Σε προγενέστερο άρθρο μας αμαφέραμε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με τις δυνάμεις του Ζελένσκι να διεξάγουν μια ευρείας κλίμακας επιθετική αναγνώριση σε σχεδόν όλη την γραμμή επαφής με τις Ρωσικές Δυνάμεις ,προκειμένου να διακριβωθεί το αδύναμο σημείο της Ρωσικής άμυνας, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε αυτό, η κύρια επίθεση προς επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος για την τελική έκβαση της μάχης.
Σε αυτή την εκτίμηση κατατείνει το γεγονός ότι ότι η Ουκρανία έχει εμπλέξει μέχρι στιγμής μόνο με οκτώ (8) από τις είκοσι τέσσερις (24) ταξιαρχίες μάχης που είναι διαθέσιμες για αυτήν την επίθεση, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι αρχικές Ουκρανικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις.
Αν επρόκειτο για εκδήλωση της Κύριας Ουκρανικής επίθεσης, αυτή θα πραγματοποιείτο σε στενό μέτωπο, σε μία κύρια κατεύθυνση και 1-2 δευτερεύουσες κατευθύνσεις, με πολλές Ταξιαρχίες να ενεργούν ταυτόχρονα σε μικρό εύρος και όχι με το 1/3 της συνολικής δύναμης των Ουκρανικών Ταξιαρχιών, προκειμένου να πετύχουν αρχικά διάρρηξη της Ρωσικής αμυντικής τοποθεσίας, διάσπαση, διεύρυνση του θύλακα και κατάληψη αυτής.
Οι Ρωσικές απώλειες από ενάρξεως της Ουκρανική επίθεσης
Η παραπάνω άποψη -εκτίμησή μας ταυτίζεται με εκείνη του Σταύρου Ατλαμαζόγλου ,απόστρατου αξιωματικοού του Ελληνικού Στρατού και έγκριτου αρθρογράφου σε θέματα 'Αμυνας-Εθνικής ασφάλειας, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει ματαξύ άλλων τα ακόλουθα:
"Από τότε που ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει σχεδόν 9.000 στρατιώτες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις την τρίτη εβδομάδα της αντεπίθεσης.
Το Κίεβο δεν έχει ακόμη επιτύχει μια επιχειρησιακή ανακάλυψη και εξακολουθεί να αγωνίζεται να σπάσει τα πρώτα στρώματα των εκτεταμένων ρωσικών αμυντικών γραμμών.
Όμως ο ρωσικός στρατός αρχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της αντεπίθεσης και μεταφέρει μονάδες από άλλους τομείς του πεδίου μάχης για να καλύψουν τα κενά.
Η αναδιάταξη των Ρωσικών εφεδρειών
Ο ρωσικός στρατός άρχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του από την ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro στη Χερσώνα για να ενισχύσει τις αμυντικές του γραμμές στη Zaporizhzhia και το Donbas.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός μετέφερε πολλές χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των επίλεκτων σχηματισμών αλεξιπτωτιστών VDV και ναυτικού πεζικού.
«Η αναδιάταξη πιθανότατα αντανακλά την αντίληψη της Ρωσίας ότι μια μεγάλη ουκρανική επίθεση στο Dnipro είναι τώρα λιγότερο πιθανή μετά την κατάρρευση του φράγματος Kakhovka και τις πλημμύρες που προέκυψαν», εκτιμά η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τελευταία της εκτίμηση για τον πόλεμο.
Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που επιδίωκε να κάνει η ουκρανική ηγεσία ,προσποιούμενη μια επίθεση σε ένα μέρος για να αντλήσει τις ρωσικές εφεδρείες από τον πραγματικό της στόχο. Ωστόσο, η διέλευση του ποταμού Δνίπρο σε ισχύ θα ισοδυναμούσε με μια από τις μεγαλύτερες αμφίβιες επιχειρήσεις του τελευταίου χρόνου. Αν και ο ουκρανικός στρατός έχει λάβει εξοπλισμό γεφύρωσης από τους δυτικούς εταίρους του, δεν είναι σαφές εάν έχει την ικανότητα να διασχίσει τον Ντνίπρο, να δημιουργήσει ένα προγεφ'υρωμα και να διατηρήσει έναν επιπλέον άξονα προέλασης εκεί."
Η κύρια αμυντική τοποθεσία των Ρώσων
Η Ρωσική κύρια αμυντική τοποθεσία εμπεριέχει τρείς (3) διαδοχικές ζώνες που η κάθε μια έχει ναρκοπέδια, οδόντες δράκοντος,"τομές" φιλοξενίας τεθωρακισμένων οχημάτων, χαρακώματα και έργα μόνιμης και ημιμόνιμης οχύρωσης, αλλά και ζώνες θανάτου για τον επιτιθέμενο που διοχετεύεται σε αυτές τεχνηέντως προκειμένου να καταστραφεί από βολές φίλιου πυροβολικού και όλμων κατά βάση.
Επίσης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα επιθετικά ελικόπτερα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην ανάσχεση της επίθεσης των ουκρανικών τεθωρακισμένων , με την Ουκρανία να αδυνατεί με την αεράμυνά της να προστατεύσει ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής, η Ουκρανία να μην έχει ακόμη περάσει από την πρώτη ζώνη της κύριας Ρωσικής γραμμής άμυνας πουθενά, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η μη συμμετοχή Ουκρανικών drone στις επιχειρήσεις, δείγμα των επιτυχιών στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου από πλευράς Ρώσων.
Ο Ουκρανικός τρόπος ενεργείας
Εάν ο Ουκρανός Πρόεδρος διατάξει τα στρατεύματά του να συνεχίσουν να πιέζουν και εμπλέξει και τις υπόλοιπες 16 Ταξιαρχίες που διαθέτει για να πραγματοποιήσει την επίθεσή του, μπορεί τελικά να πετύχει να διεισδύσει στην κύρια αμυντική τοποθεσία των Ρώσων σε κάποιο σημείο του μετώπου.
Ωστόσο είναι πολύ αβέβαιη η συνέχεια για τις Ουκρανικές Δυνάμεις, οι οποίες έχοντας υποστεί πολλές απώλειες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση από τις ισχυρότατες και ξεκούραστες Ρωσικές εφεδρικές δυνάμεις, πράγμα που είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει στη συντριβή τους.
Αυτό που η Ουκρανία μπορεί να επιλέξει να κάνει βραχυπρόθεσμα είναι να διατηρήσει την πυκνότητα των επιθέσεων σε όλη τη γραμμή επαφής σε περιορισμένα έως μέτρια επίπεδα , εξαπολύοντας μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή Χερσώνα και επιχειρώντας παράλληλα να ανακαταλάβει τον Πυρηνικό Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια.
Ενεργώντας με αυτό τον τρόπο η Ουκρανία και θέτοντας περιορισμένους εδαφικούς Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣΚ),δεν διακινδυνεύει να χάσει επαρκή ισχύ για να αποτρέψει μια σημαντική νέα ρωσική προέλαση στη συνέχεια, επιδιώκοντας να τερματίσει τις μάχες με τους καλύτερους δυνατόν όρους για αυτήν.
Οψόμεθα