Οι γενικοί στόχοι της Ρωσίας στην «ειδική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά προσαρμόζονται σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση στη ζώνη μάχης.
Η Μόσχα συνεχίζει να χτυπά επιλεκτικά σε εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός αυτή την φορά, επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής ουκρανικών drones καμικάζι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη νύχτα οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής επιθετικών drones, χτυπήθηκαν όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις.
Αυτό παρέχει την ευκαιρία να μειωθούν οι κίνδυνοι επιθέσεων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο στην περιοχή της πρώτης γραμμής όσο και στα εδάφη που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Οι τύποι των drones που καταστράφηκαν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι πλέον πολύ εύκολο, να καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες των εγκαταστάσεων παραγωγής μετά τη σύλληψη πολλών drones καμικάζι.
Να σημειωθεί ότι, ένα από τα κύρια πλήγματα έγινε στο Krivoy Rog, όπου θα μπορούσε κάλλιστα να εντοπιστεί η εν λόγω παραγωγή UAV.
Θα χτυπήσουν το Κίεβο με πυραύλους Kh-35U
Η Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε ένα μπαράζ από ρωσικούς πυραύλους κρουζ- ιρανικά drones και πυροβολικό.
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους της για να χτυπήσει βαθιά στην ουκρανική πλευρά, το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης δήλωσε ότι, το Κρεμλίνο σχεδιάζει να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του, μεταφέροντας ένα παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bal από τη Μαύρη Θάλασσα στο Μπριάνσκ.
Το σύστημα Bal εκτοξεύει πυραύλους Kh-35U που έχουν σχεδιαστεί κυρίως εναντίον εχθρικών πλοίων. Όμως τώρα, σύμφωνα με το NRCU, αυτοί οι πύραυλοι έχουν αναβαθμιστεί για να ταιριάζουν με το αντιπλοϊκό συγκρότημα Bastion όσον αφορά το βεληνεκές και την ικανότητα να χτυπούν χερσαίους στόχους.
Να επισημάνουμε ότι, το K-300P Bastion-P (ή απλά Bastion) χρησιμοποιεί τον υπερηχητικό πύραυλο P-800 Oniks και παρά το γεγονός ότι ήταν πύραυλος κατά πλοίων, χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως εναντίον ουκρανικών πόλεων (εκτοξεύονταν σχεδόν τακτικά σε πόλεις- λιμάνια της Οδησσού).
Τα συστήματα Bal χρησιμοποιήθηκαν και για πυραυλικές επιθέσεις στην ξηρά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Μικολάιβ και την Οδησσό, ενώ οι εκτοξευτές βρίσκονταν στην Κριμαία, καλύπτοντας τεχνικά ολόκληρο το νότο της Ουκρανίας.
Τώρα μια μεραρχία Bal έχει επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή Μπριάνσκ. Το NRCU αναφέρει ότι, οι Ρώσοι κατάφεραν να αυξήσουν το βεληνεκές του πυραύλου Kh-35U από 260 km σε 500 km.
Ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι καθοδήγησαν προηγουμένως τα Kh-35U για επιθέσεις στην Ουκρανία, μπορεί να συγκριθεί με τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν τους πυραύλους Kh-22 : ένας πύραυλος αναζητά στόχο από τη διατομή του ραντάρ του, η χρήση ενός πυραύλου κατά πλοίων κατά χερσαίων στόχων συνήθως οδηγεί σε χαμηλή ακρίβεια του χτυπήματος και παράπλευρες ζημιές.
Με βάση τις δηλωμένες προδιαγραφές του Kh-35U, θα ήταν λογικό να περιμένουμε από τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν συστήματα Bal που αναπτύσσονται στη βόρεια Ουκρανία, για πυραυλικές επιθέσεις σε εδάφη που δεν τα έφταναν από την «κατεχόμενη» Κριμαία. Επομένως, βάζει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο μεταξύ των πιθανών στόχων.
Μια μονάδα πυρός Bal, αποτελείται από τέσσερις εκτοξευτές που μεταφέρουν 8 βλήματα ο καθένας, επομένως ένα πλήρες σάλβο μπορεί να είναι έως και 32 βλήματα. Το σύστημα μπορεί να στοχεύει είτε με βάση τα δεδομένα που παρέχει το ραντάρ του είτε που λαμβάνει από εναέριο drone.
Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η παράμετρος των 500 km αυτονομίας μπορεί να είναι αδικαιολόγητα υπερεκτιμημένη. Ο λόγος για να το πιστέψουμε είναι ότι, ακόμη και οι ίδιοι οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι αύξησαν την αυτονομία στα 500 km μετά τον εκσυγχρονισμό του Kh-35U το 2021 αλλά στη συνέχεια έγιναν «πιο μετριοπαθείς» και ανέφεραν ότι αυτός ο πύραυλος είχε μέγιστο βεληνεκές 300 km.