Η Πολωνία προσφέρθηκε να εκχωρήσει μεσογειακό έδαφος στην Ρωσία με αντάλλαγμα την Κριμαία, το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Την πρόταση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα σε συνέντευξή του στην υπηρεσία ειδήσεων Fakty του ουκρανικού καναλιού ICTV.
«Νομίζω ότι η Ρωσία θα είναι χαρούμενη αν πάρει, για παράδειγμα, ένα κομμάτι στην ακτή της Μεσογείου», είπε ο Πολωνός ηγέτης, προσθέτοντας ότι σε αντάλλαγμα για τέτοιες παραχωρήσεις, «ας αφήσει την Ουκρανία να πάρει το Ντονιέτσκ, το Λούγκανσκ και την Κριμαία».
Νωρίτερα, ο Άντριου Γιουσόφ, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να επιστρέψει την Κριμαία πριν από τον πρώτο παγετό του επόμενου χειμώνα.
Καταρχήν τα εδάφη στα οποία αναφέρεται ο Πολωνός πρόεδρος δεν ανήκουν ούτε στην Πολωνία ούτε στην Δύση γενικά, αλλά σε συγκεκριμένες χώρες.
Αν μιλάμε για Μεσόγειο και Αιγαίο, μιλάμε για Ελλάδα-Τουρκία- Συρία-Ισραήλ-Αίγυπτο και Λιβύη για παράδειγμα.
Πρόκειται για εθνικά εδάφη συγκεκριμένων χωρών, τα οποία λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση προς διαπραγμάτευση, ενώ ο ίδιος τα προτείνει προφανώς διότι πίσω από την δήλωση του υπαρχει έντονο και μεγάλο παρασκήνιο πιθανόν μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η Μόσχα στοχοποιεί τον Ατλαντικό χώρο από την Πολωνία και τη Ρουμανία στα ανατολικά, τη Νορβηγία στο βορρά έως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο νότο-Αντι-ρωσικός άξονας που ξεκινά από την Βαλτική και φτάνει έως τη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνει Ρώσος ειδικός.
Το ρουμανικό "think tank" New Strategy Center (Center for New Strategy) πραγματοποίησε μια συζήτηση "στρογγυλής τραπεης" με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι "στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, οι συμμετέχουσες χώρες θα υιοθετήσουν ένα μυστικό σχέδιο στρατιωτικής δράσης κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Romania Romania International.
Χθες είχαμε μια άκρως απόρρητη διεθνής συνάντηση για την Ουκρανία, η οποία υλοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη με τη συμμετοχή δυτικών διπλωματών καθώς και εκπροσώπων από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Όλα δείχνουν, σύμφωνα και με την εντελώς άστοχη δήλωση του Πολωνού προέδρου που κάτι πιθανόν ξέρει, ότι έρχεται ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, διότι πολύ απλά οι επιπτώσεις σε Δύση και Ανατολή είναι πολύ μεγάλες και σοβαρές, και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Η Ρωσία θα δελεαστεί πιθανόν με άλλες περιοχές, ίσως στην Υπερδνειστερία, ή αλλού, να αποχωρήσει από το Ντονμπάς, αλλά έτσι όμως θα άφηνε 350 χιλιάδες Ρώσους που ζουν εκεί απροστάτευτους στους Ουκρανούς, οι οποίοι μετά από 1,5 χρόνο πολέμου δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για αυτούς.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι η Μόσχα δεν θα δεχθεί να αποχωρήσει από το Ντομπάς σε καμία περίπτωση, και θα επιδιώξει να γίνει από την Δύση αποδεκτή η προσάρτηση της Κριμαίας και των περιοχών Λογκάνσκ και Ντονιέτσκ ως de facto ρωσικό έδαφος.
Το θέμα σε όλα αυτά θα είναι το τι θα πει το Κίεβο και ο Ουκρανικός λαός.