Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Δεν υπάρχουν” F-16 για την Ουκρανία; Τα Ευρωπαϊκά κράτη περιμένουν από τις ΗΠΑ να πρωτοστατήσουν–Δεν θα είναι μέρος της αντεπίθεσης

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, χρειάζεται τουλάχιστον πενήντα πολυλειτουργικά μαχητικά F-16 (3-4 Μοίρες  των 12-16 αεροσκαφών) για να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε αεροπορική και πυραυλική επίθεση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα είναι πλήρως προετοιμασμένη. Για το σκοπό αυτό, θα διεξαχθεί ενεργά αναγνώριση στόχων κρούσης, θα μελετηθεί το περιβάλλον του εδάφους, οι κρυφές προσεγγίσεις σε στόχους και το σύστημα αεράμυνας θα ανοίξει ιδιαίτερα προσεκτικά.

https://www.youtube.com/watch?v=sn1MXjJEU7A

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «πράσινο φώς» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στους συμμάχους να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αντιμετωπίστηκε με ευφορία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Ωστόσο, θα περάσει πολύς καιρός προτού η Ουκρανία παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, καθώς κανένας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν έχει εμφανιστεί για να παραδώσει τα Fighting Falcons στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Είναι γνωστό ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ουκρανία πιέζει τους συμμάχους της να προμηθεύσουν τα F-16.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στα αιτήματα της Ουκρανίας και είπε ότι, η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στους συμμάχους της που επιδιώκουν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν χρησιμοποιεί F-16, έχει επισταμένα  επιχειρήσει να οπλίσει την Ουκρανία με F-16. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, περιμένουν από τις ΗΠΑ να πρωτοστατήσουν στο θέμα.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου. Τα F-16 θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω το κόστος. Ως εκ τούτου, ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (κοιτάζοντας τις εκλογές του επόμενου έτους), ενέκρινε μόνο την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, η Ουκρανία έχει περισσότερους εκπαιδευμένους πιλότους από μαχητικά αεροσκάφη. Το F-16 χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να κατασκευάζουν το αεροσκάφος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία είχαν καλωσορίσει την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα υπάρχοντα αποθέματά τους F-16 στην Ουκρανία, αλλά καμία από τις χώρες δεν έχει παρουσιάσει τα μαχητικά.

Εκτός από το Βέλγιο, αποθέματα F-16 έχουν η Ολλανδία, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Αλλά οι χώρες περιμένουν μια πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ. Αυτό κατέστη απολύτως σαφές στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ  δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι. Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους σε αεροσκάφη F-16. Τέτοια εκπαίδευση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». Ο πρόεδρος της χώρας, Άντρζεϊ Ντούντα , έχει επίσης δηλώσει ότι, δεν είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα σύγχρονα τζετ της  (έχει 48 F-16 στο απόθεμά της). Έχει ήδη προμηθεύσει MiG-29 της σοβιετικής εποχής.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η χώρα «εξετάζει σοβαρά» την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η χώρα, ωστόσο, δήλωσε ότι ήθελε να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους να πετούν F-16 το συντομότερο δυνατό.

Η Ολλανδία διαθέτει επί του παρόντος 18 F-16, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον επιχειρησιακά και μπορούν επίσης να τους δοθεί διαφορετικός προορισμός.

Όσον αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Γαλλία έκανε επίσης κουβέντα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε πει πρόσφατα, «Δεν υπάρχουν ταμπού» όταν ρωτήθηκε για την αποστολή γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά γρήγορα πρόσθεσε ότι, η συζήτηση ήταν μόνο «θεωρητική» σε αυτό το σημείο.

Οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου αναφέρει επίσης, γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια, που πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν. «Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν σε συστήματα που δεν είναι Γαλλικά και δεν συμμορφώνονται με τη γαλλική λογική. Λίγοι από τους πιλότους μιλούν γαλλικά και λίγοι από αυτούς μιλούν ακόμη και αγγλικά».

Μέλη της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στη Λωρραίνη και τη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου μαθαίνουν πράγματα όπως τι να κάνουν αν το αεροπλάνο τους καταρριφθεί.

Θα περάσει καιρός  για να τεθούν τα F-16  στη διάθεση της ουκρανικής αεροπορίας. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι, δεν θα είναι μέρος της «αντεπίθεσης» της άνοιξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ