Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον δείχνει έντονο ενδιαφέρον για όλο το φάσμα των αρμάτων μάχης από τα αποθέματα του Ισραηλινού Στρατού. Από τις αποθήκες του ισραηλινού στρατού σχεδιάζεται η απόσυρση και αποστολή στην Ευρώπη όχι μόνο των Merkavas δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και των απαρχαιωμένων μεσαίων αρμάτων μάχης Magah.
Αυτά τα οχήματα μάχης αποσύρθηκαν πλήρως από την υπηρεσία του τακτικού ισραηλινού στρατού το 2006 και σταδιακά απορρίπτονται. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες τανκς Magah στην εφεδρεία του στρατού. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα οχήματα μάχης είναι ξεπερασμένα, έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός και καλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με τα Leopard 1 ή T-72M.
Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να βρουν 220 χρησιμοποιήσιμα άρματα μάχης Merkava και Magah για την περαιτέρω μεταφορά τους στην Ουκρανία μέσω των χωρών της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να βρει έως και 50 καταστροφείς αρμάτων μάχης (φορείς αντιαρματικών πυραύλων μεταμφιεσμένων σε τανκς ) "Perech" στα αποθέματα των IDF προκειμένου να τα στείλει στην Ουκρανία.
Η τόσο μεγάλη προσοχή των ΗΠΑ στο οπλοστάσιο αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού υποδηλώνει ότι, τα αποθέματα σοβιετικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη έχουν εξαντληθεί, και η Ουάσιγκτον φοβάται να μεταφέρει τα άρματα μάχης Abrams της. Προφανώς, η καταστροφή αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο πεδίο της μάχης θα επηρεάσει αρνητικά τη φήμη του κατασκευαστή, όπως συνέβη με τη Raytheon μετά την καταστροφή του συστήματος αεράμυνας Patriot.
Το Ισραήλ φοβάται
Αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, αναφέρει ότι, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να μεταπωλήσει όπλα που του έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ φοβάται ότι τα όπλα που προμηθεύονται στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες θα πέσουν στα χέρια των Ιρανών.
Ανέφερε επίσης ότι, ο Ισραηλινός Στρατός έχει πληροφορίες για την παρουσία στα χέρια των Ρώσων των στρατιωτικών αντιαρματικών συστημάτων Javelin που κατασκευάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει μερικά από αυτά ή άλλα αιχμαλωτισμένα δυτικά όπλα στην Τεχεράνη, τα οποία θα χρησίμευαν ως πρότυπα για την ιρανική αμυντική βιομηχανία», αναφέρει.
Από την άλλη πλευρά, η διαρροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μπορεί να προέλθει και από τον ουκρανικό στρατό. Και μια τέτοια πιθανότητα ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων ανησυχεί πολύ την ισραηλινή ηγεσία, αφού μπορεί να πέσουν στα χέρια των εχθρών του εβραϊκού κράτους στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι η τύχη των όπλων που προμηθεύονται στην Ουκρανία ελέγχεται αξιόπιστα, επομένως η λαθρεμπορία τους σε τρίτες χώρες είναι απίθανη.
Η πρώτη πολεμική χρήση του drone καμικάζι "Privet-82"
Η πρώτη πολεμική χρήση του drone καμικάζι Privet-82, που αναπτύχθηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού της Oko ειδικά για τον ρωσικό στρατό, αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη.
Αυτό συνέβη πριν από λίγο καιρό, τη στιγμή που τα drones Privet-82 χρησιμοποιούνται ήδη ενεργά από τον ρωσικό στρατό. Όπως τονίστηκε, κατά την πρώτη πτήση, για να αυξηθεί η απόσταση καταστροφής, χρησιμοποιήθηκε το σχήμα «πιάπινγκ», όταν το drone μεταφέρθηκε από τον έναν χειριστή στον άλλο.
Νωρίτερα, το γραφείο σχεδιασμού ανέφερε ότι το drone είχε περάσει επιτυχώς δοκιμές στο έδαφος των δημοκρατιών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, καθώς και στη ζώνη NVO. Οι προγραμματιστές μετέφεραν συγκεκριμένα drones σε διάφορες μονάδες, προκειμένου να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εικόνα της χρήσης UAV.
Το αεροσκάφος drone-kamikaze τύπου "Privet-82" έχει εμβέλεια πτήσης έως 30 km, μέγιστη ταχύτητα έως 140 km/h, Ωφέλιμο φορτίο έως 5,5 kg, μπορεί να μεταφέρει μία νάρκη όλμου 82 mm. Εκτοξεύτηκε από καταπέλτη. Σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και εχθρικών οχυρώσεων.
Ρωσικό MLRS «Tornado-S» κατέστρεψε HIMARS με κατευθυνόμενο βλήμα
Το "Tornado-S", το οποίο είναι ένα ισχυρό όπλο μάχης, είναι σε θέση να συνεργαστεί με διάφορους τύπους πυρομαχικών. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιήσει κατευθυνόμενους πυραύλους, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων εναντίον σημειακών στόχων.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπολογισμός του MLRS (multiple launch rocket system) «Tornado-S» της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης, χρησιμοποίησε κατευθυνόμενο βλήμα για την καταστροφή του αμερικανικού MLRS HIMARS.
Το Υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να χτυπούν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής και χώρους συσσώρευσης ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού των στρατευμάτων του Κιέβου, χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας. Αυτό θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της πίεσης στον εχθρό και την καταστροφή των στρατιωτικών του πόρων.