Το περιεχόμενο των σχέσεων της Τουρκίας με τις αφρικανικές χώρες είναι περισσότερο οικονομικό, αν και πρόσφατα έχει πραγματοποιήσει ορισμένες άλλες ενέργειες με περισσότερο γεωπολιτικό προσανατολισμό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εκπαιδευτική στρατιωτική βάση στη Σομαλία, την αμυντική συμφωνία με τον Νίγηρα και την πώληση drones στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια του τοπικού εμφυλίου.
Τώρα ο Ερντογάν έχει επεκτείνει τους δεσμούς της Τουρκίας με αξιωματούχους του αφρικανικού έθνους του Μάλι, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για κακόβουλες δραστηριότητες της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας «Βάγκνερ» στη δυτικοαφρικανική χώρα.
Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και των στρατιωτικών κυβερνώντων του Μάλι, έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω στρατιωτικής βοήθειας, εκπαίδευσης, εμπορίου και επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν μέρος της εκστρατείας της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ερντογάν, για τον περιορισμό της δυτικής επιρροής στην Αφρική, στόχος που επιδιώκεται επίσης επιθετικά από Ρωσία και Κίνα.
Ο συνταγματάρχης Sadio Camara, υπουργός Άμυνας του Μάλι και ένας από τους τρεις αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και έχει προμηθευτεί στρατιωτικό υλικό από το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία.
Ο Camara και συνεργάτες του φιλοξενήθηκαν στην Τουρκία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μετά από ειδική πρόσκληση που απηύθυνε ο ομόλογός του, τότε υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τώρα ηγείται της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν την επέκταση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι.
Η Τουρκία και το Μάλι έχουν υπογράψει διάφορες στρατιωτικές και αμυντικές συμφωνίες τα τελευταία χρόνια. Η Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015, προβλέπει την ανάπτυξη τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων έργων που επικεντρώνονται στη στρατιωτική εκπαίδευση, την τεχνική υποστήριξη, τη δωρεά υλικού και την παροχή συμβουλών. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για πληροφορίες και ανταλλαγή πληροφοριών.
Μια άλλη συμφωνία, καθιερώνει συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Μαλί. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην Τουρκία να πουλάει πλεονάζοντα στρατιωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στο Μάλι. Επιπλέον, η συμφωνία καλύπτει τον εκσυγχρονισμό του στρατού του Μάλι και προωθεί την κοινή παραγωγή και ανάπτυξη αμυντικού υλικού.
Η Τουρκία και το Μάλι έχουν μια υφιστάμενη συμφωνία συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης, η οποία τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να εκπαιδεύει στρατιωτικούς από το Μάλι.
Η Τουρκία έχει προμηθεύσει μέχρι σήμερα το Μάλι με πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τόσο ο Ρώσος όσο και ο Τούρκος πρέσβης. Επικεφαλής της τελετής ήταν ο Πρόεδρος της χώρας, συνταγματάρχης Assimi Goita, και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας του Μάλι, πτέραρχος Alou Boi Diarra, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ερντογάν για το Μάλι, με στόχο τον περιορισμό της γαλλικής επιρροής και την υποστήριξη ισλαμιστικών ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία, χρονολογείται από το 2013, όταν οι Γάλλοι ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να εκδιώξουν τους ισλαμιστές μαχητές από το βόρειο Μάλι. Η επιχείρηση ακολούθησε την απόφαση 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Δεκεμβρίου 2012 και επίσημο αίτημα της προσωρινής κυβέρνησης του Μάλι για γαλλική στρατιωτική βοήθεια.
Η Τουρκία κράτησε επικριτική στάση απέναντι στη στρατιωτική επέμβαση, και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιέγραψε την επιχείρηση ως μέρος μιας δυτικής επίθεσης στο Μάλι, ισχυριζόμενος ότι οδηγήθηκε από την επιθυμία να εκμεταλλευτεί τα πλούσια αποθέματα χρυσού της χώρας.
Σήμερα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον να επεκτείνουν την επιρροή τους στο Μάλι σε βάρος της Δύσης. Τον Μάιο, ένα έγγραφο πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι, ο πρόεδρος Goita επιβεβαίωσε την πιθανή απόκτηση όπλων του Μάλι από την Τουρκία για λογαριασμό της Ρωσικής «Βάγκνερ».
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι, οι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους στις αρχές Φεβρουαρίου, για να συζητήσουν την αγορά όπλων και εξοπλισμού από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, από την άφιξη του Ομίλου «Βάγκνερ» στο Μάλι τον Δεκέμβριο του 2021, ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 278%. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους αμάχων, προήλθαν από επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας «Βάγκνερ». Σε μια έκθεση που εκδόθηκε, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε επίσης ισχυρισμούς για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, λεηλασίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλες καταχρήσεις που διέπραξε ο στρατός του Μάλι σε συνεργασία με την «Βάγκνερ».
Η Τουρκία, μια χώρα με ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, παρέμεινε σιωπηλή απέναντι σε τέτοιες φρικαλεότητες που διαπράττουν οι στρατιωτικοί ηγέτες του Μάλι.