Ένοπλες Συρράξεις

Η συμβολή του Ρωσικού drone kamikazi Lancet στην αποτυχία της Ουκρανικής επίθεσης-Τα άμεσα βήματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Θράκη (Βίντεο)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδαίτερη σκληρότητα, με τα drone από την αρχή του πολέμου σταδιακά μέχρι σήμερα, να διαδραματίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο πόλεμος των drones στην Ουκρανία

Όπως επισημαίνει έγκριτο Ισπανικό ΜΜΕ σε αμυντικά θέματα, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι εικόνες ,φωτογραφίες και βίντεο, έδειχναν μεγάλη ποσότητα ρωσικού υλικού, όπως άρματα της σειράς T καθώς και BTR και BMP διαφόρων τύπων, κατεστραμμένα ή  ότι είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σταδιακά τα πράγματα αντιστράφηκαν  δείχνοντας πώς οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται  σημαντικές απώλειες πολεμικού υλικού πολύ διαφορετικών τύπων και προέλευσης, όπως αρμάτων Leopard, AMX-10, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και άλλων οπλικών συστημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι για την καταστροφή μεγάλου μέρους αυτού του υλικού, ήταν drones.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ουκρανοί είχαν μια αξιοσημείωτη υπεροχή καθώς προέβλεπαν τις μεγάλες δυνατότητες χρήσης των λεγόμενων UAV (Unmanned Aerial Vehicles) ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Οι δυνάμεις του Κιέβου διέθεταν μια μεγάλη γκάμα UAV, μερικά αυτοκατασκευασμένα όπως το Aerorozvidka R18 και άλλα ξένης προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Bayraktar TB2 (Τουρκία), του Switchblade 300 (Ηνωμένες Πολιτείες) ή των προσαρμογών της σειράς DJ Mavic. (Κίνα).

Αν και στον χώρο των UAV το αρχικό πλεονέκτημα ήταν Ουκρανικό, η Μόσχα αντέδρασε άμεσα και δυναμικά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και παραγωγή drones.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ρωσία έκανε μια πολύ σημαντική προσπάθεια να βελτιώσει τις διαφορετικές δυνατότητες αυτών των όπλων, επιτυγχάνοντας μεγάλες προόδους στα συστήματα ελέγχου και καθοδήγησης, σε ηλεκτρονικά μέτρα και αντίμετρα, στην επιτήρηση πεδίου μάχης και στα λεγόμενα drones αυτοκτονίας ή καμικάζι.

Προς το παρόν, το Lancet έχει κερδίσει τη φήμη ως το πιο αποτελεσματικό και τρομακτικό drone στο πεδίο της μάχης.

Lancet, το τρομακτικό ρωσικό drone

Το Lancet είναι ένα μη επανδρωμένο drone αυτοκτονίας (περιφερόμενο πυρομαχικό) που αναπτύχθηκε από τον όμιλο ZALA Aero, μέρος της εταιρείας Kalashnikov.

Το drone ελέγχεται στη φάση προσέγγισης μέσω αδρανειακής καθοδήγησης GLONASS και όταν το drone είναι κοντά στον στόχο, ενεργοποιείται το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα τηλεχειρισμού.

Το ηλεκτροοπτικό σύστημα μεταδίδει εικόνες σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό πιθανών στόχων και την καθοδήγηση του όπλου στον επιλεγμένο στόχο ακόμα και όταν κινείται.

Το Lancet έχει πολλές εκδόσεις, το Izdeliye 51 με αυτονομία 60 λεπτών και εκρηκτική γόμωση 5 κιλών και το Izdeliye 52, μια ελαφρύτερη επιλογή με αυτονομία 40 λεπτών και εκρηκτική γόμωση 3 κιλών.

Αυτή η τελευταία έκδοση ( Lancet I52 ) είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη σε τακτικό επίπεδο και, προφανώς, παρά το γεγονός ότι το εκρηκτικό της φορτίο είναι σχετικά μικρό, μπορεί να θέσει εκτός δράσης όλα τα είδη στόχων, συμπεριλαμβανομένων των πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης.

Επί του παρόντος, η Ρωσία κάνει εντατική προπαγανδιστική χρήση αυτών των "κρυφών συσκευών".

Η συμβολή τους στην αποτυχία της Ουκρανικής επίθεσης μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα drones και ιδιαίτερα τα Lancets συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης.

Στις 10 Ιουνίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε με μεγάλη φήμη την καταστροφή του πρώτου άρματος Leopard 2A6, μεταδίδοντας μια ηχογράφηση που δείχνει πώς ένα Lancet I52 να  χτυπά την πλευρά ενός από αυτά τα άρματα 

https://lostarmour.info/media/videos/news/2284.mp4

 

Λίγες ημέρες αργότερα, κυκλοφόρησε ένα άλλο βίντεο που προσφέρει μια συλλογή χτυπημάτων drones που εξουδετερώνουν μια μεγάλη ποικιλία στόχων.

 

https://s4.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/06/Lancet-1.mp4?_=1

Σύμφωνα με επίσημες ρωσικές πηγές οι οποίες, όπως και οι ουκρανικές, θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο ,οι Lancets έχουν καταστρέψει περισσότερους από 300 στόχους υψηλής αξίας από την έναρξη του πολέμου.

Η χρήση των drones από ηθικής άποψης και η επίδρασή τους στην ψυχολογία των εμπολέμων

Τέλος, σε σχέση με το αμφιλεγόμενο της ηθικής χρήσης των όπλων αυτών, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, αν και μπορεί να φαίνεται χονδροειδές και αντιφατικό, πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατασκευή-χρήση τους.

Τα drones, επειδή χειρίζονται από απόσταση με τηλεχειριστήριο, γίνονται αντιληπτά ως δυσοίωνα τεχνουργήματα, ακόμη πιο άψυχα από άλλα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο, μια βαθύτερη και πιο ήρεμη ανάλυση μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα κάπως διαφορετικό συμπέρασμα.

Πρώτα από όλα, το drone φτάνει στο στόχο του με αξιοσημείωτη ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας τα λάθη και πιθανές παράπλευρες ζημιές, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι τύποι βλημάτων όπως τοπυροβολικό, τανκ, αντιαρματικοί πύραυλοι.

Δεύτερον, το drone προειδοποιεί για την άφιξή του, δίνοντας στο προσωπικό έναν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης που, σε πολλές περιπτώσεις, επιτρέποντάς του  να φτάσει σε ασφαλές σημείο.

Σε πολλά από τα βίντεο φαίνεται πώς τα μέλη του πληρώματος των οχημάτων και οι υπηρέτες, τα πυροβόλα, οι αντιαεροπορικοί εκτοξευτές, οι σταθμοί ραντάρ κ.λπ., προειδοποιούν την παρουσία του UAV (οπτικά ή από τον θόρυβο του κινητήρα ) λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, γεγονός που τους επιτρέπει να σώσουν τη ζωή τους.

Συμπέρασμα-Προσαρμογή στην "Ελληνική πραγματικότητα"

Κατόπιν των ανωτέρω θα λέγαμε ότι  ένα drone είναι ένα τρομερό όπλο όπως όλα τα όπλα, αλλά δεν είναι περισσότερο από άλλα με παρόμοια καταστροφική ικανότητα.

Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την σημαντικότατη συμβολή των drones στην εξέλιξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ρωσικών drone kamikazi Lancet.

Για το  επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς από την Ελλάδα  σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI ,έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθούν στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας, έχοντας ως χειριστές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης  όχι μόνο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το σύνολο σχεδόν των ακριτών μας σε Αιγαίο και Έβρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...