Δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν προσγειωθεί στην Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την αεροπορική δύναμη της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ εν μέσω απειλών από τη Ρωσία και το Ιράν.
Η ανάπτυξη πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη από την 421η Μοίρα Μαχητικών έφτασε στην Μέση Ανατολή από την αεροπορική βάση Hill στη Γιούτα.
"Αυτά τα αεροσκάφη θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων, στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην περιοχή', αναφέρει η ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, εξηγώντας το από την ανάγκη εκπαίδευσης των Κούρδων για να αντιμετωπίσουν τις φιλοϊρανικές δυνάμεις.
Ωστόσο, οι Ρώσοι εκτιμούν ότι η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων προκαλείται από την επιθυμία να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα.
Ο Ρώσος ειδικός Ραφαέλ Φαχρουντίνοφ τόνισε ρωτώντας, πως συνδέονται όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη Συρία και ποια θέση θα πάρει σε αυτή την κατάσταση ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, η Τουρκία;
Η αμερικανική πλευρά έχει μεταφέρει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη από το Ιράκ στις βάσεις της στη Συρία, σύμφωνα με την συριακή εφημερίδα Al Watan, επικαλούμενη πηγές των αντιπολιτευόμενων ομάδων.
Σύμφωνα με αυτούς, αρκετές στρατιωτικές μεταγωγικές φάλαγγες διέσχισαν το συνοριακό σημείο ελέγχου Al-Walid και εισήλθαν στο έδαφος της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.
Μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρθηκε και μεγάλη ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός τους αυξήθηκε από 500 σε 1500 άτομα.
Μέρος του στρατιωτικού-τεχνικού προσωπικού βοηθά στην εκπαίδευση Κούρδων μαχητών από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ενώ άλλοι φρουρούν αεροδρόμια και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Χασέκ και στη γειτονική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ.
“Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ουάσιγκτον στη Συρία πραγματοποιείται με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή.
Έτσι, το περασμένο Σάββατο, ένα drone MQ-9 Reaper του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ δέχθηκε την επίσκεψη ενός ρωσικού Su-35 πάνω από την Αλ Μπάμπ".
Αυτό επιβεβαίωσε με άλλο τρόπο βέβαια ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών στη Συρία Όλεγκ Γκουρίνοφ.
Επιπλέον, στις 20 Ιουλίου, ο Γκουρίνοφ ανέφερε ότι μαχητικά F-16 του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έκαναν επίθεση με ηλεκτρονικά συστήματα σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι οι πιλότοι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ενεργοποιούν οπλικά συστήματα όταν πλησιάζουν ρωσικά αεροσκάφη στον αέρα.
Κατά τη διάρκεια τέτοιων επεισοδίων, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ρωσικά μαχητικά φέρεται να πραγματοποίησαν «μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς ελιγμούς».
“Ταυτόχρονα, τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται στην Συρία, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας, ενώ υπάρχει και ρωσική αεροπορική βάση.
Επίσης στην περιοχή διεξήχθησαν πρόσφατα ρωσοσυριακές στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τις οποίες επεξεργάστηκαν κοινές ενέργειες της αεροπορίας, των δυνάμεων αεράμυνας, αλλά και ηλεκτρονικός πόλεμος κατά την απόκρουση αεροπορικών επιδρομών’, ανέφερε Ρώσος ειδικός.
“Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας στη Συρία είναι περιορισμένη”, δήλωσε ο Τζόελ Ρούμπιν, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να δοκιμάζει την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά αφού η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών διεκόπη περαιτέρω λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής απάντησης στην παρουσία της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Daily Express, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου.
Επιβεβαίωση της δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη συριακή επικράτεια μπορεί επίσης να είναι το γεγονός ότι νωρίτερα μέλη του Κογκρέσου υπέβαλαν νομοσχέδιο που καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες να λογοδοτήσει η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει το Al Jazeera.
«Νομίζω ότι τα κράτη προετοιμάζονται για κάποιο είδος σοβαρής στρατιωτικής επιχείρησης που περιλαμβάνει την χρήση της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στη στρατιωτική βάση στο El Udeid στο Κατάρ », δήλωσε ο Κίριλ Σεμένοφ, ειδικός στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων.
«Αν μιλάμε για την περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί περιμένουν μια σύγκρουση, τότε ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι η πόλη το Κιαμισλί στη βορειοανατολική Συρία. Εκεί αναμειγνύονται φιλοϊρανικές δυνάμεις και κουρδικοί σχηματισμοί. Υπάρχει επίσης ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφος του τοπικού αεροδρομίου και ρωσικά σημεία ελέγχου σε όλη την περιοχή. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά οποιουδήποτε, όλα θα μπορούσαν να φουντώσουν», προειδοποίησε ο Ρώσος αναλυτής.
Η Τουρκία και η στάση της θα κρίνει πολλά
«Η Τουρκία, προφανώς, θα αντιταχθεί επίσης στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλέον, η Άγκυρα θα το κάνει σε διεθνείς πλατφόρμες σε υψηλό επίπεδο. Θα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί κουρδικές οντότητες», πιστεύει ο Ρώσος ειδικός.
Ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο για τις ΗΠΑ και Καναδά στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, βλέπει την κατάσταση διαφορετικά.
«Οι ΗΠΑ παίζουν πάντα σε πολλά μέρη. Ο κύριος φορέας τώρα είναι μια μετωπική επίθεση στη Ρωσία από τα χέρια των Ουκρανών. Αλλά εάν η αποτυχία σε αυτό το πλευρό της εξωτερικής τους πολιτικής επιδεινωθεί και η ηχηρά διαφημιζόμενη «αντεπίθεση» δεν αποφέρει καρπούς, τότε οι ΗΠΑ έχουν Σχέδιο Β και αυτό αφορά τη Συρία», πιστεύει ο Βασίλιεφ.
«Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ενεργοποιήσει την υπόθεση της Συρίας μετά την εξέγερση του Πριγκόζιν. Αναμένουν να κλιμακώσουν την κατάσταση στη δημοκρατία και να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας σε αυτήν. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται νικηφόρες γεωπολιτικές αποφάσεις πριν από τις εκλογές. Η Συρία είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο των αμερικανικών αρχών, στο οποίο συμμετείχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί κληρονόμησαν αυτό το έργο και τώρα επιστρέφουν σε αυτό», διευκρίνισε ο Ρώσος αναλυτής.
«Πιθανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλιμακώσουν την κατάσταση στη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία. Ο τουρκικός παράγοντας είναι επίσης σημαντικός εδώ, τον οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη», πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός.
Όπως και να γίνει τελικά, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Συρία, είτε στο Αιγαίο, η Τουρκία και ο Ερντογάν βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και οφείλει να γνωρίζει η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.