Οι μάχες στο μέτωπο της Ζαπορίζια αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, ένα κομβόι αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων κάηκε κοντά στο Ορέχοβο. Πρόκειται για συγκεντρωμένες ομάδες οχημάτων μάχης πεζικού τύπου Bradley, οι οποίες επιχείρησαν να διασπάσουν την αμυντική γραμμή των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τον ρωσικό στρατό στον τομέα Ορεχόβσκι του μετώπου.
Προηγουμένως, έγινε γνωστό πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, όπως και αμερικανικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού τύπου M2 Bradley με επιπρόσθετα σετ θωράκισης. Τα δύο αυτά γεγονότα, καταδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας του μετώπου για την ουκρανική διοίκηση, ακόμη και μετά από δύο μήνες σοβαρών απειλών στην περιοχή.
Νάρκες κατά προσωπικού στο πυρηνικό εργοστάσιο
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό και ο ΔΟΑΕ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων.
Η πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι, βρήκε νάρκες κατά προσωπικού σε περιοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία και κατήγγειλε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ότι αυτό παραβιάζει τις διαδικασίες ασφαλείας.
Το εργοστάσιο, η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης, κατασχέθηκε τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας πέρυσι. Η Ουκρανία και η Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της ΔΟΑΕ, είπε ότι οι επιθεωρητές της υπηρεσίας που σταθμεύουν στο εργοστάσιο είχαν εντοπίσει νάρκες σε μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών περιμετρικών φραγμών της τοποθεσίας και είχαν επίσης παρατηρήσει νάρκες κατά τη διάρκεια προηγούμενων ελέγχων.
«Αλλά η ύπαρξη τέτοιων εκρηκτικών στην τοποθεσία είναι ασυμβίβαστη με τα πρότυπα ασφαλείας του ΔΟΑΕ και τις οδηγίες πυρηνικής ασφάλειας και δημιουργεί πρόσθετη ψυχολογική πίεση στο προσωπικό του εργοστασίου», είπε ο Γκρόσι σε δήλωση στον ιστότοπο του οργανισμού.
Επανειλημμένες προειδοποιήσεις για νάρκες
Ο Γκρόσι είχε εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση για νάρκες τον περασμένο μήνα.
Οι νάρκες, είπε, βρίσκονταν σε περιοχές απρόσιτες για το προσωπικό και οι επιθεωρητές είπαν «ότι είναι στρατιωτική απόφαση και σε περιοχή που ελέγχεται από στρατιωτικούς».
Ο Γκρόσι έχει επισκεφθεί το εργοστάσιο τρεις φορές από τότε που ανελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν μπόρεσε να συνάψει συμφωνία με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές για τη θέσπιση ενός καθεστώτος ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων.
Η Μόσχα λέει ότι, το εργοστάσιο θα συνδεθεί τελικά με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας. Κανένας από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Η Ρωσία προειδοποιεί για «σκληρά αντίποινα»
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κέντρο της Μόσχας και την προσαρτημένη Κριμαία, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σκληρή απάντηση, μετά την ευθύνη της Ουκρανίας για επίθεση στην πρωτεύουσα.
«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως μια ακόμη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων και εκφοβισμού του άμαχου πληθυσμού, από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει σκληρά αντίποινα »,δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δύο κτίρια στη Μόσχα και μια αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία. Το υπουργείο είπε ότι, «η εστίαση της Δύσης στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις «θρασείς ενέργειες» του Κιέβου.
Επισημαίνουμε ότι, η επίθεση στη Μόσχα, περίπου 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) από την Ουκρανία, έρχεται αφότου το Κίεβο δεσμεύτηκε να ανταποδώσει για ένα ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στην πόλη της Οδησσού μια ημέρα νωρίτερα.