Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προς νέα "Φουκουσίμα" στην Ευρώπη! Καταστροφή μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ "βλέπουν" στη Ζαπορίζια- Σε συναγερμό ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα μπορούσε να συμβεί μια καταστροφή μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι στο Τσερνόμπιλ το 1986 ή στη Φουκουσίμα το 2011, είπαν υπάλληλοι του σταθμού στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

«Μια περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ξηράς και θάλασσας θα μολυνθεί. Θα είναι πολύ χειρότερο από τη Φουκουσίμα και χειρότερο από το Τσερνόμπιλ», είπε ένας από τους εργαζόμενους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας άλλος παραπονέθηκε για την έλλειψη εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Renat Karchaa, σύμβουλο του γενικού διευθυντή της Rosenergoatom, το Κίεβο χρηματοδοτεί πραγματικά δολιοφθορές πληρώνοντας απουσίες προσωπικού.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου κοντά στην πόλη Ενεργκοντάρ. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη - έχει έξι μονάδες ισχύος με χωρητικότητα ενός γιγαβάτ. Από τον Μάρτιο του 2022 βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό ήταν απαραίτητο για την αποφυγή διαρροών πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών.

Την ίδια στιγμή, τα ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν τακτικά τόσο τον σταθμό όσο και το γειτονικό Ενεργκοντάρ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να δημιουργήσει την εμφάνιση απειλής πυρηνικής καταστροφής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσομοιώσει ένα μεγάλο ατύχημα, όπως μια διαρροή ραδιενέργειας, ως τρόπο να σταματήσει οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση στο νότο της χώρας.

Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει εντολή στα στρατεύματά της να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν στην αρχή του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και 15 μήνες και οι τεχνικοί είπαν στο Sky News ότι τις τελευταίες εβδομάδες το επίπεδο στρατιωτικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί δραματικά. Έχουν δει ρωσικές δυνάμεις, να μετακινούν περισσότερα τεθωρακισμένα, περισσότερα πυρομαχικά και περισσότερα όπλα στη θέση τους καθώς οχυρώνουν τις θέσεις τους.

O Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πραγματοποιεί επιθεωρήσεις, αλλά συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον πυρηνικό σταθμό και ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Το σχέδιο του ΔΟΑΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι παρουσίασε μια επικαιροποιημένη συμφωνία για την προστασία του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου.

Η συμφωνία περιγράφει πέντε αρχές που θα βοηθήσουν στην αποτροπή πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πριν από έναν χρόνο. Ο Γκρόσι είπε ότι είχε προσδιορίσει αυτές τις αρχές σε διαβουλεύσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία και ζήτησε από τις δύο πλευρές να τις τηρήσουν.

Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, δεν πρέπει να διεξάγονται επιθέσεις από ή εναντίον του εργοστασίου, ιδίως με στόχο την αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου των αντιδραστήρων, άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας ή το προσωπικό.

Ένας άλλος κανόνας είναι ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποθήκη για βαριά όπλα, όπως τανκς, εκτοξευτές πυραύλων, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, ή ως βάση για στρατιωτικό προσωπικό.

Η ηλεκτρική ενέργεια εκτός του εργοστασίου θα πρέπει να παραμένει διαθέσιμη και ασφαλής ανά πάσα στιγμή, λέει η συμφωνία, ενώ όλες οι δομές, τα συστήματα και τα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία της μονάδας πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις ή πράξεις δολιοφθοράς.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ που σταθμεύουν στη Ζαπορίζια αναμένεται να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με αυτές τις αρχές και να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις στον Γκρόσι.

Το νέο σχέδιο είναι λιγότερο φιλόδοξο από τις αρχικές προσπάθειες του Γκρόσι να δημιουργήσει μια πλήρη «ζώνη προστασίας» γύρω από το εργοστάσιο, μια ιδέα που «έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό», σύμφωνα με διπλωμάτη, που επικαλείται το Reuters.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, που βρίσκεται στο κατεχόμενο Ενεργκοντάρ, της περιφέρειας Ζαπορίζια, κρατείται από ρωσικά στρατεύματα από τις 4 Μαρτίου. Αποσυνδέθηκε πλήρως από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αρκετές φορές λόγω τακτικών ρωσικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο, το χρησιμοποίησαν ως στρατιωτική βάση από την οποία εξαπολύουν επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, ιδίως στη Νικόπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ