Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζει πολλές καινοτομίες σε σχέση με προγενέστερες χρονικά στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως χάρη σε νέα οπλικά συστήματα και μέσα που αντιπαρατίθενται μέσω των εμπολέμων, τα οποία έχουν ιδιαίτερα σύγχρονα χαρακτηριστικά και λίαν προηγμένες δυνατότητες.
Κοινά σημεία και διαφορές του πολέμου στην Ουκρανία από προγενέστερες μάχες
Ωστόσο παρουσιάζει και ορισμένες εκφάνσεις, παρόμοιες με προηγούμενες στρατιωτικές συγκρούσεις πολλών δεκαετιών πρίν, όπως ο πόλεμος των χαρακωμάτων με οχυρωματικές γραμμές, οδόντες δράκοντος και ναρκοπέδια από Ρωσικής πλευράς, εφάμιλλες με εκείνες των Α και Β Παγκοσμίων Πολέμων.
Επίσης η πολύμηνη πολιορκία και οι ομηρικές οδομαχίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μέσα στην πόλη του Bakhmut, θυμίζει έντονα την μάχη του Στάλιγκραντ του Β Παγκοσμίου Πολέμου
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε τον δρόμο για τα θαλάσσια drones (USV) αλλά και τα εναέρια drone, UCAV, drone kamikazi, χάρη στα οποία επλήγη επανειλημμένως ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας.
Το καμουφλάζ παραπλάνησης των Ρωσικών πλοίων έναντι των Ουκρανικών drones
Ως αποτέλεσμα αυτών είναι το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να προσπαθεί να ξεφύγει από επιθέσεις Ουκρανικών drones, προβαίνοντας σε απόκρυψη των πλοίων του, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
Το καμουφλάζ έχει σκοπό να μπερδέψει τους Ουκρανούς χειριστές drone ώστε να μπερδέψουν τον στόχο, αλλά ο Sutton σημείωσε το πόσο καλά θα λειτουργήσει, είναι αμφισβητήσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές και τον ναυτικό αναλυτή H.I. Σάτον, το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να εφαρμόζει μια «ριζική νέα προσέγγιση για την προστασία των πολυτιμότερων πολεμικών πλοίων του από τις ουκρανικές επιθέσεις». Αυτό περιλαμβάνει ένα παραπλανητικό καμουφλάζ που εφαρμόστηκε στη φρεγάτα Admiral Essen.
Παραπλανητικό και καινοτόμο καμουφλάζ
Το καμουφλάζ είναι ουσιαστικά μια πιο σκούρα απόχρωση που εφαρμόζεται πάνω από το ομοιόμορφο γκρι σχέδιο και είναι μια προσπάθεια να μπερδευτεί ένας χειριστής drone πιστεύοντας ότι το πολεμικό πλοίο είναι λιγότερο πολύτιμος στόχος.
Ο Sutton σημείωσε ότι στο Γερμανικό Kriegsmarine εφάρμοσε παρόμοιο καμουφλάζ στο KMS Bismarck, ενώ συνδύαζε στοιχεία τόσο παραπλανητικού όσο και ανατρεπτικού καμουφλάζ.
Το πρώτο ήταν μια πιο σκούρα μπογιά στην πλώρη και την πρύμνη, που είχε σκοπό να μπερδέψει κυρίως ένα εχθρικό υποβρύχιο ως προς το μέγεθος, και επομένως την ταυτότητα του πλοίου. Το επιπρόσθετο, καινοτόμο καμουφλάζ, που περιελάμβανε ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα και γραμμές ζιγκ-ζαγκ και είχε σκοπό να μπερδέψει την απόσταση του πολεμικού πλοίου, καθιστώντας το πιο δύσκολο να στοχευτεί.
Δεν φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει το "καινοτόμο" καμουφλάζ ή τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό είχε αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι βελτιώσεις στους ανιχνευτές εμβέλειας, μαζί με τις απειλές από αεροσκάφη, σήμαιναν ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένο μόλις μια γενιά αργότερα.
Είναι ακόμα πιθανό να δούμε μια εκπομπή λάμψης, καθώς αυτή θα μπορούσε να μπερδέψει έναν χειριστή drone για έστω και λίγα δευτερόλεπτα και θα αγόραζε στους αμυνόμενους πολύτιμο χρόνο για να αντιμετωπίσουν την απειλή.
Η Ουκρανία έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από τολμηρές επιδρομές με drones και το ρωσικό ναυτικό πρέπει να γνωρίζει ότι τα πολεμικά πλοία της είναι ουσιαστικά κάτι περισσότερο από σταθεροί στόχοι όταν βρίσκονται στο λιμάνι. Επιπλέον, τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να αποβούν εντελώς μάταιες.
Ουσιαστικά το καμουφλάζ προηγούμενων πολέμων επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιούν πολύ γρήγορα εικόνες. Ως εκ τούτου το Κίεβο σχεδόν σίγουρα γνωρίζει ότι η φρεγάτα Admiral Essen δέχτηκε μια νέα βαφή και επομένως, εκτός εάν οι Ρώσοι ναύτες πρόκειται να ξαναβάφουν το πλοίο καθημερινά, αυτή η στρατηγική δεν θα είναι πιθανότατα τόσο επιτυχημένη!
Η προστασία της Κριμαίας
Ο στόλος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα είναι μόνο ένα μέρος των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ρωσία για να προστατεύσει την Κριμαία, την οποία το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει.
Το ρωσικό ναυτικό διπλασίασε επίσης τον αριθμό των ειδικά εκπαιδευμένων δελφινιών, τα οποία ανέπτυξε για να προστατεύσει τον στόλο του καθώς και την Κριμαία από τις ουκρανικές επιθέσεις.
Η Μόσχα πιστεύεται επίσης ότι εκπαιδεύει περισσότερα δελφίνια μάχης, προειδοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νέες δορυφορικές εικόνες που δείχνουν «τουλάχιστον τέσσερα στρώματα διχτυών με εκρηκτικά στην είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης. Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι άμυνες έχουν επίσης αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα από έναν αυξημένο αριθμό εκπαιδευμένων θαλάσσιων θηλαστικών».
Το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών μοιράστηκε περαιτέρω εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πίστευε ότι τα δελφίνια μπορεί να περιπολούν στο λιμάνι. Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα θαλάσσια θηλαστικά που έχουν ουσιαστικά στρατολογηθεί στον ρωσικό στρατό.
«Στα αρκτικά ύδατα, το ναυτικό χρησιμοποιεί επίσης φάλαινες και φώκιες Beluga», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Επιπλέον, το βρετανικό υπουργείο είπε ότι ενώ η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει ζώα για μια σειρά αποστολών, με αυτά να στεγάζονται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και να προορίζονται για την αντιμετώπιση εχθρικών δυτών.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι Ρώσοι με βάση τα παραπάνω μας δείχνουν με ποιούς τρόπους επιχειρούν το καμουφλάρισμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους έναντι των Ουκρανικών UCAV, drone kamikazi και θαλασσίων drones (USV), αλλά και την ασφάλεια των λιμένων τους με δίχτυα με εκρηκτικά και με εκπαίδευση δελφινιών σε ρόλο παροχής έγκαιρης προειδοποίησης έναντι εχθρικής θαλάσσιας απειλής
Τα παραπάνω αποτελούν εφαλτήριο για να πράξουμε κάτι ανάλογο στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας για το καμουφλάρισμα τους έναντι των πολλών και ποικίλων Τουρκικών UCAV, drone kamikazi και USV, μελετώντας σε βάθος τα τεχνικά χαρακτηριστικά-δυνατότητες και αδυναμίες τους, καθώς επίσης και στην λήψη ανάλογων μετρων προστασίας των πολυάριθμων λιμανιών των νησιών μας στο Αιγαίο.
Τέλος, για το επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από είκοσι άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα, να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCΑV κοστίζει 250.000 δολάρια.
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.