Η επόμενη Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί 11-12 Ιουλίου στην Λιθουανία, όπου αναμένεται να εξεταστεί από τα κράτη-μέλη του μεταξύ άλλων, η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της Συμμαχίας.
"Το ΝΑΤΟ τσακώνεται για την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει η αποφασιστική σύνοδος κορυφής", είναι ο σχετικός με το θέμα τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
"Η Μόσχα δεν μπορεί να εμποδίσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι διαφορές μεταξύ των συμμάχων σχετικά με την ταχύτητα της ένταξης του Κιέβου έγιναν εμφανείς λίγες μόνο εβδομάδες πριν από μια αποφασιστική σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.
Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στο Όσλο, επιδιώκοντας να διαλύσουν οποιαδήποτε σημάδια διχόνοιας πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Η συμφωνία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το 2008
Το ΝΑΤΟ συμφώνησε το 2008 ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία, αλλά οι ηγέτες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής βήματα, όπως να δώσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο , που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στη Συμμαχία.
Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στοχεύουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στο Κίεβο. Αλλά με μόλις έξι εβδομάδες να απομένουν, αυξάνεται η πίεση για τους συμμάχους να βρουν κοινό έδαφος για το τι ακριβώς θα προσφέρουν στην Ουκρανία.
Η επιφυλακτικότητα και οι φόβοι ΗΠΑ-Γερμανίας για πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Ενώ το Κίεβο και οι στενότεροι σύμμαχοί του στην ανατολική Ευρώπη ζητούν συγκεκριμένα βήματα για να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη, δυτικές κυβερνήσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει τη συμμαχία πιο κοντά σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι το Κίεβο υπέστη δύο εισβολές ενώ περίμενε απάντηση από το ΝΑΤΟ για 14 χρόνια.
«Είναι καιρός να καθίσουμε πραγματικά και να βρούμε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση για το πώς η Ουκρανία θα πλησιάσει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και πότε θα γίνει μέλος της συμμαχίας», είπε.
Το κάλεσμά του απηχήθηκε από τον Εσθονό ομόλογό του, ο οποίος προέτρεψε τους συμμάχους να προσφέρουν στο Κίεβο μια σαφή πορεία προς το ΝΑΤΟ και να του παράσχουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας μετά τον πόλεμο, προκειμένου να μην αφήσουν καμία «γκρίζα ζώνη» για να εκμεταλλευτεί η Ρωσία.
«Η Ουκρανία πρέπει να βρει έναν ξεκάθαρο δρόμο και τα επόμενα βήματα για το πώς θα μπει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάχνα.
Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο που θα έχει ως στόχο να εμποδίσει τη Ρωσία να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας.
Άλλοι σύμμαχοι, όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, τόνισαν τους κινδύνους εάν το ΝΑΤΟ βιαστεί να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί.
«Η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αποδοχή νέων μελών που βρίσκονται, εν μέσω πολέμου», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.
Ο Ζαν Άσελμπορν του Λουξεμβούργου προειδοποίησε ότι η ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας του ΝΑΤΟ σήμαινε ότι η συμμαχία θα έμπαινε στον πόλεμο με τη Ρωσία εάν δεχόταν την Ουκρανία ως μέλος όσο συνεχίζονται οι μάχες.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, μιλώντας σε μια συνάντηση περισσότερων από 40 Ευρωπαίων ηγετών στη Μολδαβία, επανέλαβε την ετοιμότητα του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τι θα σήμαινε η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ άμεσα και τι αναμένουμε
Οπωσδήποτε είναι εύλογες οι ανησυχίες για άμεση πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας ,σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος.
Ωστόσο αν το δούμε αλλιώς, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σήμαινε και τερματισμό του πολέμου αυτόματα, αφού η μεν Ρωσία θα διατηρούσε την Κριμαία, την Μαριούπολη και όλα τα υπόλοιπα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας που κατέλαβε και η Ουκρανία τα εναπομείναντα εδάφη της, αφού ούτε η Ρωσία θα επιθυμούσε να πολεμήσει με το περισσότερο από ποτέ συμπαγές ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και οι Ευρωπαϊκές χώρες της Συμμαχίας θα επιθυμούσαν κάτι ανάλογο.
Εκτίμησή μας είναι ότι στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να αποφασιστεί η άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα της παρασχεθούν εγγυήσεις για προστασία της από την Συμμαχία έναντι της Ρωσίας, μετά τον τερματισμό του πολέμου με αυτήν.
Ωστόσο το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εκτιμούμε ότι θα έρθει με πολύ μεγάλη δυναμική στο προσκήνιο, αμέσως μετά την Ουκρανική επίθεση που σχεδιάζεται, η οποία κατά την άποψή μας θα σημάνει και το κύκνειο άσμα των επιθετικών δυνατοτήτων του Κιέβου.
Συνεπώς μετά από αυτήν και αναλόγως των εδαφικών κερδών για την Ουκρανία,θα φάνταζε περισσότερη πιθανή η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα εδάφη από την Ρωσία, ενώ παράλληλα οι χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν παρουσιάσει εμφανή σημάδια οικονομικής καχεξίας, λόγω της συνεχιζόμενης παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και του αυξημένου πληθωρισμού λόγω της ενεργειακής κρίσης, της οποίας ο κύριος υπαίτιος είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.