Στις 18 Μαΐου, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει οκτώ M270 Multiple Launch Rocket Systems (MLRS) και τρία ραντάρ ARTHUR στην Ουκρανία σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μπιορν Άριλντ Γκραμ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας στο Νόρθγουντ. «Σήμερα επιβεβαιώνουμε την παράδοση πυροβολικού και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας. Η Νορβηγία παρέχει τρία ραντάρ εντοπισμού του πυροβολικού Arthur και έως και οκτώ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου MLRS», είπε ο Γκραμ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Γερμανία προμήθευσαν τουλάχιστον 16 συστήματα MLRS στις δυνάμεις του Κιέβου μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Κάθε σύστημα μπορεί να οπλιστεί με έως και 12 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους M30/M31 της σειράς GMLRS που καθοδηγούνται με GPS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 70 χιλιομέτρων, σε δύο ξεχωριστούς λοβούς.
Η Ουκρανία έλαβε επίσης έναν αριθμό ραντάρ ARTHUR από το Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μήνες μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ανάλογα με την έκδοση, το νορβηγικό-σουηδικό ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει στόχους όπως βλήματα όλμων και ρουκέτες από εμβέλεια από 15 έως 60 χιλιόμετρα.
Αρκετά από τα συστήματα MLRS της Ουκρανίας και τα ραντάρ ARTHUR έχουν ήδη καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και άλλες πηγές.
Οι νέες παραδόσεις θα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις υλικές απώλειες της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν θα αλλάξουν πολλά στο πεδίο της μάχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Πρόσφατα άρχισε να πιέζει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τις ευρωπαϊκές χώρες να παρέχουν μαχητικά δυτικής κατασκευής στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.