Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό χτύπημα σε αποθήκες με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Νικολάεφ- Η “Βάγκνερ” προσπάθησε να καταλάβει πυρηνικό οπλοστάσιο;

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε σημαντικές απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν 17 γερμανικά άρματα μάχης Leopard, πέντε γαλλικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα άρματα μάχης AMX και 12 αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley. Αυτό είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι, ο συνολικός αριθμός των απωλειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήλθε σε «1244 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης». Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Σόιγκου, δείχνουν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας οδήγησε σε σημαντικές απώλειες από την πλευρά τους.

Επιπλέον,  ανέφερε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τις 4 Ιουνίου, οι συνολικές απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερα από 26 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό και 3 χιλιάδες μονάδες διαφόρων όπλων. Αυτά τα στοιχεία, είναι ένας σημαντικός δείκτης της αποτελεσματικότητας των εχθροπραξιών και επιβεβαιώνουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης για τον ουκρανικό στρατό.

Ρωσικό χτύπημα σε αποθήκες

Ενώ οι δυνάμεις  του Κιέβου κρύβουν απώλειες στην πρώτη γραμμή και σε στρατηγικές πίσω περιοχές,  ντόπιοι κάτοικοι αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους των ρωσικών επιδρομών σε όλη τη χώρα. Το βράδυ της 10ης Ιουλίου έγινε γνωστό ότι, η πόλη Μικολάιβ χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, τοπικές πηγές αποκάλυψαν ότι στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν μια αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πυραύλων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονταν από τη Δύση.  

Ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από αυτήν την αποθήκη, απογειώνονταν στο αεροδρόμιο  επισκευής αεροσκαφών Mικολάιβ που βρίσκεται κοντά.

Την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, αποθήκες πυρομαχικών της ουκρανικής ομάδας «Kherson» και της 56ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της AFU καταστράφηκαν στις περιοχές Μικολάιβ και Κραματόρσκ.

Προσέγγισαν  αποθήκη πυρηνικών όπλων;

Οι δυνάμεις της ομάδας «Βάγκνερ», προσπάθησαν να καταλάβουν ένα πυρηνικό οπλοστάσιο εν μέσω της ένοπλης πορείας τους στη Μόσχα, αλλά δεν κατάφεραν να το προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ, Αρχηγός της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, στα μέσα της απόστασης από το Ροστόφ στη Μόσχα, μια μικρή ομάδα μισθοφόρων της «Βάγκνερ» απομακρύνθηκε από την κύρια διαδρομή, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το Voronezh-45, μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων.

Σε συνέντευξή του στο Reuters , ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι, οι άνδρες της «Βάγκνερ» ήθελαν να αποκτήσουν «μικρές πυρηνικές συσκευές της Σοβιετικής εποχής», που φυλάσσονταν σε μια βάση του ρωσικού στρατού που βρίσκεται στο δρόμο από το Ροστόφ προς τη Μόσχα.

«Έχοντας αυτό κατά νου, ορισμένα στρατιωτικά οχήματα του Πριγκόζιν εκτράπηκαν ανατολικά και έφτασαν στην πυρηνική βάση, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν μέσα», ανέφερε.

Το Reuters τονίζει ότι, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες, αλλά ορισμένα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι υπήρχαν κάποιες δυνάμεις που παρέκκλιναν από την κύρια διαδρομή προς το Voronezh-45, πολλές ανώνυμες πηγές κοντά στο θέμα υποστήριξαν τον ισχυρισμό, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της «Βάγκνερ» στη πυρηνική βάση «προκάλεσε ανησυχία στο Κρεμλίνο και έδωσε ώθηση για έναν εσπευσμένα διαπραγματευόμενο τέλος της εξέγερσης το βράδυ της 24ης Ιουνίου».

«Ακόμα κι αν το έκαναν, ήταν απίθανο να μπορέσουν να πυροδοτήσουν οποιαδήποτε από τις πυρηνικές βόμβες που ήταν αποθηκευμένες εκεί», είπε ένας ειδικός στην πυρηνική επιστήμη στο Reuters, επειδή αυτά τα όπλα διατηρούνται σε κατάσταση ατελούς συναρμολόγησης. Εκτός από τη βοήθεια από ειδικούς, τα στρατεύματα της «Βάγκνερ» θα χρειάζονταν επίσης κάποιον από τη 12η Γενική Διεύθυνση για συνεργασία.

https://youtu.be/6J9plpKzjD8

Ο αρχηγός πληροφοριών της Ουκρανίας διευκρίνισε επίσης ότι, το Voronezh-45 φιλοξενεί μόνο μικρές πυρηνικές συσκευές  από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Παρόλο που η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμφώνησαν να αφαιρέσουν μερικά από τα αποθέματά τους, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ανοιχτό ερώτημα εάν εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς τέτοιες τεχνολογίες απαιτούν εξελιγμένη συντήρηση και υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ