Πυρ και μανία είναι οι Ρώσοι στο Κρεμλίνο από την στάση των “φίλων” Τούρκων, που δεν ειδοποίησαν, το ρωσικό πολεμικό πλοίο για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επίθεσης, αν και διαθέτουν ισχυρά ραντάρ επιφανείας, ενώ δεν εξέδωσαν και καμία ανακοίνωση για το περιστατικό 140 χλμ ΒΑ του Βοσπόρου.
Το ρωσικό πλοίο τώρα είναι αγκυροβολημένο στην Σεβαστούπολη.
"Χθες τις 5:30 π.μ., οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν ανεπιτυχή προσπάθεια να επιτεθούν στο πλοίο Ivan Khurs του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα.
Το πλοία μας εκτελεί καθήκοντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της λειτουργίας του Turkish Stream και του Blue Stream, αγωγούς φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Όλα τα εχθρικά σκάφη καταστράφηκαν από πυρά από τον τυπικό οπλισμό ενός ρωσικού πλοίου 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βοσπόρου”, αναφέρει δεικτικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Τουρκία αρνήθηκε επίσημες δηλώσεις εν μέσω προσπάθειας επίθεσης των Ουκρανών στο ρωσικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου.
“Παρά το γεγονός ότι η επίθεση στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Ivan Khurs έγινε στα ανοιχτά της Τουρκίας, δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις στην Άγκυρα ούτε πριν ούτε μετά την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Αυτή η θέση της Τουρκίας φαίνεται πολύ διφορούμενη, ειδικά αφού, δεδομένης της επίθεσης, η Τουρκία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πληροφορίες ότι άγνωστα αντικείμενα κινούνται προς το ρωσικό αναγνωριστικό πλοίο”, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ που μας δείχνει πιθανόν την νέα στάση της Άγκυρας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο .
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, “οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν ανεπιτυχή επίθεση στο πλοίο Ivan Khurs του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιώντας τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα. Όλα τα ουκρανικά σκάφη καταστράφηκαν από πυρκαγιά από τον τυπικό οπλισμό του ρωσικού σκάφους”.
“Ωστόσο, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αντέδρασε σε ένα τέτοιο περιστατικό κοντά στα σύνορά της, τα πολεμικά πλοία της οποίας, παρεμπιπτόντως, δεν ήταν επίσης μακριά από το σημείο όπου συνέβη αυτό το περιστατικό, εγείρει πολλά ερωτηματικά”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Η στάση του καθεστώτος Ερντογάν προς την Ρωσία είναι αυτή του επιτήδειου ουδέτερου, όπως και έναντι των ΗΠΑ.
Η Τουρκία επιδιώκει να λάβει τα μέγιστα ωφέλη και από τις δύο υπερδυνάμεις, χωρίς να αναγκαστεί να πάρει ολοκληρωτικά το μέρος κανενός, ακολουθώντας μια Οθωμανικού τύπου πολιτική.
Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας μπαίνουν εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά από τους σεισμούς στην ΝΑ Τουρκία, και την ανεξήγητη σε πολλούς “φιλική στάση” προς την Ελλάδα.
Η Τουρκία λαβωμένη από την οικονομική κρίση και με ανάγκες πολλών δις δολαρίων για την ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών, επιδιώκει έναν ιδιαίτερο ρόλο ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ρώσους και Κινέζους.
Το αν το επιτύχει αυτό το καθεστώς Ερντογάν, θα το δούμε στο μέλλον, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις με την Ρωσία και τον Πούτιν, διέρχονται μια υπόγεια κρίση, την οποία θα δούμε πολύ σύντομα στην Μαύρη θάλασσα.