Ένοπλες Συρράξεις

Σφυροκόπημα από επιθετικά ελικόπτερα Ka-52M Alligator- Αναχαιτίζουν την Ουκρανική επίθεση-Η αεροπορική τακτική Ρώσων και Ουκρανών

Η  ευρείας κλίμακας Ουκρανική επιθετική αναγνώριση , η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου δεν πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα λόγω του εξαιρετικού σχεδιασμού και απόδοσης των ρωσικών δυνάμεων.

Τα Ουκρανικά τεθωρακισμένα  βρέθηκαν αντιμέτωπα με απροσδόκητες και δυσάρεστες εκπλήξεις που περιελάμβαναν, καλά διαμορφωμένα ναρκοπέδια, ρωσικό εξοπλισμό πυροδότησης ναρκών εξ αποστάσεως και το επιθετικό ελικόπτερο Kamov Ka-52 Alligator.

Ο ρόλος των Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων  Ka-52M Alligator

 Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του, επικεντρώνεται   στον ρόλο του Ka-52M Alligator, επισημαίνοντας:

"Όπως παρατηρείται σε πολυάριθμα βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά, οι Αλιγάτορες καταστρέφουν επιδέξια τα Ουκρανικά τεθωρακισμένα μέρα και νύχτα με όλες τις καιρικές συνθήκες.

Λειτουργούν με ασφάλεια εκτός  εμβελείας των προκεχωρημένων Ουκρανικών MANPAD, ενώ προστατεύονται από επιθέσεις ουκρανικών μαχητικών από τα μαχητικά Su-35S και Su-30MS των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (RuAF), οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς RVV-BD.

Τα ρωσικά κλιμακωτά διατεταγμένα IADS – S-300, Buk-M3, Pantsir ,εμποδίζουν τα ουκρανικά μαχητικά να επιτεθούν σε ελικόπτερα Ka-52 από μεσαίο ύψος και τα ρωσικά μαχητικά Su-35S και Su-30SM αποτρέπουν την προσέγγιση MiG-29 και Su-27 που πετούν χαμηλά. 

Τα καμένα συντρίμμια των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που κατακλύζουν το πεδίο της μάχης ανάγκασαν τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που συνήθως αρνούνται δυσάρεστες εξελίξεις, να εκφράσουν ανησυχίες για τη φονικότητα του Ka-52.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επέπληξαν ακόμη και τα δυτικά έθνη ότι δεν εξοπλίζουν επαρκώς τις δυνάμεις τους, πιέζοντας ΝΑΤΟ και  ΕΕ για την προμήθεια μαχητικών F-16 εντονότερα.

Χαρακτηριστικά του Ka-52 που το κάνουν πολύ αποτελεσματικό

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους το Ka-52 έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι, αν και δεν έχει διαφημιστεί.

Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της τελευταίας παραλλαγής του Ka-52M, είναι:

-Δικτυοκεντρικές δυνατότητες

- Ενσωμάτωση  με ένα νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πεδίου μάχης που διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και άλλα ελικόπτερα και αεροσκάφη.

-Σουίτα επικοινωνίας υψηλού εύρους ζώνης.

- Το ραντάρ AESA μπορεί να ανιχνεύσει στόχο μεγέθους αεροπλάνου από απόσταση 15 km.Τεθωρακισμένοι  στόχοι  εντοπίζονται από 12 χλμ. Παρέχει υποστήριξη για 20 επίγειους και εναέριους στόχους.

-Διαθέτει Αναβαθμισμένο οπτοηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων μεγαλύτερης εμβέλειας – GOES-451M.

-Η ικανότητα ανίχνευσης του οπτικού συστήματος είναι εφάμιλλη με την ικανότητα του ραντάρ.

- Το Ka-52 μπορεί να μεταφέρει αρκετούς πυραύλους αέρος-εδάφους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς για την εμπλοκή αντιπάλων τεθωρακισμένων ή επίγειων στόχων, συμπεριλαμβανομένων σκληρών στόχων.

-Ο συνδυασμός δικτυοκεντρικής ικανότητας και επικοινωνίας υψηλού εύρους ζώνης επιτρέπει στο Ka-52 να βρίσκεται στο σημείο όπου χρειάζεται περισσότερο.

-Παρέχει επίσης άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με το αποτέλεσμα της επίθεσης στους διαχειριστές του πεδίου μάχης. 

Πύραυλοι  που φέρει  το Ka-52

Ερχόμαστε στον πιο θανατηφόρο συνδυασμό αισθητήρων μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.

Το Ka-52 φέρει πυραύλους κατά εχθρικών τεθωρακισμένων, επίγειων στόχων ή και τα δύο.

Αντιαρματικοί  πύραυλοι 

Vikhr 9K121: ATGM καθοδηγούμενη από λέιζερ εμβέλειας 10-12 km με διείσδυση θωράκισης έως και 900 mm

Ataka 9M120: ραδιοκατευθυνόμενο ATGM εμβέλειας 6 km με διείσδυση θωράκισης έως 800 mm

Shturm 9K113: – Ραδιοκαθοδηγούμενο ATGM εμβέλειας 5 km με διείσδυση θωράκισης 650 mm

Izdeliye 305 – βεληνεκές 14,5 km οπτικός/IIR κατευθυνόμενος πύραυλος πολλαπλών χρήσεων με ταχύτητα έως 230 m/s.

Πύραυλοι κατά επίγειων στόχων 

Kh-25M – Πύραυλος κατευθυνόμενος με λέιζερ εμβέλειας 10 km που μπορεί να καταστρέψει αποθήκες, γέφυρες, σταθμούς ραντάρ και οχήματα.

Kh-29 – Πύραυλος κατευθυνόμενος με λέιζερ εμβέλειας 12 km που μπορεί να καταστρέψει σκληρυμένους στόχους, όπως καταφύγια από σκυρόδεμα, διαδρόμους και πλοία.

Οι δύο πύραυλοι Ka-52 που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί λόγω του βεληνεκούς και της ακρίβειάς τους είναι οι πύραυλοι Vikhr και Izdeliye 305.

Πώς θα βοηθήσει το F-16 τους Ουκρανούς

Το F-16 διαθέτει ικανό ραντάρ και μπορεί να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (όπως AMRAAM) που μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη μεγάλη εμβέλεια ανίχνευσης και παρακολούθησης του ραντάρ.

Εκτός από τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, το F-16 έχει καλύτερη εμβέλεια και ικανότητα ωφέλιμου φορτίου από τα MiG-29, επιτρέποντας στα F-16S να επιχειρούν  βαθιά μέσα στην Ουκρανία, από αεροπορικές βάσεις στη Δυτική και Κεντρική Ουκρανία.

Δυτικά συστήματα αεράμυνας προστατεύουν καλά τον εναέριο χώρο πάνω από τη Δυτική και Κεντρική Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να χτυπήσει τις ουκρανικές βάσεις F-16 τόσο αποτελεσματικά όσο μπορεί να χτυπήσει τις αεροπορικές βάσεις MiG-29, που βρίσκονται πιο κοντά στο μέτωπο της μάχης.

Εξοπλισμένα με πυραύλους AMRAAM μεγάλου βεληνεκούς, τα F-16 θα απειλούσαν τις επιχειρήσεις Ka-52. 

Οι επιλογές της Ρωσικής Αεροπορίας

Για να περιορίσει τις προκλήσεις που θέτουν τα F-16, η Ρωσία θα πρέπει να χτυπήσει  τις βάσεις τους βαθιά στο εσωτερικό της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η επίθεση στα F-16 που είναι σταθμευμένα στο έδαφος στην αρχική τους βάση δεν είναι βιώσιμη, καθώς τα αεροσκάφη είναι ευρέως διασκορπισμένα και συχνά σταθμευμένα σε  καταφύγια.

Η δημιουργία κρατήρων του διαδρόμου με βόμβες ή βλήματα είναι σπάταλη, καθώς τέτοιες ζημιές επιδιορθώνονται γρήγορα χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα ταχείας πήξεως.

Η Ρωσία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει μια τακτική που έχει τελειοποιήσει για να περιορίσει τη ζημιά από τις επιθέσεις Storm Shadow από τα ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24MR , καταστρέφοντας  τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των επικίνδυνων αυτών  πυραύλων.

Συμπέρασμα

Όπως έχουν τα πράγματα, η  Ρωσική αεροπορική κυριαρχίαστο μέτωπο της μάχης και η αποδεδειγμένη φονικότητα του ελικοπτέρου Ka-52 θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την επιτυχία οποιασδήποτε ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μετά τις αρχικές αποτυχίες, η Ουκρανία έθεσε την επίθεση σε επιχειρησιακή παύση.

Τώρα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επίθεση έχει ξαναρχίσει.

Ωστόσο, μια πλήρης επανέναρξη της επίθεσης δεν έχει νόημα έως ότου η Ουκρανία μπορέσει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα αδυναμία της στον αεροπορικό πόλεμο.

Η παρουσίαση του F-16 θα δώσει στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες, αν και θεωρείται  απίθανο να αλλάξει την πορεία της μάχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ