Η Ουκρανία φαίνεται ότι έχει στοχοποιήσει για τα καλά την Κριμαία, αφού μετά τις γέφυρες της, επιχείρησε επίθεση χθές με drones, κατά του μεγαλύτερου στρατιωτικού αεροδρομίου των Ρώσων στην χερσόνησο, όπως αναφέρει Ρωσικό ΜΜΕ το οποίο έχει προσβάσεις πληροφόρησης στο ΥΠΑΜ της χώρας του, επισημαίνοντας για το περιστατικό:
Επίθεση με τρία (3) drones κατά Ρωσικού αεροδρομίου στην Κριμαία
"Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν, το συμβάν σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο χωριό Gvardeyskoye. Την ημέρα αυτή, τρία drones εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την στρατηγική εγκατάσταση. Οι δυνάμεις αεράμυνας, που ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην απειλή, κατάφεραν να εξουδετερώσουν την απειλή. Δύο drones καταρρίφθηκαν με πυρά, ένα άλλο drone μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Διευκρινίζεται ότι κανένα από τα drones δεν έφτασε στον στόχο του και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις είναι ανησυχητικές για τον στρατό και τους ειδικούς, καθώς υποδηλώνουν αυξανόμενη δραστηριότητα στη χρήση drones από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Οι Ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και θαλάσσια drones κατά του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας
Οι Ουκρανοί υπενθυμίζεται ότι είχαν επιχειρήσει πολλές φορές μέχρι τώρα με εναέρια και θαλάσσια drones kamikazi να πλήξουν το Ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας, με αποτέλεσμα να πλοία του να ενισχυθούν με ανάλογα οπλικά συστήματα και μέσα για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με αναφορές, τέσσερις από τις έξι συνολικές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού ναυτικού με θαλάσσια drones καμικάζι πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Σεβαστούπολη.
Η πρώτη επίθεση έγινε τον Οκτώβριο του 2022 χρησιμοποιώντας εννέα εναέρια και επτά θαλάσσια drones. Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 23 Μαρτίου 2023 με τρία θαλάσσια drones, ενώ η τρίτη επίθεση στις 24 Απριλίου 2023 και περιελάμβανε μόνο δύο θαλάσσια drones. Στην τέταρτη προσπάθεια στις 12 Ιουνίου 2023, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι το πλοίο συλλογής πληροφοριών "Priazovye" δέχτηκε επίθεση από έξι μη επανδρωμένα σκάφη.
Η επίθεση στις 16 Ιουλίου 2023 νωρίς το πρωί συνδύαζε επτά εναέρια drones και δύο θαλάσσια drones. Η επίθεση αποκρούστηκε από δυνάμεις αεράμυνας και τον στόλο χωρίς υλικές ζημιές. Την επόμενη μέρα, το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουλίου 2023, έγινε επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ένα τμήμα της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
Θαλάσσιο drone των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη Μαύρη θάλασσα;
Σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, ένα αμερικανικό drone θαλάσσης εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Αυτό ήταν ένα σημαντικό γεγονός, καθώς μιλάμε για το μοντέλο SeaTracSystems SP48, το οποίο έχει μοναδικές δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για αναγνώριση, αλλά και για τον εντοπισμό ρωσικών πλοίων, καθώς και για τον σχεδιασμό επιθέσεων στην Κριμαία.
Ένα drone αυτού του τύπου είναι ικανό να εκτελεί αποστολές στη θάλασσα για μήνες χάρη στη χρήση ηλιακών συλλεκτών ως πηγή ενέργειας. Οι κύριες λειτουργίες του περιλαμβάνουν την παρακολούθηση πλοίων, δορυφόρων και συλλογή πληροφοριών.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τη μεταφορά τέτοιων drone στην Ουκρανία.
Η παρατήρηση ενός αμερικανικού αεροσκάφους αναγνώρισης επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο επίπεδο κλιμάκωσης στην περιοχή. Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα αυξημένης εξωτερικής υποστήριξης προς την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία."
Η άσκηση RIM των ΗΠΑ με χρήση θαλάσσιων drone (USV)
Η τυχόν ύπαρξη του USV των ΗΠΑ στην Μαύρη θάλασσα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, χωρίς αναγκαία αυτό να προέρχεται από την Ουκρανία, αφού Ρουμανία-Βουλγαρία είναι χώρες του ΝΑΤΟ με ακτές στην Μαύρη θάλασσα και συνεπώς το εν λόγω drone θα μπορεί να ελέγχεται από δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε αυτές.
Οι ΗΠΑ είναι γνωστό άλλωστε ότι πρωτοπορούν ως υπερδύναμη και στον υβριδικό πόλεμο με χρήση θαλάσσιων drones (USV). Συγκεκριμένα, διεξήγαγαν την άσκηση Rim of the Pacific (RimPac) το 2022 στα νερά γύρω από τα νησιά της Χαβάης, με επιτυχία, όπου εξετάστηκε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο μελλοντικός υβριδικός στόλος τους.
Στην υπόψιν άσκηση παρουσιάστηκαν 4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), των Sea Hunter και Seahawk και δύο μετασκευασμένων πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης, το Nomad και Ranger.
Τα τέσσερα USV λέγεται ότι είχαν πραγματοποιήσει διάφορες αποστολές χρησιμοποιώντας διαφορετικά ωφέλιμα φορτία - ελέγχονταν είτε από μια μικρή ομάδα που αναπτύχθηκε σε ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke είτε, για πρώτη φορά, από ένα μη επανδρωμένο χερσαίο όχημα ως κέντρο επιχειρήσεων.
Τον Μάιο του 2022, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ίδρυσε τη μονάδα USV Division One (USVDiv1) στη Δυτική Ακτή της χώρας για να είναι ο βραχίονας δοκιμών με βάση τον στόλο για τα USV και τα σχετικά συστήματα αυτονομίας. Λειτουργεί επίσης το κέντρο επιχειρήσεων μη επανδρωμένων οχημάτων που βρίσκεται στο Port Hueneme της Καλιφόρνια.
Εξάλλου, ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν δημιούργησε πέρυσι την Task Force 59 (TF-59), της οποίας ο γρήγορος ρυθμός ασκήσεων και δοκιμών μάρτυρα τη χρήση 80 μη επανδρωμένων συστημάτων με επιτυχία. Αυτά ήταν ένα ποικίλο μείγμα από μη επανδρωμένα ανεμόπτερα και μικρά αυτόνομα σκάφη, όπως τα Sail-drones και τα MANTAS USV.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε γενικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει την σημασία των εναέριων και θαλάσσιων drones στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ειδικά ότι το Κίεβο έχει στοχοποιήσει με χρήση αυτών για τα καλά στόχους στρατηγικής σημασίας στην Κριμαία αλλά και τον Ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας.
Ωστόσο οι Ρώσοι έμαθαν από τα λάθη τους και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τελευταία με μεγάλη επιτυχία τα Ουκρανικά drone, εναέρια και θαλάσσια, με έναν συνδυασμό πυρών και όπλων ηλεκτρονικού πολέμου.