Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανοί Ακροδεξιοί στο πλευρό Ρώσων ανταρτών κατά του Πούτιν- Έρχονται ξανά στην Ουκρανία και επιστρέφουν στις ΗΠΑ με μαχητική εμπειρία

Ο αρχηγός του Ρωσικού Εθελοντικού Σώματος που στράφηκε τον Μάιο κατά του Πούτιν, συνδέεται δημόσια με τον Ρόμπερτ Ρούντο και τον Κρίστοφερ Πόλχαους, Αμερικανούς ηγέτες των ακροδεξιών οργανώσεων στις ΗΠΑ και οπαδούς του υποψήφιου προέδρου Τραμπ.

Στα τέλη Μαΐου, μια οργάνωση ανταρτών στράφηκε κατά του Πούτιν, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό έδαφος για να εξαπολύσει μια επιχείρηση στην δυτική Ρωσία, αλλά οι δυνάμεις της συντρίφτηκαν από τον ρωσικό στρατό.

Με επικεφαλής το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα, ή RVC, και τον ηγέτη του Ντένις Καπούστιν, καταζητούμενο νεοναζί και πρώην χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, η επίθεση αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είχε γίνει η Ρωσία σε χερσαίες επιθέσεις από την Ουκρανία.

Ο Ρώσος επικεφαλής διατηρεί δημόσιους δεσμούς με δύο διαβόητους Αμερικανούς Ακροδεξιούς τον Ρ.Ρούντο, ιδρυτή της συμμορίας οδομαχιών Rise Above Movement, και τον Κ. Πολχάουζ, πρώην πεζοναύτη και αρχηγό μιας ομάδας που τρομοκρατεί τις γειτονιές στις ΗΠΑ.

Ενώ ο Κασπούστιν ήταν τακτικό μέλος για χρόνια μεταξύ των Ευρωπαίων εξτρεμιστών, κέρδισε ελάχιστη δημοτικότητα μεταξύ των Αμερικανών νεοναζί όταν άρχισε να συνδιοργανώνει ένα podcast τον Ιανουάριο του 2021 με τον Ρούτνι, έναν κατηγορούμενο για ταραχές στο Charlottesville που αντιμετωπίζει τώρα την έκδοση του στις ΗΠΑ από τη Ρουμανία για να δικαστεί για σωρεία παρανομιών.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Ρώσος Ακροδεξιός εμφανίστηκε επίσης σε ένα άλλο podcast διάρκειας δυόμιση ωρών με τον Πολχάουζ, έναν  βετεράνο του Σώματος Πεζοναυτών που μόλις πριν από μήνες, με ένα περίστροφο δεμένο στο ισχίο του, οδήγησε τη ομάδα του με το όνομα Blood Tribe, σε μια διαμαρτυρία στο Akron του Οχάιο.

Ο Πολχάουζ, είπε στους οπαδούς του μέσω Telegram τις τελευταίες εβδομάδες ότι θέλει να βοηθήσει τον φίλο του "Denis" στην Ουκρανία και σχεδιάζει να ταξιδέψει εκεί για να δημιουργήσει μια ακροδεξιά οργάνωση εθελοντών στρατιωτών για την υπόθεση.

Στον απόηχο της ανταρσίας του Ρώσου μισθοφόρου ηγέτη Γ.Πριγκόζιν  κατά του καθεστώτος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από εβδομάδες, ο Κασπούστιν δείχνει πόσο ριζοσπαστικά είναι πραγματικά μερικά από τα πρόσωπα της ένοπλης αντιπολίτευσης στον Πούτιν.

Μετά τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της ρωσικής ακροδεξιάς οργάνωσης στο ρωσικό έδαφος, στις οποίες περιλαμβάνονταν Humvees και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν από την Αμερική, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην Μόσχα να εμπλέξουν εκ νέου το Κίεβο σε ένα είδος Τέταρτου Ράιχ.

Αποτελούμενη κυρίως από Ρώσους υπερεθνικιστές με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Πούτιν, η οργάνωση RVC συνδέεται αναμφισβήτητα με την ακροδεξιά, με μέλη που συχνά φαίνονται να φορούν σήματα  με νεοναζιστικά σύμβολα.

Ο Καπούστιν είναι επίσης γνωστός στις γερμανικές αρχές, οι οποίες φέρεται να τον απαγόρευσαν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για Τον βίαιο νεοναζισμό του και τις διασυνδέσεις του με εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η ουκρανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η ρωσική οργάνωση RVC δεν αποτελεί επίσημα μέρος της πολεμικής της προσπάθειας ή υπό τον έλεγχό της, αν και παραδέχτηκε ότι συνεργάζεται και τροφοδοτεί πληροφορίες με τους αμφιλεγόμενους Ρώσους αντάρτες.

Ο Πολχάουζ, γνωστός στους οπαδούς του ως «The Hammer», αναδείχθηκε πρόσφατα ως μια από τις πιο δημόσιες και μαχητικές προσωπικότητες στον κόσμο του διαδικτυακού αμερικανικού νεοναζισμού.

Με επιβεβαιωμένους δεσμούς με τον Riley June Williams, τον δράστη της 6ης Ιανουαρίου που φέρεται να έκλεψε ένα φορητό υπολογιστή από το γραφείο της Νάνσυ Πελόσι στην επίθεση κατά του Καπιτωλίου, ο ίδιος μετακόμισε στο Μέιν πέρυσι, και άρχισε να χτίζει ένα ακίνητο για την Λευκή κοινότητα όπου η οργάνωση του Blood Tribe μπορούσε να «εκπαιδευτεί».

Φέτος, ο Πολχάουζ, και η ομάδα του έγιναν πρωτοσέλιδα για δύο φορές εμφάνιση σε εκδηλώσεις στο Οχάιο.

Αν και προηγουμένως έδειχνε ελάχιστο ενδιαφέρον για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πολχάουζ, είπε στους οπαδούς του αυτή την εβδομάδα, τόσο σε μια συνέντευξη σε υπόγειο νεοναζιστικό podcast όσο και σε ένα μακροσκελές μήνυμα στο Telegram, ότι τώρα ήταν η ώρα να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Σε σχεδόν καθημερινές δηλώσεις, ο Kapustin και το RVC ζητούν δημοσίως νεοσύλλεκτους με στρατιωτική εμπειρία να «ενταχθούν στο σώμα» και παρέχουν έντυπα για άμεση επαφή με τους στρατολόγους τους μέσω του Telegram.

«Βλέπουμε την ένδοξη ευκαιρία σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Πολχάουζ. «Επειδή ο αμερικανικός στρατός μένει έξω από αυτό, έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε [κάτω από] την σημαία μας», τόνισε ο ίδιος.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, έχουν δείξει πολύ μικρό ενδιαφέρον να επιτρέψουν σε νεοναζί όπως ο Πολχάουζ, να συμμετάσχουν στην πολεμική τους προσπάθεια.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν δημόσια επίδειξη απέλασης δύο Αμερικανών μελών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας Atomwaffen Division.

Και οι δύο άνδρες (ο ένας από τους οποίους ήταν πεζοναύτης που εγκατέλειψε τον αμερικανικό στρατό) προσπαθούσαν να συμμετάσχουν σε στοιχεία των στρατιωτικών προσπαθειών της χώρας στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ο τόπος του πολέμου χαρακωμάτων με τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Ο Kacper Rekawek, ειδικός σε ξένους μαχητές στον πόλεμο στην Ουκρανία και ερευνητής στο Counter Extremism Project, λέει ότι ενώ υπάρχουν νεοναζί από το εξωτερικό στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον Rekawek, υπάρχουν πολύ λίγοι νεοναζί ξένοι που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, ενώ ομάδες όπως η CasaPound στην Ιταλία, μια άλλη φασιστική και εθνικιστική πολιτική οργάνωση, έχουν στείλει αποστολές «παρατήρησης» στην Ουκρανία.

Υπήρχαν αρχικοί φόβοι μεταξύ των ειδικών της αντιτρομοκρατίας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει ένα παγκόσμιο κίνημα νεοναζί, οδηγώντας στο σχηματισμό ενός δικτύου που μοιάζει με το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά ενάμιση χρόνο μετά τον πόλεμο, οι περισσότερες αρχές αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν έχει γίνει ακόμη προορισμός για το ακροδεξιό κίνημα.

Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για άτομα όπως ο Πολχάουζ,που ταξιδεύουν στην Ουκρανία, πολεμούν και μετά επιστρέφουν σπίτι τους.

Στην αρχή της εισβολής τον Μάρτιο του 2022, μια έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι Αμερικανοί εξτρεμιστές ανακρίθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη πριν τις πτήσεις τους, για να «συμμετάσχουν στη σύγκρουση».

Οι αμερικανικές αρχές αναρωτιούνται τι είδους δεξιότητες θα μπορούσαν να μάθουν αυτοί οι τύποι «ξένων μαχητών» στην Ουκρανία που στη συνέχεια θα μπορούσαν να «πολλαπλασιαστούν» σε «πολιτοφυλακές και λευκές εθνικιστικές ομάδες με έδρα τις ΗΠΑ» μόλις επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ