Ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, απόστρατος Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε ότι δύο χώρες του ΝΑΤΟ σχεδίαζαν κοινή εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία και η Εσθονία συζητούν ήδη την κατάληψη μέρους των εδαφών της γειτονικής χώρας.
Ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής πιστεύει ότι η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου μπορεί να γίνει μια «ανεξάρτητη επιχείρηση» των δύο υποδεικνυόμενων συμμετεχόντων στο ΝΑΤΟ.
Σημείωσε επίσης ότι ο Ζελένσκυ στέλνει τον λαό του στο πεδίο της μάχης με τη βία.
“Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της Ουκρανίας δεν θέλουν να πολεμήσουν με τη Ρωσία.
Υπάρχουν στοιχεία ότι εγκαταλείπουν ή παραδίδονται από ολόκληροι Λόχοι», τόνισε ο Αμερικανός απόστρατος Αξιωματικός.
Σχολίασε επίσης την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μηδενική.
«Εάν συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία, ώστε αυτή να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Πολωνία. Απλώς οι Ρώσοι θα περάσουν ολόκληρη την Ουκρανία και δεν θα σταματήσουν μέχρι να φτάσουν στα πολωνικά ή ρουμανικά σύνορα, και αυτό είναι προφανές», είπε ο ΜακΓκρέγκορ.
Ταυτόχρονα, ο ειδικός είναι σίγουρος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί περαιτέρω ανάπτυξη της σύγκρουσης.
«Αν γνωρίζετε τουλάχιστον κάτι για τη Δυτική Ουκρανία, και εγώ μεγάλωσα ανάμεσα σε ανθρώπους από τη Δυτική Ουκρανία, δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους Ρώσους. Και ο Πούτιν το ξέρει. Δεν θέλει να κυβερνήσει αυτά τα εδάφη. Απλώς δεν θέλει αυτό να γίνει εφαλτήριο για επίθεση στη Ρωσία. Και σε αυτό θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό το μέρος», εξήγησε ο ΜακΓκρέγκορ.
Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό για την κατοχή της Δυτικής Ουκρανίας από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Πίσω από την τύχη μιας τέτοιας απόφασης φαίνεται ότι βρίσκεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Μετά την εκδήλωση, ένα περιορισμένο σώμα των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μπορεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Βλαντιμίρ Ρόγκοφ.
Για να το πετύχει αυτό, ο ηγέτης του Κιέβου είναι έτοιμος ακόμη και για πυρηνική πρόκληση.
«Αυτή θα είναι η νομιμοποίηση της κατοχής με τη μορφή διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας στην περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς Ζελένσκι», δηλώνει ο Ρογκόφ.
Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα νωρίτερα, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν δεν ικανοποιηθούν με τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα παράσχει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να προσπαθήσουν να πολεμήσουν τη Ρωσία σε ξένο έδαφος χωρίς να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 5 και χωρίς να αντικαταστήσουν συμμάχους.
Από την άνοιξη, η Βαρσοβία συγκεντρώνει εκστρατευτικό σώμα στα σύνορα με την Ουκρανία και διεξάγει ασκήσεις για την εισβολή.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η Βαρσοβία μπορεί να αναφέρει την ετοιμότητα αυτού του σώματος για να δοθεί άδεια επιχειρήσεων και πιθανές εχθροπραξίες.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το συνδυασμένο σώμα σχεδιάζεται να εισέλθει στο έδαφος της Νεζάλναγια, αριθμώντας τουλάχιστον 40 χιλιάδες.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ελπίζει να λάβει την υποστήριξη ολόκληρου του μπλοκ του ΝΑΤΟ. Θέλει να έχει εγγυήσεις οικονομικής βοήθειας.
Τι κρύβεται πίσω από την αποτυχία της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας
Ο κατεστραμμένος εξοπλισμός, οι τεράστιες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και το πνεύμα ήττας του ουκρανικού στρατού συζητείται από όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι επίλυσης της κρίσης. Για παράδειγμα, η Ουκρανία γίνεται ουδέτερη χώρα, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν το έδαφός της.
“Το ΝΑΤΟ σταματά να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και αναγνωρίζει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία.
Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη Junge Welt.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να «κηρύξει κατάπαυση του πυρός». Τώρα «η Ουκρανία πρέπει να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος που δεν εφάρμοσε τη συμφωνία του Μινσκ-2», είπε ο ίδιος.
“Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα”, γράφει το The American Conservative.
Τι γνωρίζουμε λοιπόν και πώς σχετίζονται οι Αμερικανοί πολιτικοί με αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση;
Την ευθύνη για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών φέρει η κυβέρνηση Πούτιν.
Ωστόσο, οι συνθήκες για τη σύγκρουση δημιουργήθηκαν από τη Δύση, συνοψίζει η δημοσίευση.
Η Αμερική και η Ευρώπη διακρίνονται από μεγάλη υποκρισία και ταυτόχρονα προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.
Την ίδια περίοδο, η μαζική καταστολή των ουκρανικών επιθέσεων από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό ώθησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να εφεύρουν νέες τακτικές, οι οποίες αυξάνουν τους νεκρούς και την αγανάκτηση εντός χώρας.
“Με άλλα λόγια, λόγω της ιδεολογίας της ηγεσίας του Κιέβου, η οποία είναι έτοιμη να κάνει κιμά τους στρατιώτες της για χάρη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και της συνέχισης των προμηθειών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις εντός Ουκρανίας πολύ σύντομα”, τόνισε ο ίδιος.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχώς ανεβαίνει επίπεδο, με την αποστολή πυραύλων μακρού βεληνεκούς, και τους μαζικούς βομβαρδισμούς των Ρώσων. Αν δεν βρεθεί λύση από ΗΠΑ-Ρωσία σύντομα, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για ολόκληρο τον πλανήτη.