Ο πρώην πρόεδρος, σύμμαχος του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μας έχει συνηθίσει με τις σκληρές τοποθετήσεις του για τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την Ουκρανική κυβέρνηση «μόλυνση».
«Αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, πιθανότατα δεκαετίες», είπε ο Μεντβέντεφ. «Όσο υπάρχει τέτοια κυβέρνηση εκεί, θα έχουμε τρία χρόνια εκεχειρία, δυο χρόνια πολέμου και πάλι από την αρχή», προέβλεψε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας «πως στο Κίεβο κυβερνούν ναζί», είπε.
Ο Μεντβέντεφ αναφέρει ότι, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία όχι μόνο μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία δεν αποκλείονται πλέον, αλλά και πυρηνικά όπλα.
Πιθανή μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση, θα πυροδοτούσε ένα προληπτικό χτύπημα από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ανακοίνωση έγινε κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ.
«Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να είναι έτοιμοι ότι θα αντεπιτεθούμε με πυρηνικό όπλο» ,είπε.
Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι, εάν η κατάσταση φτάσει στο σημείο να μεταφερθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ένα προληπτικό χτύπημα από τη Ρωσία καθίσταται αναπόφευκτο. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλοί στον δυτικό κόσμο δεν κατανοούν πλήρως τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος, πιστεύοντας ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει σε τόσο κρίσιμο επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «υπό ορισμένες συνθήκες, η κατάσταση μπορεί να φτάσει ως εδώ».
Μια τέτοια δήλωση έγινε στο πλαίσιο της οξείας απάντησης του Μεντβέντεφ στο κάλεσμα των χωρών της G7 για το απαράδεκτο του πυρηνικού πολέμου.
«Απαιτούν από τη Ρωσία κάποιου είδους εγγυήσεις για τα πυρηνικά όπλα, αλλά, στην πραγματικότητα, υπονοούν τη δυνατότητα μελλοντικής πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ της χώρας μας και του ΝΑΤΟ», παρατήρησε ο Μεντβέντεφ.
Ποιοτικό άλμα στη Ρωσική αμυντική βιομηχανία
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, η μοναδική υπερηχητική τεχνολογία της Ρωσίας είναι πολύ σημαντική, αλλά χρειάζονται πυροβολικό, τανκς και οχυρώσεις για να κρατηθούν τα εδάφη.
«Χρειαζόμαστε άρματα μάχης, πεζικό, πυροβολικό και οχυρώσεις πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής. Από την άποψη της τεχνολογίας γενικότερα, εδώ έχουμε πλεονεκτήματα σε ορισμένους τύπους», είπε.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα (DIC) της Ρωσίας μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα κάνει ένα ποιοτικό άλμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα η Ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει αρχίσει να εισάγει νέες τεχνολογίες, και η σύγκρουση στην Ουκρανία στο σύνολό της θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στην αμυντική βιομηχανία.
Νωρίτερα, δήλωσε ότι καμία πρόβλεψη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα ξεμείνει από οβίδες, άρματα μάχης και πυραύλους δεν έγινε πραγματικότητα. «Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα (MIC) της Ρωσικής Ομοσπονδίας έφτασε σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό επίπεδο», είπε.
Η Ρωσική αεράμυνα κατέρριψε έναν πύραυλο που πετούσε με ταχύτητα 5000 χιλ/ώρα
Μια επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του Ροστόφ, αποφεύχθηκε μετά την επιτυχή κατάρριψη ενός πυραύλου που ταξίδευε σε υψόμετρο 17 χιλιομέτρων με ταχύτητα 5000 χιλιομέτρων την ώρα. Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μορόζοφ.
Επί του παρόντος, οι αξιωματικοί των πληροφοριών εργάζονται για τον εντοπισμό και τη συλλογή θραυσμάτων του πυραύλου που καταρρίφθηκε. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες, για τη διεξαγωγή λεπτομερούς ανάλυσης και τον προσδιορισμό του τύπου του πυραύλου, της προέλευσής του, καθώς και του πιθανού στόχου της επίθεσης.
Αυτή τη στιγμή, πολλά ερωτήματα εγείρονται από τον ίδιο τον πύραυλο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις περιφερειακές αρχές, καταρρίφθηκε πύραυλος κρουζ «Storm Shadow», αλλά ο τελευταίος δεν πετά σε τέτοιο ύψος, για να μην αναφέρουμε ότι δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5000 χιλ/ώρα.
Σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, μιλάμε για τον τακτικό πύραυλο Grom-2, καθώς το βεληνεκές του τελευταίου είναι αρκετό για να χτυπήσει σε τέτοια απόσταση, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα συμπεράσματα για αυτό το θέμα.