Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, υπέγραψαν την Πέμπτη έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων σε Λευκορωσικό έδαφος.
Το Μινσκ υποστηρίζει πως τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα ελέγχει τα όπλα αυτά.
Ο Σόιγκου σημείωσε επίσης ότι ,«μπορεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κράτους της Ένωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για να ανταποκριθεί στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση», η οποία επέμεινε ότι, «θα είναι σύμφωνη με όλες τις υπάρχουσες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις».
Αυτά τα όπλα θα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας, η απόφαση για τη χρήση τους θα εγκρίνεται αποκλειστικά από τη Μόσχα και δεν παρέχεται η επιλογή «από κοινού χρήσης» με το Μινσκ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας Χρένιν, τα πυρηνικά θα μεταφερθούν και θα εκτοξευθούν από το Su-25 αφού γίνει τροποποίηση στο αεροσκάφος, με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι, το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, εκπαιδεύτηκε για να χειρίζεται αυτά τα επικίνδυνα πυρομαχικά.
Επισημαίνουμε ότι, οι Ρώσοι παρέδωσαν πυραυλικά συστήματα Iskander στη Λευκορωσία, η οποία θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα. Αυτοί οι εκτοξευτές πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander, μπορούν να εκτοξεύσουν τόσο συμβατικούς όσο και πυρηνικούς πυραύλους.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν επίσης ότι, ο Λουκασένκο μπορεί να μην έχει διαθέσει το υποηχητικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 που δεν σχεδιάστηκε για χρήση πυρηνικών αλλά τα βομβαρδιστικά Su-24 που παροπλίστηκαν το 2012. Σε αντίθεση με το πρώτο, το Su-24 προοριζόταν ιστορικά ως μεταφορέας πυρηνικών όπλων.
Πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Έτσι, έχουμε τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, από το μέγιστο έως το λιγότερο δυνατό:
Συστήματα Iskander που ελήφθησαν από τη Ρωσία, Su-24M που ενδεχομένως αποκαταστάθηκαν από μακροπρόθεσμη αποθήκευση ή Su-25 που είπαμε ότι, θα αναμορφωθεί προκειμένου να πάρουν «ειδικά πυρομαχικά».
Όσον αφορά τα πυρηνικά «ειδικά πυρομαχικά», αυτά είναι αρκετά προφανή: πυρηνικοί πύραυλοι Iskander. Αλλά εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, σύμφωνα με τα συνοπτικά δεδομένα από την έρευνα για τα Ρωσικά πυρηνικά όπλα 2023 από το Bulletin of the Atomic Scientists, το Κρεμλίνο έχει μόνο 100 πυρηνικές γομώσεις για πυραύλους Iskander το πολύ, και καμία αναφορά για πυρηνικά όπλα που εκτοξεύονται από αέρα.
Ταυτόχρονα, το ίδρυμα Jamestown με έδρα τις ΗΠΑ υποθέτει ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικές πυρηνικές βόμβες RN-40, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία το 1991. Το Μινσκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κινητό συγκρότημα NGP3 για να αποθηκεύσει αυτές τις βόμβες, ένα τέτοιο συγκρότημα αποτελείται από 12 οχήματα που μπορούν να έως 48 πυρομαχικά συνολικά.
Αλλά η μεγαλύτερη απειλή που προέρχεται από την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, είναι η παρενέργεια της. Τα πυρηνικά όπλα στη Ρωσία ελέγχονται και χρησιμοποιούνται από τη 12η Γενική Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου.
Από αναφορές, προκύπτει ότι αυτό το τμήμα θα εκδώσει τώρα εντολές στον στρατό της Λευκορωσίας, που θα παρέχει συντήρηση στα Ρωσικά πυρηνικά και τους μεταφορείς τους.
Σημαίνει ότι ένα μέρος του στρατού της Λευκορωσίας θα υπαχθεί στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο, επιβεβαιώνοντας έτσι για άλλη μια φορά τη δορυφορική κατάσταση του στρατού της χώρας προς τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Επισημαίνουμε ότι, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι όπλα πεδίου μάχης που ενώ είναι καταστροφικά, έχουν μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα μεγάλης εμβέλειας.