Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ένα ακόμη βήμα προς τον Αρμαγεδώνα! Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία στα μέσα Ιουλίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περάσει σε νέα φάση εδώ και λίγους μήνες, όπου πλέον στελέχη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται στη χρήση κρίσιμων για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Δυτικών οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16, άρματα, αυτοκινούμενο πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η παραλλαβή και ενσωμάτωση κάποιων από αυτά στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα υπόλοιπα να ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου η Ουκρανία να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση για απελευθέρωση των εδαφών της από τους Ρώσους εισβολείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα βλέπουμε ότι πλέον πραγματοποιούνται πλήγματα στην Ρωσική επικράτεια από πλευράς Ουκρανών, αφού μέχρι και η Μόσχα επλήγει πρόσφατα από επιθέσεις drone.

Η Ρωσία απάντησε με απειλές περί πυρηνικού πολέμου, ενώ ο Πούτιν κατόπιν συμφωνίας με την Λευκορωσία,"σχεδιάζει  να εκαταστήσει  στην εν λόγω χώρα τακτικά  πυρηνικά όπλα στα μέσα Ιουλίου", σύμφωνα με σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου κατά την εκτίμησή μας τα κυριότερα σημεία του είναι τα ακόλουθα:

Το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης Ρωσικών  Τακτικών Πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

"Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της ρωσικής ομοσπονδίας στο έδαφος της Λευκορωσίας θα ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Ιουλίου, όπως υποδεικνύεται από τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών που ανακοίνωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 7-8 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία των χώρων αποθήκευσης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η «τοποθέτηση των κατάλληλων τύπων όπλων».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λευκορωσία υπέγραψαν συμφωνία για την τοποθέτηση «μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» σε έδαφος της δεύτερης.

Πριν από αυτό, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Μινσκ ανακοίνωσε επίσημα ότι οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό των φορέων πυρηνικών βομβών των επιθετικών αεροσκαφών Su-25 έχουν ολοκληρωθεί και οι πιλότοι έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η Λευκορωσία έλαβε ρωσικά κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander , πυραύλους κρουζ R-500 και βαλλιστικούς πυραύλους 9M723, οι οποίοι μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές.

Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι όλες οι πιθανές τοποθεσίες αποθήκευσής τους βρίσκονται εντός του εύρους τακτικών πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, κατά την εποχή της ΕΣΣΔ, όλες οι στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με άλλες σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και με την Πολωνία, που ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, και εκείνη την εποχή τα σύνορα με το ΝΑΤΟ βρισκόταν 800 χιλιόμετρα δυτικά, στα σύνορα της  τότε ΛΔΓ και της Δυτικής Γερμανίας.

Η συμφωνία ανάπτυξης και τα είδη των Τακτικών Πυρηνικών Όπλων

Όπως προαναφέραμε στις 25 Μαΐου 2023, υπεγράφη η σχετική συμφωνία Ρωσίας-Λευκορωσίας

Αυτά τα όπλα θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας, η απόφαση για τη χρήση τους θα εγκρίνεται αποκλειστικά από την Ρωσία  και δεν παρέχεται η επιλογή «από κοινού χρήσης» με το Μινσκ.

Όσον αφορά τα πυρηνικά "ειδικά πυρομαχικά" επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, το Κρεμλίνο έχει μόνο 100 πυρηνικές γομώσεις για πυραύλους Iskander το πολύ.

Ταυτόχρονα, το ίδρυμα Jamestown με έδρα τις ΗΠΑ υποθέτει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικές πυρηνικές βόμβες RN-40, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία το 1991.

Το Μινσκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κινητό συγκρότημα NGP3 για να αποθηκεύσει αυτές τις βόμβες, ένα τέτοιο συγκρότημα αποτελείται από 12 οχήματα που μπορούν να πάρουν έως 48 πυρομαχικά συνολικά.

Οι παρενέργειες για την Λευκορωσία

Αλλά η μεγαλύτερη απειλή που προέρχεται από την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι η παρενέργεια τους.

Τα πυρηνικά όπλα στη Ρωσία ελέγχονται και χρησιμοποιούνται από τη 12η Γενική Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου.

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, προκύπτει ότι αυτό το τμήμα θα εκδώσει τώρα εντολές στον στρατό της Λευκορωσίας που θα παρέχει συντήρηση στα ρωσικά πυρηνικά όπλα και τους μεταφορείς τους.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του στρατού της Λευκορωσίας  θα υπαχθεί στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο, επιβεβαιώνοντας έτσι για άλλη μια φορά τη δορυφορική κατάσταση του στρατού της προς τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά αυτό προφανώς δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την απόφαση του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, δεν εμποδίζει το Μινσκ να ζητήσει να αναπτύξει όχι μόνο τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά και τους διηπειρωτικούς πυραύλους Topol και Yars".

Πως σχετίζεται η τοποθέτησή των Πυρηνικών στην Λευκορωσία με την επικείμενη Ουκρανική επίθεση

Σε πρόσφατο άρθρο  έχουμε εκφράσει την εκτίμησή μας, σύμφωνα με την οποία ως πιθανότερη ημερομηνία εκδήλωσης της Ουκρανικής επίθεσης  είναι 11-12 Ιουλίου , όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, δίνοντας έτσι συμβολικό χαρακτήρα σε αυτήν, αλλά και στην αναμενόμενη ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας.

Ίσως παρόμοια να είναι και η εκτίμηση του Πούτιν και γιαυτό προβαίνει στην εγκατάσταση των Τακτικών Πυρηνικών Όπλων στην Λευκορωσία την ίδια χρονική περίοδο, αφενός στα πλαίσια ΨΕΠ (Ψυχολογικών επιχειρήσεων) κατά της Δύσης και των Ουκρανών, δείχνοντας  ετοιμότητα να τα χρησιμοποιήσει, αλλά και επί του πρακτέου να προβεί τελικά στην χρήση τους εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Όπως επισημάναμε τέλος σε άρθρο μας από τον Απρίλιο του 2022, η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, όπως ενδεχομένως θα είναι, η διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού, η καταστροφή δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε επιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός μαχόμενων τμημάτων.

Σε τέτοια περίπτωση ,αν και το θεωρούμε πολύ ακραίο παρόλα αυτά, μπορεί να κατέφευγε ο Πούτιν σε χρήση μικρής ισχύος τακικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν α γραμμή  Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες . 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...