Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ουκρανοί “θωρακίζουν” τα ελικόπτερά τους με το Γερμανικό σύστημα προστασίας πυραύλων (AMPS) - Μυστηριώδεις πυλώνες στα μαχητικά τους MiG-29

Τα ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα θα είναι εξοπλισμένα με το πιο προηγμένο γερμανικό σύστημα αερομεταφερόμενης προστασίας AMPS. Περιλαμβάνει 16 τεχνολογίες ανίχνευσης και αυτοάμυνας που βασίζονται σε αισθητήρες, και θα προστατεύει τα πληρώματα από ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το σύστημα συνδυάζει την ανίχνευση απειλών και τα αντίμετρα κατά των πυραύλων, χρησιμοποιώντας καθοδήγηση λέιζερ, υπέρυθρων και ραντάρ.

«Με την παράδοση του AMPS παρέχουμε αύξηση της αμυντικής ικανότητας των ουκρανικών ελικοπτέρων. Με την ενσωμάτωση σε αυτήν την πλατφόρμα για πρώτη φορά, προστατεύουμε τα πληρώματα από ένα ευρύ φάσμα απειλών, ειδικά από πυραύλους εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της HENSOLDT Optronics GmbH, Tanja Altmann.

Το ίδιο το σύστημα AMPS αποτελείται από αισθητήρα που, ανάλογα με τη διαμόρφωση, περιλαμβάνει κάμερες για πλήρη παρακολούθηση, ανιχνευτές λέιζερ και ανιχνευτές ραντάρ. Το σύστημα αναλύει αυτόνομα απειλές, παρέχει ειδοποιήσεις και εκτελεί αυτόματη διανομή παραπλανητικής  λάμψης.

Επιπλέον, η πιο προηγμένη έκδοση του AMPS-MD περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός συγκροτήματος ενεργών αντιμέτρων έναντι πυραύλων κατευθυνόμενων με υπέρυθρη ακτινοβολία, που επιτυγχάνεται με την τύφλωση των αναζητητών τους.

Η παραγγελία περιλαμβάνει λύσεις αισθητήρων 16 AMPS. Η  παραγγελία  αφορά συμβόλαιο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ενσωμάτωση των συστημάτων AMPS σε ουκρανικά ελικόπτερα, θα πραγματοποιηθεί από την τσέχικη εταιρεία LOM Praha, η οποία προσφέρει τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων όπως Mi-8, Mi-17 και Mi-24, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων. Θα χειριστούν επίσης, την ενσωμάτωση άλλου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών σταθμών παρακολούθησης και των ψηφιακών πιλοτηρίων.

Να επισημάνουμε ότι, η πιο συχνή απώλεια ελικοπτέρων σε ζώνες μάχης τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στη χρήση υπέρυθρων πυραύλων εδάφους-αέρος από τον εχθρό. Επιπλέον, η χρήση απειλών με λέιζερ και ραντάρ γίνεται ολοένα και πιο κοινή σε περιοχές μάχης.

Μυστηριώδεις πυλώνες

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία μοιράστηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφία, ενός μαχητικού MiG-29 εξοπλισμένου με νέους πυλώνες (φορείς). Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν κρίνουμε από την εμφάνισή του, το αεροσκάφος αυτό δεν ανήκει στην πολωνική ή σλοβακική βοήθεια.

Οι τυπικοί πυλώνες AKU-470 για τον πύραυλο αέρος-αέρος R-27 βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο, ενώ άλλοι πυλώνες είναι άγνωστοι. Συγκεκριμένα, αυτοί οι πυλώνες φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι από το τυπικό μήκος των 2,9 μέτρων του πυλώνα AKU-470.

Το αεροσκάφος MiG-29 έχει ήδη ενσωματώσει τον πυλώνα Western LAU-118, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εκτόξευση πυραύλων AGM-88 HARM κατά της ακτινοβολίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο πυλώνας είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με τους μη αναγνωρισμένους πυλώνες.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται κοντύτεροι πυλώνες για την εκτόξευση πυραύλων AIM-120, η ενσωμάτωση των οποίων σε αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ομοίως, οι πύραυλοι AIM-9 απαιτούν επίσης κοντύτερους πυλώνες. Για παράδειγμα, πυλώνες όπως ο LAU-127/128/129 (που χρησιμοποιείται στα F/A-18, F-15 και F-16) έχουν μήκος 2,7 μέτρα.

Υπήρξαν θεωρίες που υποδηλώνουν ότι, οι άγνωστοι πυλώνες θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί για πυραύλους AIM-7 ή IRIS-T, αλλά η ενσωμάτωση αυτών των πυραύλων σε αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις.

Ωστόσο, αυτό που αξίζει προσοχής είναι τα προσαρτήματα στους πυλώνες, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται συνήθως για «ράφια βομβών» ή άλλα μεγάλα ωφέλιμα φορτία, σύμφωνα με το σοβιετικό πρότυπο.

Ενδεχομένως, δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, όπου το μπροστινό τμήμα του πυλώνα φιλοξενεί αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ανίχνευση σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου.

       

                              

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ