Αντιμέτωπες οι Ουκρανικές δυνάμεις με ισχυρά πυρά πυροβολικού και τανκ, αναγκάζονται να υποχωρήσουν, έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές και αφήνοντας κατεστραμμένο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων τριών τεθωρακισμένων οχημάτων και δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
Στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην κατεύθυνση Ζαπορίζιε, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν με επιτυχία το γαλλικό τανκ AMX-10.
Η μοναδικότητα αυτής της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι, το τανκ βρέθηκε μαζί με ένα πλήρες φορτίο πυρομαχικών και, αυτό που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Αυτή η περίσταση απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία μελέτης αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθιστά δυνατή την εφαρμογή του στην πράξη και επίσης, τη λήψη πληροφοριών που μπορεί να είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια περαιτέρω στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, δεν βρέθηκε καμία κρίσιμη ζημιά στο άρμα, καθιστώντας το κατάλληλο για περαιτέρω χρήση. Αυτό υποδηλώνει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και ετοιμότητας αυτού του μοντέλου για πολεμικές επιχειρήσεις.
Η κατάληψη του άρματος AMX-10 δεν είναι μόνο μια σημαντική νίκη στο πεδίο της μάχης, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στη μελέτη του ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, περιπτώσεις κατάληψης ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των όπλων του εχθρού.
S-350 SAM για να προστατεύσουν τον Πούτιν
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, οι Ρώσοι μπορεί να ανέπτυξαν σύστημα αεράμυνας S-350 κοντά στην Αγία Πετρούπολη για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Πούτιν, όταν παρευρέθηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, SPIEF-2023.
«Η μελέτη των εικόνων μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει μια συστοιχία του σπάνιου συστήματος S-350 SAM μεσαίου βεληνεκούς στην πόλη Γκάτσινα (περιφέρεια Λένινγκραντ)», αναφέρει το Reuter.
Γιατί ακριβώς ο Ρωσικός στρατός τοποθέτησε αυτά τα συστήματα εκεί, είναι πολύ εύκολο να μαντέψει κανείς από το «γεωγραφικό» πλαίσιο η πόλη Γκάτσινα βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το SPIEF-2023. Εκεί, συγκεκριμένα, ο Πούτιν, έκανε την ομιλία του.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν αυτό το σπάνιο σύστημα SAM, ακριβώς για να προστατεύσουν τον αρχηγό του κράτους, αλλά αυτό θα μπορούσε να είχε αφαιρεθεί από τη ζώνη της πρώτης γραμμής.
Οι προηγούμενες αναφορές για τα S-350 χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2022. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Defense Express, οι Ρώσοι αποκάλυψαν ότι χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα SAM, για να προστατεύσουν το αεροδρόμιο πρώτης γραμμής Centralny στο Taganrog, όπου τότε βρίσκονταν τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25SM . Και αυτή μπορεί να θεωρηθεί η μόνη γνωστή περίπτωση που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το S-350 για να προστατεύσουν στόχους, τουλάχιστον στη ζώνη της πρώτης γραμμής.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υιοθέτησαν το S-350 μόνο το 2020 και μέχρι το τέλος του 2022, ο ρωσικός στρατός είχε μόνο έξι εκτοξευτές αυτού του συστήματος αεράμυνας ( χρειάζεται 12).
12 αντιαεροπορικοί πύραυλοι τοποθετούνται σε έναν εκτοξευτή SAM αυτού του τύπου. Τα χαρακτηριστικά του συστήματος S-350, φαίνεται να επιτρέπουν την ταυτόχρονη βολή έως και 8 στόχων, καταστρέφοντας στόχους σε εμβέλεια έως 60 km και βαλλιστικούς στόχους σε εμβέλεια έως 30 km.
Να επισημάνουμε ότι, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το ρωσικό κινητό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-350 Vitiaz σε αυτόματη λειτουργία σε συνθήκες μάχης, που σημαίνει ότι το σύστημα SAM αναζήτησε και χτύπησε εναέριους στόχους χωρίς τη συμμετοχή του χειριστή.
Όπως αναφέρουν, η αυτόματη λειτουργία προβλέπει την καταστροφή στόχων χωρίς καμία παρέμβαση χειριστή στη διαδικασία και οι αποφάσεις λαμβάνονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένο στο σύστημα.
Ειδικότερα, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα λειτουργούσε ταυτόχρονα και σε ενεργητικό και παθητικό τρόπο και αυτό επιτρέπει τη βελτίωση της προστασίας από παρεμβολές και την επέκταση των δυνατοτήτων εντοπισμού και ταξινόμησης στόχων