Τι φοβούνται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Είναι γνωστό ότι, το κάλεσμα για έναν ευρωπαϊκό στρατό, είναι μέρος μιας προσπάθειας της Ευρώπης για να επιτύχει «στρατηγική αυτονομία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ελέγχεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη,  η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, είχε προκαλέσει όχι μόνο ανησυχία αλλά  και προβληματισμό  στις χώρες-μέλη για τη διάλυση της νατοϊκής συμμαχίας.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Γερουσία των ΗΠΑ αποδέχθηκε την τροπολογία των  Kaine και Rubio, η οποία απαγορεύει στον  Πρόεδρο των ΗΠΑ  (POTUS) να αποφασίσει μονομερώς και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ έως ότου εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της πιθανής  επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ είχε πει στους συμμάχους των ΗΠΑ «Δεν θα σας προστατεύσω από τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από το ΝΑΤΟ εκτός εάν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% ή περισσότερο του αντίστοιχου ΑΕΠ τους για την άμυνα».

Ενώ η νομοθεσία μπορεί να περάσει από τη Γερουσία, το κύριο εμπόδιο θα είναι όταν συζητηθεί στη Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τελικό νομοσχέδιο για την άμυνα.

Προβληματισμοί της Συμμαχίας ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας, είναι ο πιο  επικριτικός σχετικά με την ηγεμονία των ΗΠΑ στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Ιούλιο του 2018, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Μακρόν είπε:

«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην Αμερική για να υπερασπιστούν το ΝΑΤΟ στρατηγικά και πολιτικά. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την πραγματικότητα του τι είναι το ΝΑΤΟ, υπό το φως της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στρατηγικής λήψης αποφάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ».

«Εύθραυστος Συνασπισμός»

Η ευθραυστότητα και η αβεβαιότητα μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ είναι εμφανείς λόγω των εξής:

Αν και όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους για την άμυνα (όπως απαίτησε και κατευθύνθηκε από τον Ντόναλντ Τράμπ το 2018), οι τρέχουσες δαπάνες των Ευρωπαίων Συμμάχων είναι περίπου 375 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Από το 2023, 20 εταίροι συμμαχίας από τους 32 δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Το ανακοινωθέν αναφέρει ξεκάθαρα ότι, οι σύμμαχοι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής που αναμένεται στην Ουάσιγκτον το 2024, θα συζητήσει το θέμα των μετρήσεων του 2%. Η κατανομή των βαρών των δαπανών του ΝΑΤΟ θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Αρκετοί εταίροι της συμμαχίας, έχουν πει κατηγορηματικά ότι οι λεπτομέρειες του μοντέλου επιμερισμού του βάρους πρέπει να κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη.

Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Απόψεις των μελών της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ για την Ταϊβάν

Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξέδωσε ένα έγγραφο που ασχολείται με τη νέα στρατηγική αντίληψη τον Ιούνιο του 2023. Το ΝΑΤΟ έχει περιγράψει την Κίνα ότι, αμφισβητεί τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες της συμμαχίας. Έχει αποκαλέσει την Κίνα οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διατηρεί αδιαφάνεια σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της ανάπτυξη.

Δηλαδή, το ΝΑΤΟ βλέπει την Κίνα ως μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία. Αυτό το ζήτημα, έχει προκαλέσει «ορατές ρωγμές» μεταξύ των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ενώ οι περισσότεροι επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ήταν ομιλητικός και επίκαιρος.

Για το ευαίσθητο ζήτημα της Ταϊβάν είπε: «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, ως Ευρωπαίοι, είναι: Είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε μια κρίση στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας».

Η Γαλλία είναι κατηγορηματική δηλώνοντας ότι, η Ταϊβάν είναι εσωτερικό ζήτημα της Κίνας. Δεν θέλει να είναι μέρος οποιασδήποτε έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Κίνα για κρατική επίσκεψη.  Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κίνα είπε:

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να πούμε αξιόπιστα σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, Προσέξτε, εάν κάνετε κάτι λάθος, θα είμαστε εκεί;».

Σύμφωνα με το eurasiantimes,  η Ευρώπη είναι απίθανο να υποστηρίξει την ατζέντα των ΗΠΑ να είναι «παγκόσμιος αστυνομικός». Τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση των εχθροπραξιών με την Κίνα και τη Ρωσία, θα επηρεάσει πάντα την Ευρώπη. Είναι οι ευρωπαϊκές χώρες έτοιμες να υποφέρουν εξαιτίας της εχθρότητας των ΗΠΑ προς την Κίνα και τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τους λόγους;», αναφέρει.

Η εμφάνιση διαφωνίας μεταξύ των κύριων ευρωπαϊκών εθνών με την  ηγεμονία των ΗΠΑ, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ εύθραυστη, παρόλο που τα μέλη έχουν αυξηθεί από 12 σε 31, με τη Σουηδία να προσχωρεί ως το 32ο έθνος σύντομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...