Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ 14,5 δισ δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια από την "μικρή" Εσθονία για να μπορεί να αντιμετωπίσει την "Ρωσική αρκούδα"

Είναι γεγονός ότι οι Βαλτικές χώρες με πρώτες την Εσθονία και την Λετονία οι οποίες συνορεύουν  απευθείας με την Ρωσία, έχουν περιέλθει σε κατάσταση ύψιστης επαγρύπνησης και ανησυχίας μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πολεμο εκεί.

"Τρομοκρατημένος από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο διπλανός γείτονας της Ρωσίας ανακοινώνει «ρεκόρ» αμυντικής επένδυσης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

Αμυντικές δαπάνες ρεκόρ από την Εσθονία

"Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Εσθονία, ένα μικρό έθνος της Ανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της να πραγματοποιήσει αμυντικές επενδύσεις που σπάνε ρεκόρ.

https://www.youtube.com/watch?v=gnbrTKeRl2k

Ο Εσθονός αξιωματούχος δηλώνει ότι η μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας και η κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης σε πόλεμο πλήρους κλίμακας οδήγησαν τη χώρα να ξεκινήσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας στο Ταλίν, οι αρχές της Εσθονίας σκοπεύουν να διαθέσουν περίπου 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτός ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια νέα αξιολόγηση απειλών για την ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας που περιβάλλει την Εσθονία.

Ως μέρος των αμυντικών επενδυτικών σχεδίων της Εσθονίας, η χώρα σκοπεύει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από το 2024 έως το 2027, από περίπου 2,85% το τρέχον έτος.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό ειδικά για πυρομαχικά.

Η κατανομή των στρατιωτικών δαπανών για την περίοδο 2023-2026 δείχνει ότι το 54% του προϋπολογισμού θα διατεθεί για προμήθειες.

Η σπουδαιότητα επάρκειας πυρομαχικών

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Στρατηγός Martin Herem, διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων (EDF), τόνισε τη σημασία των αποθεμάτων πυρομαχικών, τονίζοντας ότι η κύρια απαίτηση για το EDF είναι τα πυρομαχικά, ακόμη και πριν από την αεράμυνα και τα άρματα μάχης.

Η Εσθονία έχει υποστηρίξει υψηλότερες εγχώριες στρατιωτικές δαπάνες και βοήθεια προς την Ουκρανία. Η χώρα προέτρεψε επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πιο κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ για να ενισχύσουν τη συλλογική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Η υποστήριξη του Ταλίν στο Κίεβο έχει ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ του, καθιστώντας το το πιο γενναιόδωρο κατά κεφαλήν έθνος, αν και η συνολική του βοήθεια επισκιάζεται από μεγαλύτερες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παρεχόμενη βοήθεια περιλαμβάνει την εκπλήρωση της «Υπόσχεσης του Ταλίν», η οποία περιλαμβάνει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με κύρια άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, εξοπλισμό αεράμυνας, πυρομαχικά και οχήματα μάχης πεζικού.

Η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη δέσμευση τον Ιανουάριο.

Προμήθεια επιθετικών όπλων από το Ισραήλ

Ο Στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, ο διοικητής των δυνάμεων της Εσθονίας, απαρίθμησε μια λίστα με τα επιθυμητά όπλα που είτε περιλαμβάνονται ήδη είτε θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας της χώρας για την περίοδο 2022-2031.

Η Εσθονία έχει στρατολογήσει Ισραηλινούς κατασκευαστές για πολλές αγορές. Μία από αυτές τις αγορές περιλαμβάνει τα  περιφερόμενα πυρομαχικά μακράς εμβέλειας Harpy από την Israel Aerospace Industries (IAI), τα οποία έχει προγραμματιστεί να παραληφθούν  το επόμενο έτος.

Η εισαγωγή τέτοιων όπλων θεωρείται κρίσιμη από τον υπουργό Άμυνας της χώρας Hanno Pevkur, ο οποίος υπογραμμίζει την ικανότητά τους να εμπλέκονται με τον εχθρό από μεγαλύτερη απόσταση, ιδιαίτερα υπό το φως της καταστροφικής χρήσης έμμεσων πυρών από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Το έθνος της Ανατολικής Ευρώπης πρόκειται επίσης να ενισχύσει τις αντιαρματικές του ικανότητες προμηθευόμενο πυραύλους Spike από τον Rafael, επίσης Ισραηλινή αμυντική εταιρεία.

Η χώρα σχεδιάζει να αποκτήσει τόσο την έκδοση μικρού βεληνεκούς όσο και μεγάλης εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος, με την πρώτη να προορίζεται για  μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και τη δεύτερη για σκοπούς εδαφικής άμυνας.

Η Eurospike GmbH, μια οντότητα που ανήκει από κοινού στις Diehl Defence, Rheinmetall Electronics και ERCAS BV της Rafael, είναι υπεύθυνη για τη διανομή αυτών των πυραύλων στην Ευρώπη.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία υπήρξε μάρτυρας μιας αυξημένης εξάρτησης από αντιαρματικά όπλα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα τη σημαντική ζήτηση αυτού του τύπου οπλικού συστήματος στην παγκόσμια αγορά.

Όσον αφορά την παράκτια άμυνα, το Ναυτικό της Εσθονίας θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη πυραύλων ξηράς-θάλασσας «Blue Spear».

Αυτοί οι πύραυλοι, που αναπτύχθηκαν από την Proteus Advanced Systems - μια συνεργασία μεταξύ της Israel Aerospace Industries (IAI) και της ST Engineering Land Systems της Σιγκαπούρης θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023 και θα λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η Νότια Κορέα "μπαίνει στο παιγνίδι"

Εκτός από το Ισραήλ, η Εσθονία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία απόκτησης ενός οπλικού συστήματος από τη Νότια Κορέα, η οποία έχει αναδειχθεί ως «νέος κόμβος» παραγωγής όπλων στην παγκόσμια αγορά.

Το σχέδιο του Ταλίν περιλαμβάνει περαιτέρω τον εξοπλισμό δύο Ταξιαρχιών με 36 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K-9 Thunder 155 mm, με 18 ήδη  να υπάρχουν στην Εσθονία.

Η σύμβαση για 18 επιπλέον συστήματα, αξίας 38,9 εκατομμυρίων δολαρίων, ανατέθηκε στον νοτιοκορεάτη κατασκευαστή Hanwha Defense τον Ιανουάριο του 2023. Η απόκτηση αυτοκινούμενων οβίδων θα ενισχύσει την ισχύ πυροβολικού της χώρας.

Το όραμα για τον στρατό περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση εκτοξευτών ελαφρών χειροβομβίδων από την Instalaza με έδρα την Ισπανία και την εισαγωγή νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τη 2η Ταξιαρχία Πεζικού.

Η προμήθεια 220 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, αξίας περίπου 215,4 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει επιταχυνθεί μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένος κατασκευαστής.

Προμήθεια HIMARS από τις ΗΠΑ

Μέχρι το 2025, η Εσθονία πρόκειται να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες αναπτύσσοντας αρκετούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, οι οποίοι αποδείχθηκαν καθοριστικοί για το χτύπημα κρίσιμων ρωσικών θέσεων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η σύμβαση για την προμήθεια έξι συστημάτων HIMARS ανατέθηκε στη Lockheed Martin, έναν εργολάβο άμυνας με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Εσθονία στοχεύει να ενισχύσει την αεράμυνά της

Στον τομέα της αεράμυνας, η Εσθονία δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των συστημάτων επιτήρησης και επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η χώρα σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα ραντάρ αεράμυνας της έως το 2027, επιτρέποντας πιο ισχυρή και αποτελεσματική παρακολούθηση του εναέριου χώρου.

Η εσθονική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση με την πολωνική εταιρεία Mesko για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της. Η συμφωνία αυτή συνεπάγεται την απόκτηση 300 πυραύλων και 100 μηχανισμών εκτόξευσης για το φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα γνωστό ως Piorun.

Το σύστημα Piorun έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμπλέκει αεροσκάφη χαμηλών πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και drones. Οι παραδόσεις του συστήματος Piorun έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν φέτος, με τις τελικές μονάδες να αναμένεται να παραληφθούν έως το 2025.

Το Ταλίν είναι επίσης πολύ αισιόδοξο για τα σχέδιά του να αναπτύξει το γερμανικό σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-T έως το 2025. Αυτό το προηγμένο σύστημα αεράμυνας αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση εναέριων απειλών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εναέριου χώρου της."

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αυτές οι  παραπάνω αγορές και προσπάθειες εκσυγχρονισμού, υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Εσθονίας να ενισχύσει την αμυντική της στάση και να παραμείνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες προκλήσεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...