Ένοπλες Συρράξεις

Στο κυνήγι των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας- Borisoglebsk-2- Zhitel και Pole EW είναι ο πρώτος στόχος της Ουκρανίας

Οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν με έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο, τον συνδυασμό του πυροβολικού μάχης με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Ενώ οι νατοϊκές χώρες λαμβάνουν δεδομένα στοχοποίησης κυρίως από εναέρια/επίγεια ραντάρ αλλά και από το Σύστημα Παγκόσμιου Προσδιορισμού Θέσης GPS, ο Ρωσικός Στρατός φαίνεται  πως αξιοποιεί στο μέγιστο τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για διαδικασίες στοχοποίησης.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ρίχνει φως στα επικίνδυνα ρωσικά όπλα που αποτελούν προτεραιότητα στη λίστα στόχων τους. Η γρήγορη καταστροφή αυτών των όπλων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ασκούν σημαντική επιρροή στην αποτελεσματικότητα των ουκρανικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας βρίσκονται διαρκώς στο κυνήγι των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Όπλα όπως οι σταθμοί Borisoglebsk-2, Zhitel και Pole μπορεί να μην φαίνονται ιδιαίτερα απειλητικά,  αλλά αποτελούν σημαντική πρόκληση για την άμυνα της Ουκρανίας.

Αυτά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, παρόλο που δεν είναι τα τελευταία μοντέλα, εξελίσσονται ραγδαία ως προς την τακτική τους χρήση. Στο σύγχρονο πεδίο μάχης, έχουν τεράστια σημασία και συχνά προκαλούν επιχειρησιακές καθυστερήσεις για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ή τα συστήματα ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, ερευνούν διάφορες ραδιοσυχνότητες που εκπέμπονται από οπλικά συστήματα ενσωματωμένα με ηλεκτρονικά. Αυτά τα όπλα είναι η επιτομή του σύγχρονου πολέμου. Επιπλέον, αυτά τα συστήματα μπορούν να εκτελούν λειτουργίες εμπλοκής που μπορεί να ακινητοποιήσουν αεροσκάφη, πυραύλους ή εξοπλισμό επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, αυτά τα συστήματα μπορούν να διακόψουν τη σύνδεση μεταξύ ενός drone και του ελεγκτή του. Αυτό δεν απαιτεί μεγάλα όπλα, τα συμπαγή ηλεκτρονικά όπλα anti-drone κάνουν τη δουλειά. Μεγαλύτερα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, παρακολουθούν τις επικοινωνίες του εχθρού σε μεγάλες αποστάσεις και μπορούν να τις εμποδίσουν. Μπορούν να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης, τα ραντάρ και άλλες συσκευές.

«Ο εχθρός ασκεί ισχυρό ηλεκτρονικό πόλεμο. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς το ίδιο κάνει και ο εχθρός. Μόλις χθες, καταστρέψαμε άλλον έναν από τους σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου τους. Τέτοιοι σταθμοί βρίσκονται ψηλά στη λίστα στόχων μας. Πάντα αναζητούμε και καταστρέφουμε εχθρικούς σταθμούς όπως οι Borisoglebsk, Zhitel και Pole», αναφέρει ο Τσερεβάτι.

Τι είναι «αυτά τα τρία»

Οι ρωσικοί σταθμοί Borisoglebsk-2, Zhitel και Pole EW είναι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό για να διακόπτουν ή να απενεργοποιούν τις εχθρικές επικοινωνίες και τα συστήματα ραντάρ.

Το Borisoglebsk-2 είναι ένα κινητό σύστημα EW που μπορεί να ανιχνεύει και να μπλοκάρει σήματα ραντάρ, καθώς και να διαταράσσει τα συστήματα επικοινωνίας.

Το Zhitel είναι ένα επίγειο σύστημα EW που μπορεί να εμποδίσει τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και να διαταράξει τα σήματα GPS.

Το Pole είναι ένα φορητό σύστημα EW, που μπορεί να μεταφερθεί από στρατιώτες και να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή των επικοινωνιών του εχθρού και των συστημάτων ραντάρ.

Το καλύτερο από τα τρία συστήματα EW

Η σύγκριση των  Borisoglebsk-2, Zhitel και Pole EW δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς καθένα από αυτά έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Ωστόσο, με βάση ορισμένα κριτήρια, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το Borisoglebsk-2 είναι το καλύτερο μεταξύ των τριών. Για παράδειγμα, το Borisoglebsk-2 έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τα άλλα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει εχθρικά ραντάρ από μεγαλύτερη απόσταση.

Επιπλέον, το Borisoglebsk-2 έχει υψηλότερη ισχύ εξόδου, γεγονός που το καθιστά πιο αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση των εχθρικών ραντάρ. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το Borisoglebsk-2 πιο ισχυρή και αξιόπιστη επιλογή από τα άλλα δύο.

Πώς  εντοπίζονται «αυτά τα τρία»

Τα συστήματα Warfare (EW) μπορούν να ανιχνευθούν στο πεδίο της μάχης μέσω ποικίλων μεθόδων. Μία από τις πιο κοινές μεθόδους, είναι η χρήση εξοπλισμού ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης (ESM). Ο εξοπλισμός ESM έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να εντοπίζει την πηγή ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών, όπως αυτές που παράγονται από συστήματα EW.

Μια άλλη μέθοδος ανίχνευσης συστημάτων EW είναι μέσω της χρήσης ραντάρ. Το ραντάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της παρουσίας ηλεκτρονικών σημάτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αναλυθούν για να προσδιοριστεί εάν προέρχονται από ένα σύστημα EW. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανίχνευση σημάτων εμπλοκής, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από συστήματα EW για διακοπή ή απενεργοποίηση εχθρικών επικοινωνιών και συστημάτων ραντάρ.

Εκτός από τον εξοπλισμό και το ραντάρ ESM, η οπτική παρατήρηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση συστημάτων EW στο πεδίο της μάχης. Αυτή η μέθοδος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανίχνευση φυσικών συστημάτων EW. Ωστόσο, η οπτική παρατήρηση μπορεί να είναι δύσκολη σε καταστάσεις μάχης και μπορεί να μην είναι πάντα αξιόπιστη.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανίχνευση συστημάτων EW στο πεδίο της μάχης, δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Τα συστήματα EW είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία τεχνικών για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Ως αποτέλεσμα, οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και να χρησιμοποιούν μια σειρά μεθόδων ανίχνευσης, για να διασφαλίσουν ότι έχουν επίγνωση της παρουσίας και των δυνατοτήτων των εχθρικών συστημάτων EW.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...