Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη φάση εκτροπής του ,για απευθείας στρατιωτική εμπλοκή Ρωσίας-ΝΑΤΟ μετά το Ρωσικό χτύπημα στο Ουκρανικό λιμάνι Ρέν, στο κατώφλι της Συμμαχίας.
Οι δύο "κόκκινες γραμμές" που ξεπεράστηκαν από Ουκρανούς και Ρώσους
Ο εναέριος πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται σε τέτοιο επίπεδο όπου μια σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας φαίνεται αναπόφευκτη, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι αντίπαλοι πέρασαν δύο κόκκινες γραμμές την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα πιθανότατα να οδηγηθούν τα πράγματα σε επικίνδυνη κλιμάκωση.
Στη συνέχεια αναφέρει τα εξής κατά την εκτίμησή μας κύρια σημεία:
"Στις 19 Ιουλίου 2023, η Ουκρανία πέρασε την κόκκινη γραμμή όταν για πρώτη φορά χτύπησε την Κριμαία με τον πύραυλο κρουζ Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αντίποινα, στις 24 Ιουλίου 2023, η Ρωσία πέρασε την κόκκινη γραμμή όταν χτύπησε το λιμάνι Ρένι της Ουκρανίας στον Δούναβη, κοντά στη Ρουμανία, κράτος του ΝΑΤΟ.
Tα Ουκρανικά χτυπήματα με πυραύλους Storm Shadow
Στις 19 Ιουλίου, η Ουκρανία χτύπησε μια αποθήκη πυρομαχικών νότια του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Ανατολική Κριμαία. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό κανάλι Rybar, το χτύπημα ήταν η πρώτη χρήση πυραύλου από την Ουκρανία κατά της Κριμαίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε την πρώτη παρτίδα των πυραύλων κρουζ Storm Shadow εμβέλειας 250 χιλιομέτρων τον Μάιο του 2023, για να παράσχει ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας στις δυνάμεις του Κιέβου για την υποστήριξη της προγραμματισμένης εαρινής τους επίθεσης.
Έκτοτε, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τον πύραυλο εναντίον ρωσικών στόχων σε ουκρανικό έδαφος που βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, αλλά ποτέ για να χτυπήσει την Κριμαία.
Η Ρωσία θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας, όχι μια ουκρανική περιοχή
Το 1954, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Κρουστσόφ παρέδωσε αυθαίρετα την Κριμαία στην Ουκρανία. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ήταν τότε κράτη μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2014, μετά από ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε το 83% των ψηφοφόρων, το 97% των ψηφοφόρων της Κριμαίας επέλεξαν να ενταχθούν ξανά στη Ρωσία .
Ακόμη και μετά την απόκτηση των πυραύλων Storm Shadow, η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones και θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη (USV) μόνο για να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία.
Το βίντεο της επίθεσης της 19ης Ιουλίου δεν είναι σύμφωνο με ένα εναέριο χτύπημα drone. Η καταστροφική πρόσκρουση ήταν πιο ισχυρή από αυτή ενός βραδέως κινούμενου drone. Η πρόσκρουση ήταν χαρακτηριστική μιας επίθεσης πυραύλων υψηλής ταχύτητας.
Η Ουκρανία διαθέτει δύο πυραύλους με βεληνεκές για να φτάσουν στην Κριμαία που θα μπορούσαν να είχαν παρόμοιο καταστροφικό αντίκτυπο.
Τους εγχώριους βαλλιστικούς πυραύλους Grom-2 και τον πύραυλο αναχαίτισης του συστήματος AD μεγάλου βεληνεκούς S-200, το οποίο η Ουκρανία έχει τροποποιήσει για να χτυπήσει χερσαίους στόχους που πετούν σε βαλλιστική τροχιά.
Ωστόσο, και οι δύο πύραυλοι διαθέτουν ελάχιστη ακρίβεια. Το Grom-2, ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε πρόσφατα και πιθανότατα αποσύρθηκε από την Ουκρανία πριν από δύο μήνες λόγω της αναξιοπιστίας του.
Μετά την αρχική επίθεση, η Ουκρανία έπληξε την Κριμαία με πυραύλους Storm Shadow σε άλλες τρεις περιπτώσεις.
Ωστόσο, καμία από τις επιθέσεις Storm Shadow δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το RuMoD.
Στις 22 Ιουλίου 2023, η Ουκρανία έπληξε την Κριμαία για δεύτερη φορά με πύραυλο Storm Shadow.
Δύο ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-24 φέρεται να εκτόξευσαν δύο πυραύλους κρουζ Storm Shadow στο χωριό Oktyabrskoye στην περιοχή Krasnogvardeisky της χερσονήσου της Κριμαίας.
Μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου και μια αποθήκη πυρομαχικών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας χτυπήθηκαν.
Το RuMoD, στην έκθεσή του για τις 22 Ιουλίου, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ Storm Shadow χωρίς να προσδιορίσει την περιοχή της αναχαίτισης.
Το πρωί της 24ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Rybar, η Ουκρανία έπληξε μια αποθήκη πυρομαχικών και μια βάση επισκευής στην Κριμαία με πυραύλους κρουζ Storm Shadow.
Άλλα ρωσικά στρατιωτικά κανάλια αναφέρουν ότι ο στόχος δεν ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών αλλά μια προσωρινή ανοιχτή περιοχή πυρομαχικών.
Η δήλωση του RuMoD που καλύπτει τα γεγονότα της ημέρας ανέφερε ότι τη νύχτα της 24ης Ιουλίου, η Ουκρανία επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις στο έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας με δεκαεπτά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέτρεψαν την απόπειρα.
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Rybar, ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24M έπληξαν την Κριμαία με τρεις πυραύλους κρουζ Storm Shadow.
Ο στόχος ήταν ένα σημείο συγκέντρωσης για κατεστραμμένα οχήματα στην περιοχή Kremnevka βόρεια της Συμφερούπολης.
Ρωσική επίθεση στο κατώφλι του ΝΑΤΟ
Το ρωσικό χτύπημα στην υποδομή των ουκρανικών λιμανιών στον Δούναβη αποσκοπούσε κυρίως στο να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά μετά την αποχώρηση της Ρωσίας στις 17 Ιουλίου από μια συμφωνία θαλάσσιου διαδρόμου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε την ασφαλή αποστολή ουκρανικών σιτηρών.
Το εμπόριο σιτηρών της Ουκρανίας έχει στραφεί πλέον στο κανάλι του Δούναβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση εμπόδισε τουλάχιστον 50 φορτηγά πλοία αγκυροβολημένα στον ποταμό Δούναβη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, με τα περισσότερα από αυτά να περιμένουν τα λιμάνια του Ρένι και του Ιζμαήλ στην περιοχή της Οδησσού να ανοίξουν ξανά τις αποστολές σιτηρών.
This is reportedly a video of the #Russia|n strike on the port in #Reni, #Odesa region, south #Ukraine. Reni is located just across the Danube river from #Romania, a @NATO member state:pic.twitter.com/eYPd999C6S
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) July 24, 2023
Το χτύπημα ήταν επίσης αντίποινα κατά του ΝΑΤΟ που πέρασε την κόκκινη γραμμή με τις επιθέσεις Storm Shadow στην Κριμαία.
Πέραν αυτού η Ρωσία έδωσε ένα ισχυρό στρατιωτικό μήνυμα, ότι δεν θα ασκήσει μονομερή αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία έχει πολλά άλλα ευάλωτα σημεία που η Ρωσία δεν έχει χτυπήσει λόγω της εγγύτητάς της στα σύνορα του ΝΑΤΟ, επομένως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις.
Η σημασία του ρωσικού μηνύματος μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα εάν λάβετε υπόψη την πιθανότητα ότι ορισμένα φορτηγά πλοία του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή.
Συμπέρασμα
Η επιτυχία των επιθέσεων των Ουκρανικού Storm Shadow εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, τουλάχιστον όσο η Ρωσία δεν μπορεί να αναπτύξει αρκετά AWACS, κάτι που θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες.
Η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό επιτυχίας των Storm Shadows αναπτύσσοντας περισσότερα μικρότερα πολεμικά πλοία με συστήματα AD στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να το πράξει.
Με βάση την επιτυχία των ουκρανικών επιθέσεων, είναι πιθανό η συχνότητά τους να αυξηθεί.
Με τις επιθέσεις, η Ουκρανία φαινομενικά προσπαθεί να καταστρέψει σημαντικές εγκαταστάσεις στα μετόπισθεν της Ρωσικής διάταξης μάχης και να ανεβάσει το ηθικό των στρατιωτών πριν τους στείλει να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις.
Αλλά η πραγματική πρόθεση της Ουκρανίας μπορεί να είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μέσω μιας ρωσικής κλιμάκωσης.
Η Ρωσία πιθανότατα θα επιμείνει στις επιθέσεις αντιποίνων, σε στόχους κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ λόγω της ανάγκης να αποκόψει τις γραμμές εφοδιαστικής αλυσίδας της Συμμαχίας προς την Ουκρανία.
Επίσης αν η Ρωσία δεν ανταπαντήσει, είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η Ουκρανία να χτυπά την Κριμαία πρώτα με ATACMS και μετά F-16.
Τελικά, η Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να χτυπά στόχους στη ρωσική ηπειρωτική χώρα πέρα από την Κριμαία, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και μισθοφόρους εκπαιδευμένους από το ΝΑΤΟ.
Εάν η Ρωσία επιμείνει στις επιθέσεις κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα χρόνου να εισέλθει ένα ρωσικό drone ή πύραυλος στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.
Εάν το ΝΑΤΟ επιτρέπει τις επιθέσεις των Ουκρανών στην Κριμαία με τους Storm Shadows απλώς για να αναγκάσει την Μόσχα σε περισσότερους συμβιβασμούς για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι."