Ένοπλες Συρράξεις

Στρατηγικής σημασίας πώληση τουρκικών drone Akinci στη Σαουδική Αραβία και συμπαραγωγή έξυπνων πυρομαχικών φέρνει την Τουρκία στο προσκήνιο στη Μ.Ανατολή

Είναι γεγονός πλέον ότι έχουμε ολική επαναφορά στις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, μετά την συμφωνία "μαμούθ" πώλησης τουρκικών drone Akinci  στο Ριάντ, η οποία υπεγράφη κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Σαουδαραβικό Βασίλειο στις 18 Ιουλίου, η οποία αναμένεται να έχει  άμεσο αποτέλεσμα-αντίκτυπο επί των  διπλωματικών προσπαθειών της Τουρκίας  να βελτιώσει τις σχέσεις της  με τα κράτη του Κόλπου και να ενισχύσει την προβληματική οικονομία της.

Η Τουρκία υπέγραψε την μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης Drones στην ιστορία της με την Σαουδική Αραβία

"Η τουρκική βιομηχανία drone εκτοξεύεται στα ύψη, χάρη στην παραγγελία ρεκόρ για το προηγμένο drone Akinci από τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η συμφωνία, η οποία διαφημίζεται ως η «μεγαλύτερη ποτέ», αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας δημοτικότητας του drone Bayraktar TB2", επισημαίνει Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Την τελετή υπογραφής τίμησαν σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και εκπρόσωποι της Baykar, της τουρκικής αμυντικής εταιρείας και του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η συμφωνία ορόσημο ήταν το αποκορύφωμα της διπλωματικής περιοδείας του Ερντογάν στην περιοχή του Κόλπου που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου.

Το Akinci, , είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) υψηλού υψομέτρου, μεγάλης αντοχής, εξοπλισμένο για αποστολές μάχης αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος.

Σε ένα εορταστικό tweet από τον CEO της εταιρείας, Haluk Bayraktar, αναφέρει ότι η συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είναι η «μεγαλύτερη αμυντική και αεροπορική σύμβαση εξαγωγής» στην ιστορία.

Συμπαραγωγή έξυπνων πυρομαχικών Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Ο Baykar σε δήλωσή του τόνισε τις πτυχές μεταφοράς τεχνολογίας και κοινής παραγωγής , τονίζοντας τις δυνατότητές της να ενισχύσει την τεχνολογική ικανότητα και των δύο εθνών.

Επιπλέον, ο Bayraktar αποκάλυψε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι μια άλλη «μαζική» συμφωνία για την αγορά έξυπνων πυρομαχικών και άλλων "ωφέλιμων φορτίων" από την Τουρκία βρίσκεται στα σκαριά και θα περιλαμβάνει τοπική παραγωγή.

Πέρα από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Bayraktar μοιράζεται επίσης μια οικογενειακή σχέση με την εταιρεία καθώς ο γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν, Selcuk Bayraktar, είναι Πρόεδρος της εταιρείας.

Εξαγωγές drones της Baykar

Τα τελευταία χρόνια, η Baykar έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τα δοκιμασμένα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, ιδίως το Bayraktar TB2, το οποίο έχει επιδείξει την ικανότητά του στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία.

Η τουρκική βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση της τεχνολογικής προόδου και των κατασκευαστικών δυνατοτήτων τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Baykar, οι εξαγωγές της εταιρείας ανήλθαν σε 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια και απέφερε έσοδα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Αυτή η τελευταία σύμβαση είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Τουρκία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του Προέδρου Ερντογάν τον Αύγουστο του 2021 να καθιερώσει την Τουρκία ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία των drone κατά την εισαγωγή του πρώτου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος μάχης Akinci (UCAV) σε λειτουργία.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπογραμμίζει τον ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο του πολέμου με drone στη σύγχρονη μάχη. 

Αναδυόμενη ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία αιχμής των drone, η Τουρκία μετά την εξαγωγή του TB2, εστιάζει πλέον στις εξαγωγές του Akinci.

"Τα επιτεύγματα" του Akinci

Σε ένα επίτευγμα ορόσημο πέρυσι, το Akinci εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο αέρος-εδάφους της Τουρκίας, τον TRG-230, πλήττοντας χερσαίο στόχο σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

Λίγο μετά από αυτό το drone υποβλήθηκε σε δοκιμή πυρός με κιτ καθοδήγησης επόμενης γενιάς.

Το Akinci έριξε με ακρίβεια μια βόμβα MK-83 βάρους 455 κιλών, εξοπλισμένη με το σύστημα καθοδήγησης Gökçe στον καθορισμένο στόχο.

Το Akinci στη συνέχεια  συμμετείχε σε μια δοκιμή με κιτ καθοδήγησης λέιζερ Aselsan, χτυπώντας το στόχο με άψογη ακρίβεια. Το σύστημα καθοδήγησης λέιζερ χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με μια βόμβα MK-82 που κατασκευάστηκε από την Aselsan κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής.

Πέρα από τις προηγμένες δυνατότητές του με ραντάρ και πυρομαχικά ακριβείας, το UCAV μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μητρικό σκάφος για επιθέσεις από drone-swarm.

Για παράδειγμα, το 2019, ο καθηγητής Ismail Demir, διευθυντής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter μια προσομοίωση των αυτοχθόνων drones καμικάζι «Alpagu» που εκτοξεύθηκαν από το drone Akinci.

Νωρίτερα φέτος, υπήρξε έντονη φημολογία  ότι το εν λόγω  drone θα γίνει το πρώτο στον κόσμο που εξοπλίζεται με ραντάρ AESA.

Η οικονομική προσιτότητα και η αποδεδειγμένη μαχητική αποτελεσματικότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι βασικά σημεία πώλησης. Με την πρόσφατη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, είναι πιθανό ότι η δημοτικότητα του drone θα εκτοξευθεί στα ύψη στην εύπορη αλλά ταραγμένη περιοχή του Κόλπου.

Συμπέρασμα 

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε σημαντικότατη αναθέρμανση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, μετά την  κατάθεση  της πρώτης τον Μάρτιο ποσού  5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δίνοντας  έτσι "το φιλί της ζωής" στην κάκιστη τουρκική οικονομία.

Η υπογραφή της συμφωνίας μαμούθ πώλησης των τουρκικών drones Akinci ,αποτελέι μέρος της στρατιωτικής προσέγγισης των δύο χωρών, αφού στα σκαριά είναι συμφωνία συμπαραγωγής έξυπνων πυρομαχικών, η οποία θα προκαλέσει σχέσεις  στρατιωτικής "αλληλεξάρτησης" των δύο χωρών.

Αυτό είναι κάτι εξόχως ανησυχητικό, λόγω του ηγετικού ρόλου που έχει η Σαουδική Αραβία στις χώρες του κόλπου, αφού θα σημάνει κατά την εκτίμηση μας την περαιτέρω διείσδυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε αυτές, με αποτέλεσμα η εξωτερική τους πολιτική  σταδιακά να διαμορφώνεται  ολοένα και περισσότερο αλληλέγγυα με την τουρκική μελλοντικά, σε σημαντικό βαθμό.

Η στρατιωτική προσέγγιση  Σαουδικής Αραβίας -Τουρκίας ,  όπως και αυτή ΗΑΕ-Τουρκίας , αλλά και Αιγύπτου-Τουρκίας, "ακουμπάει" την Ελλάδα η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές-συμμαχικές σχέσεις με τις παραπάνω τρείς(3) αραβικές χώρες, με μαχητικά αεροσκάφη τους να μετέχουν από κοινού με Ελληνικά μαχητικά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να μοιράζονται κοινές απόψεις και συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο και την Λιβύη.

Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί  εκτός του οικονομικού οφέλους που θα έχει αποκτώντας καλές σχέσεις με Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ-Αίγυπτο, να  αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της σε ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...