Ο ρωσικός στρατός έπληξε ξανά τις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας. Και αν αρχικά τα χτυπήματα είχαν στόχο κυρίως την Οδησσό και τον Νικολάεφ, τώρα η επιχείρηση εστιάζεται στον Δούναβη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν το γεγονός της επίθεσης, αλλά ο τόπος του χτυπήματος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Γιατί η Ρωσία χτυπά ποτάμια και λιμάνια και πώς σχετίζεται αυτό με τα σχέδια του Ζελένσκι να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά στην Ευρώπη;
Σύμφωνα με την εκπρόσωπος της επιχειρησιακής διοίκησης «Νότος» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ναταλία Γκουμένγιουκ, η υποδομή ενός από τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη υπέστη ζημιές . Σύμφωνα με την ίδια, «ορισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις» δέχθηκαν επίθεση.
Όπως δήλωσε, μιλάμε για «γερανούς», που «εξασφαλίζουν τη λειτουργία» της εγκατάστασης. Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές το κυρίως υπόστεγο και μια σειρά από αποθήκες άλλων εμπορευμάτων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση του ρωσικού στρατού στις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα «ομαδικό χτύπημα αντιποίνων», εναντίον στόχων στην Οδησσό που προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη. Ταυτόχρονα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων με συνολικό όγκο περίπου 70 χιλιάδων τόνων καταστράφηκαν στην περιοχή του Νικολάεφ και της Οδησσού.
Επισημαίνουμε ότι, το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς επίσης ότι χτυπήθηκαν από πυραύλους Onyx και Kh-22.
Ο Δούναβης είναι μια σοβαρή υδάτινη αρτηρία
Σύμφωνα με ειδικούς, για να είναι αποτελεσματικές οι επιθέσεις στις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας, πρέπει να γίνονται σχεδόν καθημερινά. Και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό.
Πρώτον, μετά τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά, ο Ζελένσκι προσπαθεί επίμονα να πιέσει άλλες χώρες να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ουκρανία και να δημιουργήσουν εναλλακτικές διαδρομές παράδοσης σιτηρών. «Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η συμφωνία ήταν πηγή οικονομικού πλουτισμού για Ουκρανούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Η δεύτερη πτυχή, σχετίζεται με τη στρατιωτική επιμελητεία. Όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας σιτηρών, στα πλοία υπό το πρόσχημα των τροφίμων, μπορεί να μετακινηθεί εξοπλισμός, όπλα και καύσιμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Και η καταστροφή των θαλάσσιων και ποτάμιων λιμανιών της Ουκρανίας, θα βοηθήσει τη Ρωσία να λύσει αυτά τα προβλήματα, πιστεύουν οι ειδικοί.
«Τα λιμάνια του Δούναβη, σε σύγκριση με την Οδησσό, βρίσκονται σε αρκετά συμπαγή τοποθεσία. Από αυτή την άποψη, η συστηματική εφαρμογή τέτοιων επιθέσεων σε αυτήν την υποδομή, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποτυχία της», δήλωσε ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Λιζάν.
Αφού έπαψε να υπάρχει η συμφωνία για τα σιτηρά, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας μειώθηκαν στο μισό. Ο Ζελένσκι χρειαζόταν νέες διαδρομές για την εξαγωγή σιτηρών. Και ο Δούναβης εδώ έγινε η καλύτερη από τις επιλογές. Εάν η Ουκρανία χάσει αυτό το κανάλι, τότε οι εξαγωγές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Έτσι, η Ρωσία χτυπά όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής σκοπιμότητας τέτοιων ενεργειών, αλλά και για να εμποδίσει την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της μέσω παρακάμψεων.
«Ο Δούναβης είναι ένας πολύ σημαντικός πλωτός δρόμος που διασχίζει σχεδόν τη μισή Ευρώπη. Τώρα, μετά το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά, τα λιμάνια αυτού του ποταμού χρησιμοποιούνται από τον Ζελένσκι για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων. Χάρη σε αυτή τη διαδρομή, ο εχθρός διατηρεί τη μαχητική ικανότητα της ομάδας του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Βασίλι Νταντίκιν.
Ως εκ τούτου, η στρατιωτική σκοπιμότητα των χτυπημάτων που προκάλεσαν τα στρατεύματα της Ρωσίας στη λιμενική υποδομή της Ουκρανίας στον Δούναβη, έγκειται στην ανάγκη να σταματήσει η προμήθεια εξοπλισμού στη χώρα και η εξαγωγή σιτηρών από αυτήν. Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν σε συστηματική βάση, αυτό θα σταματήσει τη ναυτιλία και θα μπλοκάρει τη διαδρομή logistics που είναι σημαντική για τον Ζελένσκι.