Είναι γεγονός ότι από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά, το ΝΑΤΟ έχει προβεί σε μια σειρά ανάληψης μέτρων ενίσχυσης της με οπλικά συστήματα -μέσα και πυρομαχικά προκειμένου το Κίεβο να μπορεί να αντιτάξει αποτελεσματική άμυνα.
Παράλληλα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, μεταφέροντας δυνάμεις του και μέσα σε χώρες μέλη του που βρίσκονται εδαφικά πολύ κοντά με την εμπόλεμη Ουκρανία, όπως στις χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία , ενώ ενέταξε στους κόλπους του την Φινλανδία , με την Σουηδία να είναι ένα βήμα πριν την ένταξή της και αυτή.
Η Συμμαχία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιαεροπορική προστασία των παραπάνω χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αποστέλλοντας μαχητικά αεροσκάφη από άλλες χώρες της, τα οποία εκτελούν εναέριες περιπολίες διασφαλίζοντας τον Εθνικό Εναέριο χώρο τους (ΕΕΧ), ενώ προέβη και σε εκτέλεση Διακλαδικών ασκήσεων με συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών των κρατών μελών της, δείχνοντας έμπρακτα την αληλλεγγύη και την ετοιμότητά της, απέναντι σε πιθανή Ρωσική πρόκληση.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να προβεί σε λήψη επιθετικών μέτρων, με αποτέλεσμα να διαδραματίζεται στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών, ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών των κρατών του ΝΑΤΟ ενάντια σε εκείνων της Ρωσίας, με τα πρώτα να αναχαιτίζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τα δεύτερα τα οποία επιχειρούν να παραβιάσουν τον (ΕΕΧ) των κρατών μελών της Συμμαχίας στις περαπάνω περιοχές.
"Εδώ και πολλούς μήνες ΝΑΤΟ και Ρωσία παίζουν με τα μαχητικά τους ένα πάρα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι, γύρω από την Ουκρανία", επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο σε Διεθνές ΜΜΕ, ο απόστρατος Αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, κ. Σταύρος Ατλαμάζογλου, του οποίου κυριότερα σημεία κατά την εκτίμηση μας, είναι τα ακόλουθα:
"Ενώ ο Ουκρανικός στρατός μάχεται σκληρά στο έδαφος συνεχίζοντας την αντεπίθεση του, δυτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από το έδαφος του ΝΑΤΟ και τον διεθνή εναέριο χώρο για να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις επικοινωνίες των ρωσικών δυνάμεων.
Αν και νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου, η αποστολή είναι γεμάτη κινδύνους.
Ρωσικά αεροσκάφη παρενοχλούν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ σε καθημερινή βάση σε έναν σιωπηλό «πόλεμο» πάνω από τους ουρανούς της Ευρώπης.
Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Μόνο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) αναχαίτισε 21 ρωσικά αεροσκάφη που παρενοχλούσαν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν γύρω από την Ουκρανία αλλά και σε διεθνή εναέριο χώρο στη Βαλτική.
Συγκεκριμένα, η RAF αναχαίτισε μαχητικά αεροσκάφη Su-27M Flanker και Su-30SM Flanker, αεροσκάφη μεταφοράς και VIP Tu-134 Crusty, An-72 Coaler και An-12 Cub, αεροσκάφη επιτήρησης II-20 Coot και στρατηγικά αεροσκάφη Tu-22M Backfire βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.
«Αυτές οι αναχαιτίσεις είναι μια έντονη υπενθύμιση της αξίας της συλλογικής άμυνας και της αποτροπής που παρέχει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σε δελτίο τύπου.
«Η RAF λειτούργησε μαζί με τους συμμάχους μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να διασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και τα έθνη εταίροι μας προστατεύονται και μπορούν να είναι βέβαιοι για τη συνεχή δέσμευσή μας να ενισχύουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια μαζί με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.
Μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Typhoon Eurofighter βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα στη Βαλτική, προστατεύοντας αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Εκτός από τα βρετανικά αεροσκάφη, υπήρχαν πορτογαλικά και ρουμανικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, τα οποία λειτουργούσαν ως αεροσκάφη ταχείας αντίδρασης για να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Διοικητής της 140 Πτέρυγας Μάχης Scott Maccoll, τόνισε τη σημασία τωνπροκεχωρημένων βάσεων για την αποστολή του ΝΑΤΟ γύρω από την Ουκρανία.
«Κατά τη διάρκεια της αποστολής μας για την αεροπορική αστυνόμευση του ΝΑΤΟ, η 140 Πτέρυγα Μάχης ενήργησε αποφασιστικά και νόμιμα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών και τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των αεροσκαφών που διέρχονται από τον εναέριο χώρο των κρατών μελών. Η στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ έχει επίσης βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα σε ολόκληρη τη συμμαχία και έχει ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αξιωματικός της RAF.
Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις ήταν μάλλον αμέτοχες στον πόλεμο μέχρι στιγμής. Τα ρωσικά αεροσκάφη απέτυχαν να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και έχουν υποβιβαστεί στην εκτόξευση πυρομαχικών από μεγάλες αποστάσεις και σε ορισμένες επικίνδυνες αποστολές στενής αεροπορικής υποστήριξης.
Ένα "πολύ καυτό" συμβάν
Ένα περιστατικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγους μήνες θα μπορούσε να είχε παρασύρει το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροσκάφος παρακολούθησης RAF RC-135W Rivet Joint πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε μια αποστολή ρουτίνας επιτήρησης.
Ένα ζευγάρι ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-27 Flanker αναχαίτισε το βρετανικό αεροσκάφος.
Αλλά αντί να το παρενοχλήσει απλώς με αεροπορικούς ελιγμούς, ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του αεροπλάνου του ΝΑΤΟ.
Ευτυχώς αστόχησε και υπήρξε μόνο διπλωματικός σάλος αντί για ενδεχόμενο πόλεμο.
Μετά το περιστατικό, ο βρετανικός στρατός ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να συνοδεύσουν όλα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετούσαν γύρω από την Ουκρανία. Κρίνοντας από τους πρόσφατους αριθμούς που επικαλείται το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τα μαχητικά αεροσκάφη εργάζονται σκληρά."
Συμπέρασμα
Με βάση τα παραπάνω και το συμβάν της 29ης Σεπτεμβρίου 2022, αντιλαμβανόμαστε πόσο κοντά βρεθήκαμε και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στον αέρα, μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας, το οποίο έχει την δυναμική στη βάση της δράσης-αντίδρασης να κλιμακωθεί, οδηγώντας ακόμη και σε γενικευμένο Πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Εκτίμησή μας είναι ότι η επικείμενη αποστολή F-16 από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την αεροπορική ένταση μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Συμμαχίας και Ρωσίας στον Εναέριο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και Σκανδιναβίας.