Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραηλινό σύστημα αντιμετώπισης υπερηχητικών πυραύλων «Sky Sonic» και η φιλοσοφία του-Η θέση της Ελλάδας

Στην αμυντική βιομηχανία η εξέλιξη είναι διαρκής με αποτέλεσμα να παράγονται διαρκώς νέα οπλικά συστήματα και μέσα , τα οποία προορίζονται για επιθετικούς ή αμυντικούς σκοπούς.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το σύστημα Sky Sonic  της ισραηλινής αμυντικης ειαρείας Rafael, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίσει υπερηχητικά όπλα, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

Η Ιρανική πυραυλική απειλή για το Ισραήλ

Τον Φεβρουάριο, με αφορμή τα εγκαίνια της υπόγειας βάσης του Oghab 44, το Ιράν είχε αποκαλύψει τον πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας "Asif" που, εκτοξευόμενος από ένα τακτικό βομβαρδιστικό Su-24 "Fencer", θα μπορούσε να διαπεράσει «οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας».

Ο Διοικητής του αντίστοιχου τμήματος του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Στρατηγός Amirali Hajizadeh, υποστήριξε τότε ότι θα χρειαστούν «χρόνια» για να αναπτυχθεί ένα οπλικό σύστημα ικανό να τον αναχαιτίσει.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, το Ιράν αποκάλυψε τον «Fattah», έναν πύραυλο που υποτίθεται ότι ήταν υπερηχητικός, η ανάπτυξη του οποίου είχε αναφερθεί από τον Στρατηγό Hajizadeh τον Νοέμβριο του 2022.

«Αυτός ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασπίδες αεράμυνας. Θα είναι σε θέση να διεισδύσει σε όλα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει τεχνολογία για να τον αντιμετωπίσει για δεκαετίες», υποστήριξε ο Στρατηγός Hajizadeh.

Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, ο Fattah θα είχε εμβέλεια 1400 km και την ικανότητα να πετάει με ταχύτητα μεταξύ 13 Mach και 15 Mach.

Χάρη σε ένα σύστημα πρόωσης στερεού καυσίμου και ένα κινητό ακροφύσιο που του επιτρέπει να εκτελεί ελιγμούς θα  μπορεί αποφύγει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας. Προφανώς, τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν…

Η απάντηση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ

«Ακούω τους εχθρούς μας να καυχιούνται για τα όπλα που αναπτύσσουν», σχολίασε ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. «Σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, έχουμε ακόμη καλύτερη απάντηση, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών και επιθετικών μέσων, είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα είτε στον θαλάσσιο τομέα», πρόσθεσε.

Είχε κατά νου το σύστημα «Sky Sonic», το οποίο θα παρουσιάσει η ισραηλινή ομάδα Rafael στην επόμενη αεροπορική και διαστημική έκθεση στο Le Bourget;

Το Ισραηλινό σύστημα «Sky Sonic» και η φιλοσοφία του

Πράγματι, μέσω ενός δελτίου τύπου που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου, η Rafael Advanced Defense Systems Ltd ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει ένα «επαναστατικό» σύστημα ικανό να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους.

«Τα τελευταία χρόνια, η απειλή από τους υπερηχητικούς πυραύλους έχει ενταθεί, απαιτώντας προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Η Rafael, γνωστή για τις πρωτοποριακές συνεισφορές της στον τομέα των αμυντικών συστημάτων, όπως το περίφημο «Iron Dome», «David's Sling» και το προηγμένο σύστημα λέιζερ «Iron Beam», είναι περήφανη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής λύσης, για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απειλές», υποστήριξε η ισραηλινή ομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία, και άλλες αναπτύσσουν τέτοια όπλα και ορισμένες τα έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία , όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, ένα υπερηχητικό όπλο έχει την ικανότητα να αλλάζει κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

Επίσης, εξηγεί η Rafael, η αντιμετώπιση της απειλής που αντιπροσωπεύει απαιτεί μια «πολύπλευρη προσέγγιση», η οποία προϋποθέτει ότι λαμβάνεται υπόψη η ταχύτητα αλλά και η ανάγκη ανίχνευσης οποιασδήποτε αλλαγής στην τροχιά για να μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε.

«Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αμυντικής απόκρισης σε υπερηχητικές απειλές παρουσιάζει πολλές σύνθετες προκλήσεις, όπως η ανίχνευση και η παρακολούθηση, οι οποίες απαιτούν ένα συγχρονισμένο σύστημα αισθητήρων ικανό να εντοπίζει και να εντοπίζει με ακρίβεια ένα τέτοιο όπλο κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

 Επιπλέον, χρειάζεστε έναν αναχαιτιστή με εξαιρετική ικανότητα ελιγμών ικανό να τον φτάσει γρήγορα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη θέση του», εξηγεί η ισραηλινή ομάδα.

Σημειώστε ότι, από τη στιγμή που πρέπει να «ελιχθεί» για να αυξήσει τις πιθανότητές του να χτυπήσει τον στόχο του, ένα υπερηχητικό όπλο πρέπει να επιβραδυνθεί, χάνοντας έτσι το κύριο πλεονέκτημά του. Και επομένως είναι κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης που είναι πιο ευάλωτο.

Ούτως ή άλλως, το «Sky Sonic» δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε συνθήκες λειτουργίας.

MBDA και SENER Aeroespacial

Ωστόσο, ο Rafael δεν είναι η μόνη αμυντική εταιρεία που ανέπτυξε συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν μια υπερηχητική απειλή.

Έτσι, η MBDA είναι επίσης «επί τόπου», όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Éric Béranger, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τον Μάιο του 2022.

«Πρέπει να είσαι έτοιμος να αμυνθείς από υπερηχητικές επιθέσεις.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας [FEDef] και του «Twister», έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα Aquila, το οποίο συγκεντρώνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία», είπε.

Παρά την εμπειρία της στον τομέα αυτό, η MBDA δεν επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του έργου EU HYDEF (European Hypersonic Defense Interceptor), με την ισπανική SENER Aeroespacial να την έχει κερδίσει.

Οι "πειραγμένοι" Patriot

Ωστόσο, τα υπάρχοντα συστήματα θα είναι ήδη σε θέση να αναχαιτίζουν υπερηχητικά όπλα. Σε κάθε περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν αναχαιτίσει, σε αρκετές περιπτώσεις, ρωσικούςπυραύλους Kinjal στην περιοχή του Κιέβου, χάρη σε μια συστοιχία αεράμυνας Patriot PAC-3.

Στις σελίδες της Wall Street Journal, ο Gregory J. Hayes, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου Raytheon εξήγησε ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν να τροποποιήσουν «το λογισμικό του συστήματος Patriot ώστε να μπορεί να ακολουθήσει και να καταστρέψει τους υπερηχητικούς πυραύλους» των Ρώσων.

Η θέση της Ελλάδας

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η αντιμετώπιση υπερηχητικών πυραύλων σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι ευχερής.

Η χώρα μας σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει τα παρακάτω πυραυλικά συστήματα :

1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

4. Tayfun  με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Τουρκίας για ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, σε συγκερασμό με τον μεγάλο στόλο drone που διαθέτει, καθιστούν επιτακτικό η χώρα μας να ενισχύσει περαιτέρω την αντιαεροπορική της ομπρέλλα με την απόκτηση μελλοντικά  συστημάτων ικανών να αντιμετωπίσουν   και υπερηχητικούς πυραύλους.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ