Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί οι Γερμανοί προωθούν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή πυραυλική αεράμυνα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah στις 10 Φεβρουαρίου 2025, η Τουρκία, η οποία εντάχθηκε στην European Sky Shield Initiative (ESSI) τον Φεβρουάριο του 2024, είναι πλέον επίσημος συμμετέχων στο έργο υπό την Γερμανία, που στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου και αποτελεσματικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας σε όλη την Ευρώπη, και μπορεί να προσφέρει τα τοπικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Για παράδειγμα, το τουρκικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς SIPER, που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Roketsan και Aselsan, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προηγμένη προστασία έναντι αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Το European Sky Shield Initiative (ESSI) είναι ένα συνεργατικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας με επικεφαλής τη Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ευρώπης, μέσω της ενσωμάτωσης διαφόρων συστημάτων αεράμυνας από τα συμμετέχοντα κράτη.

Σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το ESSI επιδιώκει να ενισχύσει τις συνολικές ικανότητες αποτροπής και αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Η πρωτοβουλία προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων ενσωματώνοντας ένα μείγμα υφιστάμενων και νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM, Patriot και Arrow-3.

Ενώνοντας πολλά ευρωπαϊκά έθνη κάτω από μια ενιαία αμυντική ομπρέλα ( εδώ τίθεται το ερώτημα τι δουλειά έχει η Τουρκία), το ESSI όχι μόνο ενισχύει την προστασία της Ευρώπης από εναέριες απειλές, αλλά και εξορθολογεί τις αμυντικές προμήθειες, μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο

Η εμβόλιμη παρουσία των Τούρκων σε ένα καθαρά ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, παραβλέπει τις απειλές της Άγκυρας για νεο-οθωμανικά σύνορα, τις απειλές στην Ελλάδα και την Κύπρο, και ικανοποιεί μόνο τα ύποπτα  σχέδια που έχουν κάποιοι εκεί στο Βερολίνο με τους Νεο-Οθωμανούς.

Η προσπάθεια εξοβελισμού της Τουρκίας από την αγορά ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, της προμήθειας πυραύλων METEOR από την Γαλλία, είναι όντως προς την ορθή κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν και άργησε πολύ να εφαρμοστεί.

 Οι Τούρκοι εισερχόμενοι στην   ένα καθαρά ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας , θα εισχωρήσουν στα ενδότερα, κάθε αμυντικού σχεδίου της ΕΕ, αφήνοντας εκτεθειμένη την Ελλάδα και την Κύπρο , τις οποίες απειλούν  με κάθε τρόπο.  

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022, δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν δήλωση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ουρανού Ασπίδας (ESSI).

Η πρωτοβουλία, με επικεφαλής τη Γερμανία, επικεντρώνεται στην κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας της Ευρώπης.

Όλα τα ιδρυτικά κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στη συμμαχία το 2023, ενισχύοντας περαιτέρω το πλαίσιο συλλογικής άμυνας.

Το ESSI είναι στενά ευθυγραμμισμένο με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (NATINAMDS), ενισχύοντας την ικανότητα της συμμαχίας να αντιμετωπίζει εναέριες απειλές μέσω ενός ενοποιημένου και πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσθήκη της Ελλάδας και της Τουρκίας στην πρωτοβουλία, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ESSI.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Γερμανία η είσοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι “ η συμπερίληψη της Τουρκίας στο ESSI είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένης της κρίσιμης γεωγραφικής της θέσης στη διασταύρωση Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής.

Ως νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παρέχει ουσιαστικές δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και ταχείας αντίδρασης ενάντια σε πυραυλικές απειλές που αναδύονται από ασταθείς περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Ενώ η πρωτοβουλία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών, η περιφερειακή κάλυψη της Τουρκίας ενισχύει τη στρατηγική της σημασία, ενισχύοντας τη θέση συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η συμμετοχή της Άγκυρας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αναβαθμονόμηση των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δυνητικά χαλαρώνοντας τις εντάσεις στην αμυντική συνεργασία.

Πέρα από τη στρατηγική θέση, η Τουρκία θα μεταφέρει πολύτιμη τεχνολογική συνεισφορά στο ESSI.

Την τελευταία δεκαετία, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στην ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων αεράμυνας, ενισχύοντας την ικανότητά της να υποστηρίζει την αρχιτεκτονική αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης.

Με επικεφαλής τις μεγάλες αμυντικές εταιρείες όπως η Roketsan και η Aselsan, η Türkiye ανέπτυξε και ανέπτυξε με επιτυχία μια σειρά από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών.

Τα συστήματα HISAR-A και HISAR-O παρέχουν λύσεις αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ικανές να αντιμετωπίσουν εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, drones και πυραύλων”, καταλήγει το άρθρο.

Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι θεωρούν την Τουρκία πολύτιμο και απαραίτητο εταίρο, παραγνωρίζοντας την άκρως στρατηγική θέση της Ελλάδος. Στην Α. Μεσόγειο.

Η επικίνδυνη αυτή οπτική έχει τις ρίζες της εδώ και 150 χρόνια και αφορά καθαρά τα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας, και όχι φυσικά της Ευρώπης, για την οποία κόπτονται όλοι τους.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ