Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σκληρά αντίποινα: Τρεις τρόποι που η Ρωσία θα απαντήσει για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές για δεύτερη φορά από ουκρανική επίθεση, ζήτησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» από την Ουκρανία, και δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα «απαντήσει».

Και παρά το γεγονός ότι, ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναφέρει για το πρώτο χτύπημα αντιποίνων.

Ποια άλλα βήματα μπορεί να κάνει η Μόσχα και πώς αυτό θα επηρεάσει την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας;

Την προηγούμενη μέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε  συνάντηση για την κατάσταση μετά την  επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Τόνισε ότι, η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει στις ενέργειες του εχθρού. Σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία σχετικών προτάσεων.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ , είπε ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να χτυπήσει τις ουκρανικές γέφυρες στον Δνείπερο, καθώς και στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό όλες τις πιθανές γραμμές  και η Ρωσία δεν έχει «τίποτα να ντρέπεται».

Παράλληλα, χθες το βράδυ οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν ομαδικό χτύπημα αντιποίνων με όπλα υψηλής ακρίβειας σε  Ουκρανικές εγκαταστάσεις.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε αργότερα ότι, οι επιθέσεις στις λιμενικές υποδομές στην Οδησσό ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η κοινότητα των ειδικών είναι βέβαιη ότι, η επίθεση στις λιμενικές υποδομές είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μακράς εκστρατείας που υπαγορεύεται από την ανάγκη απάντησης στην τρομοκρατική επίθεση.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οποιοδήποτε βήμα μας πρέπει να επαληθευτεί προσεκτικά και να συσχετιστεί με τις βλέψεις και τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει συστηματική εργασία για την καταστροφή της υποδομής που χρησιμοποιεί ο εχθρός για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντογκλόφ, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να επιτεθούν στη γέφυρα της Κριμαίας όχι για πρώτη φορά, αντέχει τα πάντα. Αποδεικνύεται ότι αυτή η γέφυρα κατασκευάστηκε για να διαρκέσει.

Γεγονός είναι επίσης ότι, οι Ρωσικές δυνάμεις εδώ και καιρό προσπαθούν να  καταστρέψουν κόμβους μεταφορών και εγκαταστάσεις υποδομής μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η προμήθεια όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Πρώτα από όλα, φυσικά, μιλάμε για γέφυρες στη Δυτική και Κεντρική Ουκρανία. Εκεί έχει δημιουργηθεί ο κύριος δίαυλος για την προμήθεια εξοπλισμού του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία».

Η καταστροφή γεφυρών θα εμποδίσει σοβαρά τη μεταφορά όπλων στην πόλη Ζαπορίζια και περαιτέρω σε άλλους τομείς του μετώπου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δεν θα μπορέσουν να επιλύσουν γρήγορα αυτό το πρόβλημα. Νέα χτυπήματα κατά των εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής θα ήταν επίσης σκόπιμα, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κυρίως στη Δυτική Ουκρανία. Εκεί βρίσκονται οι κύριες βάσεις των ξένων μισθοφόρων.

Τα χτυπήματα στις  ουκρανικές αποθήκες όπλων,  πρέπει επίσης να είναι τακτικά, καθώς αυτό δημιουργεί μια τεχνητή έλλειψη για οβίδες και το μαχητικό πνεύμα των μαχητών της AFU μειώνεται.

«Αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθούν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος. Η Ουκρανία έχει διασκορπίσει καλά την παραγωγή. Εδώ και αρκετούς μήνες κυνηγάμε την παραγωγή του νέου OTRK "Grom-2". Οι βάσεις παραγωγής στις περιοχές Dnepropetrovsk και Zαπορίζια καταστράφηκαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να στερηθεί εντελώς ο εχθρός από την ικανότητα να τις παράγει», πρόσθεσε ο Ρόγκοφ.

Μια άλλη πιθανή απάντηση, είναι οι βομβαρδισμοί κατά σημαντικών κόμβων μεταφορών στην Ουκρανία. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν από την κατεύθυνση Zαπορίζια, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες.

Το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν μόνο στρατιωτικό, αλλά και ψυχολογικό. Και υπό αυτή την έννοια,  λείπει εκ μέρους της Ρωσίας μια παρόμοια ενέργεια σε σχέση με την Ουκρανία. «Μπορεί να υπάρχουν πολλές επιλογές εδώ, τόσο σε βασικά κτίρια στο ίδιο το Κίεβο όσο και γέφυρες », προσθέτει η πολιτική επιστήμονας Larisa Shesler.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις παράκτιες περιοχές που ελέγχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η Ουκρανία χωρίς τα λιμάνια και τους πόρους του Ντονμπάς, δεν έχει καμία αξία για τις δυτικές χώρες.

«Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της γης στη χώρα έχει πουληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Η γεωργική γη κατέστη άχρηστη λόγω εξόρυξης και πλημμύρας. Είμαι βέβαιος ότι άλλο ένα έτος το πολύ, και όλη αυτή η επικράτεια απλά θα πάψει να ενδιαφέρει τους χορηγούς του ΝΑΤΟ», πιστεύει ο Βλαντισλάβ Μπερντιτσέφσκι, μέλος του κοινοβουλίου της ΛΔΔ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ