O πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε ότι ένα νέο ψήφισμα που προτάθηκε από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές απειλεί να ωθήσει την Ουάσιγκτον και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια πυρηνική ανταλλαγή με τη Μόσχα. Τα εν λόγω σχόλια ο Ρώσος πρεσβευτής τα έκανε μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος μαζικής καταστροφής, προειδοποιεί, οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν από την απόστασή τους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία εισέρχεται πλέον στον 17ο μήνα της.
Στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική σύμμαχο Λευκορωσία, η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, και των παρατεταμένων ανησυχιών για την κατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια που βρίσκεται στο μέσον του πολέμου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ πρότειναν την Πέμπτη ψήφισμα που θα θεωρούσε οποιαδήποτε πρόκληση που σχετίζεται με πυρηνικά από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία στην Ουκρανία ως άμεση επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, ενεργοποιώντας τη ρήτρα συλλογικής άμυνας.
Το προτεινόμενο ψήφισμα "θεωρεί τη χρήση οποιουδήποτε τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας ή τους πληρεξουσίους τους, ή την καταστροφή μιας πυρηνικής εγκατάστασης, τη διασπορά ραδιενεργών μολύνσεων στο έδαφος του ΝΑΤΟ που προκαλούν σημαντική βλάβη στην ανθρώπινη ζωή ως επίθεση κατά του ΝΑΤΟ που απαιτεί άμεση αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του Άρθρου V της Βορειοατλαντικής Συνθήκης".
Επικρίνοντας την κίνηση αυτή, ο Ρώσος πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ προειδοποίησε ότι "δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια τρελή πρωτοβουλία ρωσόφοβων Αμερικανών γερουσιαστών". "Αποτελεί παράδειγμα εκείνων που πραγματικά επιδιώκουν την πορεία προς μια άμεση παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Αντόνοφ στο Newsweek.
Η Ρωσία έχει υπερασπιστεί την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας τη μακροχρόνια πολιτική του ΝΑΤΟ για "πυρηνικό διαμοιρασμό", μέσω της οποίας οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα μεταξύ πολλών συμμαχικών κρατών, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Τουρκία. "Οι τοπικοί πολιτικοί δεν μπορούν να αφήσουν την ανάπτυξη από τη Ρωσία -για νομικούς λόγους, θα πρέπει να τονίσω- τακτικών πυρηνικών όπλων (TNWs) στη Λευκορωσία", δήλωσε ο Αντόνοφ. "Δεν έχουμε παραβιάσει ούτε μία διεθνή υποχρέωση. Κάναμε ακριβώς αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί εδώ και δεκαετίες, τοποθετώντας πυρηνικές βόμβες στα εδάφη των Ευρωπαίων συμμάχων τους".
Με τους Γκράχαμ και Μπλούμενταλ να προτείνουν τώρα μια νομοθετική απάντηση, ο Αντόνοφ χλεύασε αυτό που είδε ως "μια ακόμη εκδήλωση τυφλού μίσους για τη χώρα μας". Υποστήριξε ότι "οι συντάκτες της νέας πρωτοβουλίας επιθυμούν να σύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη πιο βαθιά στη σύγκρουση στην Ουκρανία".
Αυτό, επίσης, κατά την άποψη του Ρώσου απεσταλμένου, επεκτάθηκε στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπου επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και να διερευνήσουν αναφορές για τοποθέτηση εκρηκτικών στις εγκαταστάσεις. Τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι σχεδιάζουν να οργανώσουν επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.
"Η διεθνής κοινή γνώμη τροφοδοτείται με το ζόρι με μια προκλητική άποψη ότι η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα στο έδαφος της Ουκρανίας και ίσως ακόμη και να καταστρέψει κάποια πυρηνική εγκατάσταση", δήλωσε ο Αντόνοφ. "Μήπως αυτή η φρασεολογία κρύβει την πρόθεση να προετοιμάσει τον κόσμο για μια πρόκληση στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, όπως η τοποθέτηση μιας "βρώμικης βόμβας" εκεί και, φυσικά, να φορτώσει όλες τις αμαρτίες στη Ρωσική Ομοσπονδία;".
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια έξαρση των ανησυχιών που σχετίζονται με τα πυρηνικά, ιδίως καθώς η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων, την τελευταία σωζόμενη διμερή συμφωνία ελέγχου των όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις έχουν ουσιαστικά εμποδίσει τους επιθεωρητές να διεξάγουν επιτόπιες επιθεωρήσεις σύμφωνα με τη συμφωνία, ένα επιχείρημα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκρούσει.
Και ενώ ο Πούτιν έχει τονίσει σταθερά ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την υπεράσπιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Αντόνοφ επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία απόκλιση από την πυρηνική πολιτική του Κρεμλίνου που επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2020. "Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στα ρωσικά έγγραφα που ρυθμίζουν την απασχόληση των πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο Αντόνοφ. "Οι όροι για τη χρήση τους παραμένουν οι ίδιοι. Η Ρωσία ήταν πάντα μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη, η οποία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια".
Τόσο το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας όσο και εκείνο της Ουάσιγκτον, που κυκλοφόρησε πρόσφατα τον περασμένο Νοέμβριο, επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές μη πυρηνικές απειλές. Όμως, μόλις ένα μήνα πριν η Ρωσία εξαπολύσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση μαζί με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνοντας ότι "ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί".
Απορρίπτοντας τις υποψίες των ΗΠΑ για τις προθέσεις του Κρεμλίνου σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Αντόνοφ τόνισε ότι "οι εικασίες για πιθανή χρήση από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων είναι παράλογες". "Χρησιμοποιώντας τέτοια φτηνή ρητορική, η τοπική ελίτ αποδεικνύει την απόλυτη ανικανότητά της σε θέματα στρατηγικής", δήλωσε ο Αντόνοφ. "Οι προκλητικές και κοντόφθαλμες παρατηρήσεις των Αμερικανών νομοθέτων εξυπηρετούν μόνο την κλιμάκωση των εντάσεων και αυξάνουν τον κίνδυνο η κατάσταση να διολισθήσει σε ένα ακόμη πιο επικίνδυνο σημείο".
Υποστήριξε ότι "είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι σε περίπτωση άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από τον ωκεανό".