Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Και Ιταλική “νότα”: Η Ρώμη εντάσσεται στον “συνασπισμό” για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων - F-16 με τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών βομβών στο Κίεβο;

Η Ουκρανία αντιλαμβανόμενη ότι, χωρίς να έχει σύγχρονα  δυτικά μαχητικά αεροσκάφη στην διάθεσή της, η  μεγάλης κλίμακας επίθεση που σχεδιάζει για να απελευθερώσει  εδάφη της από τους Ρώσους εισβολείς, θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, προσπαθεί να αποκτήσει τουλάχιστον 40-50 μαχητικά F-16 από χώρες της Δύσης.

Η διπλωματική περιοδεία του Ζελένσκι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, είχε κυρίως στόχο τη δημιουργία ενός «αεροπορικού συνασπισμού», στο πρότυπο του προηγούμενου «συνασπισμού αρμάτων».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε αυτό το θέμα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 19-21 Μαΐου, καθώς θα το θέσει και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=S2AlbElLTro

Η ανάγκη απόκτησης σύγχρονων μαχητικών και ενσωμάτωσής τους στο ουκρανικό σύστημα αεράμυνας έγινε αναγκαιότητα τον Μάρτιο, όταν ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες βόμβες σε μεγάλη κλίμακα.

Αυτό επιτρέπει στην Ρωσία να χτυπήσει πιο μακρινούς στόχους στην Ουκρανία, και το Κίεβο δεν έχει επί του παρόντος τα μέσα να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή.

Είναι γνωστό ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πράσινο φως σε τρίτες χώρες να ενώσουν τις προσπάθειες για την παροχή στην Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ανακοίνωσαν την έναρξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι υπουργοί Άμυνας από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, επέδειξαν «μεγάλη υποστήριξη» κατά τη συνάντησή τους στην Πολωνία, στο θέμα της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Υπενθυμίζουμε ότι, οΎπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα παραδοθούν σύντομα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, είναι καλή ιδέα ότι η G7 αποφάσισε επιτέλους να προετοιμάσει το έδαφος για να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται. Είπε επίσης ότι, «η εκπαίδευση πιλότων έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα εφοδιαστεί σύντομα με αυτό το είδος μαχητικού.

Σε μια νέα εξέλιξη, η Ιταλία  είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους και ως εκ΄τούτου, η αντεπίθεση του Κιέβου εναντίον του Ρωσικού στρατού θα μπορούσε να έχει Ιταλική «νότα».

«Η Ιταλία δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει τα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία γιατί δεν τα  έχουμε. Αλλά είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους, για να πετάξουν ένα από τα πιο τρομακτικά στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη της αγοράς», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

 Από το G7 στη Χιροσίμα η Τζόρτζια Μελόνι,  ανοίγει περισσότερα από ένα παράθυρο. «Γίνεται λόγος για πιθανή εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, μια απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμη και την οποία αξιολογούμε με τους συμμάχους μας», εξηγεί στους δημοσιογράφους η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ως εκ τούτου, ο «αεριωθούμενος συνασπισμός» για την Ουκρανία, που τελικά συμφώνησε να σχηματίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να γυρίσει την αντεπίθεση στο Κίεβο εναντίον του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να έχει Ιταλική «νότα».

Εξάλλου, η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει καλά το F-16, ένα αεροσκάφος που Ιταλοί πιλότοι έχουν πετάξει αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η περίπτωση της σύμβασης μίσθωσης της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που από το 2003 έως το 2012 έφερε 34 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon στην Ιταλία για να πετάξουν και να προστατεύσουν τον Ιταλικό ουρανό.

Στη συνέχεια, υπάρχουν συχνές εκπαιδευτικές πτήσεις μεταξύ Ιταλικών Eurofighters και μαχητικών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οι τελευταίες που πραγματοποιούνται στη βάση Aviano στο Friuli Venezia-Giulia. Η περιοχή όπου θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί πιλότοι μένει να καθοριστεί. Μια διαδικασία που όμως στην περίπτωση του F-16 απαιτεί  τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16 με τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών βομβών B-61

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, σχετικά με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί ζωηρή συζήτηση και γίνεται αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των χωρών-μελών του μπλοκ.

Ωστόσο, το κύριο θέμα της διαμάχης είναι η πρόταση των ΗΠΑ για μεταφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μαχητικά F-16 με δυνατότητα χρήσης πυρηνικών βομβών ελεύθερης πτώσης B61. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τη χρήση αυτών των όπλων.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν έχει επιτευχθεί γενική συμφωνία για τη μεταφορά τουλάχιστον 24 αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, υποτίθεται ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί τουλάχιστον μία Πολεμική Μοίρα (12 μαχητικά) για τη χρήση πυρηνικών βομβών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Γερμανία είναι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι κατά.

Όσοι αντιτίθενται σε αυτήν την πρωτοβουλία επισημαίνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και το γεγονός ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να διατηρήσουν ένα απόθεμα πυρηνικών όπλων εντός της εμβέλειας των Ρωσικών επιχειρησιακών-τακτικών συστημάτων.

Εξάλλου, η πρόσφατη επιδρομή των UAF στο έδαφος της περιοχής του Μπέλγκοροντ, επιδείνωσε την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων και αμφισβήτησε τυχόν εγγυήσεις από το Κίεβο ότι, τα όπλα που ελήφθησαν από τη Δύση δεν θα χρησιμοποιηθούν στο Ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, η Πολωνία ασκεί ενεργά πιέσεις για μια τέτοια απόφαση. Η χώρα ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ουκρανική επιλογή ως ευκαιρία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, καθώς και για να αποκτήσει πραγματικό επιχειρησιακό έλεγχο πάνω τους, αναφερόμενη στο γεγονός ότι, σύντομα θα εμφανιστούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής Λευκορωσίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...