Τη νύχτα προς τη 13η Ιουνίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν άλλο ένα κύμα πυραυλικών επιθέσεων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) σε ολόκληρη τη χώρα. Η νυχτερινή επίθεση αξιολογήθηκε ως η μεγαλύτερη από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, εκτοξεύθηκαν 14 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να πλήξουν τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές.
Οι κύριοι στόχοι που χτυπήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι AFU συγκεντρώνουν δυνάμεις για τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις. Πιθανότατα, οι στόχοι των χτυπημάτων ήταν αποθήκες όπλων και μέρη όπου εδρεύουν Ουκρανοί στρατιώτες. Ο στρατηγικός στόχος του ρωσικού στρατού είναι να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εχθρικές δυνάμεις για να αποδυναμώσει το στρατιωτικό δυναμικό του πριν από την κύρια επίθεση της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Τη νύχτα προς τη 13η Ιουνίου, εκρήξεις συντάραξαν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κρίβοϊ Ρογκ, το Κίεβο, το Ντνίπρο, το Χάρκοβο, το Τερνόπιλ. Το πρωί, ο συναγερμός ανακοινώθηκε και πάλι στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα ρωσικά χτυπήματα επιβεβαιώθηκαν από πλάνα από την πόλη Χάρκοβο, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στη συνοικία Σαλτόβκα.
Ο δήμαρχος της πόλης Κρίβοϊ Ρογκ, Γιούρι Βιλκούλ, επιβεβαίωσε ότι βιομηχανική εγκατάσταση υπέστη ζημιές ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στην πόλη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβοϊ Ρογκ, Αλεξάντερ Βιλκούλ, ένα πενταώροφο σπίτι φέρεται επίσης να υπέστη ζημιές, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν πλήττει πολιτικούς στόχους. Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική αεράμυνα συχνά καταστρέφει πολιτικά κτίρια στις ίδιες τις πόλεις της, όταν αποτυγχάνει να αναχαιτίσει τους στόχους της.
Μαζί με τα βαθιά μετόπισθεν της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές κατά των ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων στις γραμμές του μετώπου. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν η πόλη Ορέχοβο, όπου αναπτύσσονται ενισχύσεις και θέσεις διοίκησης της AFU. Τα ρωσικά πλήγματα στην ίδια την πόλη, καθώς και στις ουκρανικές θέσεις στα χωριά Μαλάγια Τοκμάτσκα, Γιουρκόβκα, Νοβοπαβλόφκα, Στσερμπάκι και Στέποφ δεν σταματούν. Οι ρωσικές βαριές αεροπορικές βόμβες FAB-250/500 καταστρέφουν τις θέσεις του προσωπικού του ουκρανικού στρατού και τους χώρους στάθμευσης με τον εξοπλισμό τους. Επιπλέον, το ρωσικό πυροβολικό και η ρωσική αεροπορία συνεχίζουν τον βαρύ βομβαρδισμό κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην περιοχή Νοβοντονιέτσκι και Μακαρόβκα.
Η αποτελεσματικότητα των ρωσικών χτυπημάτων κατά των εφεδρειών της AFU θα φανεί από την ένταση της ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Ζαπορόζιε, καθώς και σε άλλες γραμμές του μετώπου. Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι οι AFU έκαναν μια παύση για να ανασυνταχθούν και να συγκεντρώσουν περισσότερες δυνάμεις για μια νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας. Μετά από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών και τρομακτικών απωλειών, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε τελικά να επιτύχει κάποια τακτικά κέρδη.
Στα μέτωπα της Ζαπορόζιε, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταλάβει αρκετούς οικισμούς νότια της Βελίκαγια Νοβοσέλκα. Η ουκρανική προέλαση κατέστη δυνατή αφού οι ρωσικές μονάδες υποχώρησαν εκ των προτέρων στην προετοιμασμένη αμυντική γραμμή για να αποφύγουν την περικύκλωση. Ως αποτέλεσμα, το πρωί της 12ης Ιουνίου, τα χωριά Νεσκούτσνοε, Μπαγκοντάτνοε και Στοροζέβοε τέθηκαν υπό ουκρανικό έλεγχο. Ο ρωσικός στρατός ανέλαβε την άμυνα κατά μήκος των βόρειων περιχώρων της Μακαρόβκα και του Ουροζαΐνοε. Οι μάχες συνεχίζονται και ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να κινηθεί νοτιότερα.
Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Νοβοντονιέτσκι απέτυχαν. Το χωριό παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο. Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να πλήξουν τη ρωσική ομάδα από το δυτικό πλευρό. Τα χωριά Λεβάντνοε και Νοβονταρόβκα φέρονται να βρίσκονται πλέον στη γκρίζα ζώνη. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους. Ένα φράγμα ανατινάχθηκε κοντά στο χωριό Νοβονταρόβκα. Ως αποτέλεσμα, οι δύο όχθες του τοπικού ποταμού πλημμύρισαν, γεγονός που θα καθυστερήσει ελαφρώς την ουκρανική επίθεση.
Σε άλλα μέτωπα, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν σημείωσαν καμία επιτυχία. Η τακτική επιτυχία των προελαύνοντων ουκρανικών μονάδων πληρώθηκε με βαριές απώλειες του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ζωών στρατιωτών και δεκάδων καταστραφέντων δυτικών εξοπλισμών.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική άμυνα στην περιοχή Ζαπορίζια περιλαμβάνει πολυεπίπεδες οχυρώσεις και οι ουκρανικές μονάδες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτάσουν ούτε στην πρώτη γραμμή άμυνας. Η υπεράσπιση των χωριών νότια της Βελίκαγια Νοβοσέλκα από τον ρωσικό στρατό ήταν απαραίτητη για να εντοπιστούν εκ των προτέρων και να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημιά στις ουκρανικές μονάδες που προελαύνουν στην εμπροσθοφυλακή.
Η κύρια γραμμή της ρωσικής άμυνας βρίσκεται κοντά στην πόλη Σταρομλινόβκα, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της διασταύρωσης πολλών σημαντικών δρόμων στην περιοχή.
Η λεγόμενη γραμμή Σουροβίκιν, η οποία πήρε το όνομά της από τον πρώην διοικητή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, εκτείνεται επίσης πίσω από τον οικισμό. Αυτή η γραμμή άμυνας περιλαμβάνει μια σειρά από οχυρώσεις, αντιαρματικές κατασκευές και ναρκοπέδια. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει ακόμη να φτάσουν σε αυτό το ορόσημο.
Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθετικές δυνατότητες των αντιμαχόμενων μερών παρεμποδίστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες σε αρκετούς τομείς του μετώπου. Οι βροχές παρασύρουν τους δρόμους στις ουκρανικές στέπες, επιβραδύνοντας την προέλαση των δυτικών αρμάτων μάχης. Ωστόσο, η ομίχλη και η κακοκαιρία μειώνουν επίσης τις αμυντικές δυνατότητες των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροσκαφών, που έχουν καταστεί σαφές πλεονέκτημα για τον ρωσικό στρατό.