Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ενδιαφέρει την Ελλάδα! Αμφισβήτηση κυριαρχίας του F-35- Το Rafale F5 θα είναι 6ης γενιάς με νέους πυραύλους κρουζ αντί “Storm Shadow” & “Exocet”

Η Dassault Aviation έρχεται με ένα «Super Rafale» F-5 που θα συνδυαστεί με πιστά μαχητικά drones wingman και νέα οπλικά συστήματα, για την καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.

Το τυπικό μοντέλο F4 θα εισέλθει στη φάση των προκριματικών δοκιμών το 2023. Αυτό το μαχητικό θα βελτιστοποιηθεί για «συλλογική» μάχη.

Αλλά οι μηχανικοί της Dassault, αυτοί της DGA (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) και οι βιομηχανικοί συνεργάτες εργάζονται ήδη, για το μέλλον του «νέου μαχητικού» που ονομάστηκε από τον Serge Dassault ως «το καλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο».

Το επόμενο έτος, οι ομάδες εργασίας  θα αρχίσουν να σκέφτονται το Rafale στο πρότυπο F5, για ένα λανσάρισμα το 2026-2027. Θα είναι ένα αεροσκάφος, που θα είναι ακόμα πιο συνδεδεμένο και έτοιμο για μάχες στον κυβερνοχώρο.

Αυτό το stealth, θα βελτιωθεί με μελλοντικά όπλα. Το Rafale F5 θα  εξοπλιστεί με υποηχητικούς (ταχύτητα ήχου) stealth πυραύλους. Και αν η ταχύτητα  παραμείνει στα 1,8 Mach, θα μπορούσε να φέρει και υπερηχητικούς πυραύλους.

Εξοπλισμένο με κοινά ραντάρ παρεμβολής μαζί με συστήματα αυτοάμυνας, το Rafale F-5 θα εξοπλιστεί με  μια «προστατευτική ασπίδα» για τον εαυτό του και για τον εξοπλισμό που θα πάει στο πεδίο της μάχης μαζί του.

 Ένα τεχνοσύστημα που ονομάζεται «Club Rafale»

Αλλά τώρα που έχει προσελκύσει μερικούς μεγάλους πελάτες, η μεγαλύτερη έκπληξη της Dassault είναι ότι, το μαχητικό της «πρώτης γραμμής» έχει ηττηθεί από το F-35 των ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την Γαλλική αμυντική ιστοσελίδα, «Meta Defense», το «Super Rafale» ή το Rafale F5 πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. «Θα είναι ένα Air Combat System, βασισμένο σε ένα σύστημα συστημάτων και όχι μόνο ως αεροσκάφος μάχης, όπως συμβαίνει με το Rafale F4», αναφέρει το άρθρο.

Οι Γαλλικές Ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι, η εξέλιξη είναι πιθανό «να αλλάξει ριζικά τη σχετική θέση του Rafale στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα έναντι του αμερικανικού F-35», αναφέρουν.

Loyal Wingman Drone

Το Rafale F5 θα έχει μαχητικά drones -nEUROn, ενσωματωμένα στο σύστημά του. Το πειραματικό UAV nEUROn, θα έχει έναν βαθμό αυτονομίας ενώ θα παραμένει προσαρτημένο στο κύριο αεροσκάφος.

Το drone θα ελέγχεται από το ίδιο το Rafale, με το πλήρωμα να έχει τη λειτουργία του συντονισμού και της βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας αυτού του «συστήματος συστημάτων».

Το F-35  αποκαλείται ως εκπρόσωπος μαχητικού  5ης γενιάς, ενώ το Rafale F5 θα προαναγγέλλει την εποχή των μαχητικών 6ης γενιάς.

 Να επισημάνουμε ότι, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εξοπλίσει επίσης 300 από τα F-35A της με μαχητικά drones, (όπως το Rafale F5, στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation Air Dominance (NGAD).

Ωστόσο, ακόμη και αν το F-35 θα  είναι εξοπλισμένο με drones τύπου Loyal Wingman,  (σχετικά  με πλεονεκτήματα  5ης γενιάς όπως το stealth), θα «σβήσουν ή θα  μειωθούν», από το  6ης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος Rafale F5, για τον απλό λόγο ότι, θα μπορεί να βασιστεί σε απαιτήσεις που είναι πολύ περισσότερες αυτής της νέας γενιάς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και την αυτονομία.

Επιχειρησιακή πανοπλία του Rafale

Η επιχειρησιακή πανοπλία του Rafale, μειονεκτεί  μερικώς στην καταστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων αεράμυνας του εχθρού, που συνήθως αναφέρεται με το ακρωνύμιο SEAD. Η παραλλαγή F5 πρόκειται να καλύψει αυτό το μειονέκτημα.

Αυτή η νέα δυνατότητα, θα βασίζεται στην από κοινού χρήση παρεμβολών ραντάρ εκτός από τα συστήματα αυτοάμυνας του αεροσκάφους, για να του δοθεί η δυνατότητα να συμπεριλάβει άλλες συσκευές στην προστατευτική «ασπίδα». Τα μέτρα κατά της ακτινοβολίας, έχουν σχεδιαστεί για να υπερβαίνουν τη δέσμη ραντάρ του αντιπάλου και να τα καταστρέφουν.

Το Rafale F5 θα σχεδιαστεί για να αναπτύσσει τους νέους Γαλλο-Βρετανικούς πυραύλους Future Cruise Missile (FCM) και Future Anti-Ship Missile (FASM) αντί των πυραύλων κρουζ SCALP/Storm Shadow και AM39 Exocet.

Αυτοί οι πύραυλοι θα έχουν προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως stealth ή υπερηχητική ταχύτητα, για να έρχονται σε αντίθεση με τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, δίνοντας παράλληλα στο Rafale υψηλά προηγμένες δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας.

Το Rafale F5 θα είναι επίσης, εξοπλισμένο με ένα pod που θα συγχωνεύει τις δυνατότητες των pods προσδιορισμού στόχων Talios και του Reco NG Reconnaissance pod.

Το pod TALIOS (Targeting Long-range Identification Optronic System), σηματοδοτεί ένα άλμα στις ικανότητές του Rafale, χάρη στους υψηλής απόδοσης ηλεκτρο-οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες υψηλής ανάλυσης. Καθιστά έτσι δυνατή την εκτέλεση χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας και την ταυτόχρονη εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης, με τις πληροφορίες που συλλέγει να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, το Rafale χρησιμοποιώντας επίσης τον νέας γενιάς λοβό στρατηγικής εναέριας αναγνώρισης RECO NG, του  επιτρέπεται να τραβά φωτογραφίες σε μεγάλο και πολύ χαμηλό υψόμετρο, μέρα και νύχτα. Και μπορεί να στοχεύσει έναν αντικειμενικό στόχο - ή ακόμα και πολλούς - από διαφορετικές γωνίες χάρη στους οπτικούς αισθητήρες του που μπορούν να περιστραφούν 180°.

Όμως οι πλατφόρμες TALIOS και RECO NG  πρόκειται να γίνουν ένα

Σύμφωνα με μια έκθεση  που μόλις δημοσιεύθηκε από την Defense Innovation Agency (AID), έχουν ανατεθεί μελέτες στην Thales LAS ως μέρος του έργου «Pod TR», το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου υποδείγματος και αναγνώρισης για το Rafale F5.

Αυτό το «Pod TR» ,  θα παρέχει αποστολές ανίχνευσης, αναγνώρισης  και εντοπισμού στόχων σε πραγματικό χρόνο, και ως εκ τούτου, θα συγχωνεύσει τις δυνατότητες των λοβών TALIOS και RECO –NG.

Τέλος το Rafale F5, θα σχεδιαστεί για να μεταφέρει τον νέο «πυρηνοκίνητο» υπερηχητικό πύραυλο κρουζ ASN4G, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γαλλικό πυρηνικό πύραυλο κρουζ air-sol moyenne portée (ASMPA),  στις δύο Πολεμικές Μοίρες της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης και της  Πολεμικής Αεροπορίας  του  Γαλλικού Ναυτικού. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...