Ένοπλες Συρράξεις

“Αντίο” στο F-22: Οι ΗΠΑ θα επιλέξουν το μαχητικό έκτης γενιάς τους το 2024

Το Υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξέδωσε μια διαβαθμισμένη πρόσκληση προς τη βιομηχανία για μια σύμβαση ανάπτυξης μηχανικής και κατασκευής για το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance Platform (NGAD), με σκοπό την ανάθεση σύμβασης το 2024.

Το NGAD θα αντικαταστήσει το μυθικό F- 22 Raptor ως το κύριο μαχητικό υπεροχής αέρα. Το NGAD οραματίζεται ως το πρώτο μαχητικό έκτης γενιάς στον κόσμο, που θα χρησιμεύσει ως ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ολοκληρωμένης «οικογένειας συστημάτων».

Το NGAD είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα «νέο μαχητικό». Είναι μια ευρεία πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ενός «συστήματος συστημάτων», που θα διασφαλίζει την τακτική αεροπορική κυριαρχία των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες.

Περιλαμβάνει μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και προαιρετικά επανδρωμένη πλατφόρμα που διαθέτει σημαντική εμβέλεια, βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης και δυνατότητες αρθρωτών αισθητήρων επόμενης γενιάς. Υποτίθεται ότι αναπτύσσει επίσης, συνοδευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα, καθώς και μια αρχιτεκτονική δικτύωσης προηγμένης τεχνολογίας για να τα συνδέσει όλα μαζί.

Πέρα από αυτά τα κορυφαία στοιχεία, το NGAD περιλαμβάνει μια σειρά μελετών και αναπτυξιακών προσπαθειών που απαιτούνται, για να τεκμηριωθούν και να ζωντανέψουν τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη στήριξη ολόκληρου του οικοσυστήματος NGAD.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, η USAF αναζητά ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα μέσω μιας διαδικασίας πρόσκλησης.

«Η πλατφόρμα NGAD είναι ένα ζωτικό στοιχείο της οικογένειας συστημάτων Air Dominance, που αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό άλμα γενεών σε σχέση με το F-22, το οποίο θα αντικαταστήσει», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία Φράνκ Κένταλ.

Είπε επίσης ότι, η επανδρωμένη παραλλαγή του αναδυόμενου συστήματος Next Generation Air Dominance (NGAD) έκτης γενιάς, πιθανότατα θα ελέγχει έως και πέντε drones ταυτόχρονα. Αυτό θα εισαγάγει νέες τακτικές, θα επεκτείνει μαζικά το εύρος της αποστολής των μαχητικών stealth και θα επιτρέψει σε διάσπαρτα δικτυωμένα όπλα και κόμβους επιτήρησης, να αυξήσουν τις επιλογές επίθεσης και αναγνώρισης.  

Το NGAD θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως: Η αυξημένη θνησιμότητα και η ικανότητα επιβίωσης , διατήρησης , διαλειτουργικότητας και προσαρμογής στον τομέα του αέρα, όλα σε εξαιρετικά αμφισβητούμενα επιχειρησιακά περιβάλλοντα .

«Κανείς δεν το κάνει αυτό καλύτερα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα αν δεν προχωρήσουμε τώρα», πρόσθεσε ο Κένταλ, σε μια σαφή αναφορά στην κινεζική τεχνολογική πρόοδο.

Ποιοι θα αναδειχθούν ως οι κορυφαίοι υποψήφιοι;     

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Πολεμική Αεροπορία ανέθεσε συμβάσεις σε εξέχοντες κατασκευαστές αεροσκαφών όπως η Boeing, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman, μαζί με τους κατασκευαστές κινητήρων Pratt & Whitney και GE Aerospace, για τη φάση πρωτοτύπων του προγράμματος κινητήρων επόμενης γενιάς Adaptive Propulsion.

Συνήθως, η Πολεμική Αεροπορία δεν προχωρά στη φάση της μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (EMD), χωρίς να ολοκληρώσει μια ανταγωνιστική φάση κατασκευής πρωτοτύπων.

«Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον ένα πρωτότυπο NGAD είχε ήδη πραγματοποιήσει επιτυχημένες πτήσεις και είχε σημειώσει αξιοσημείωτα επιτεύγματα», αναφέρει το eurasiantimes.

Επιπλέον, ορισμένες αναφορές, που επικαλούνται πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφεραν ότι το NGAD έχει προχωρήσει πέρα ​​από τη φάση της Προκαταρκτικής Αναθεώρησης Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο εταιρειών.

Η υπηρεσία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν η πρόσκληση για το πρόγραμμα NGAD, είναι αποκλειστικά ανοιχτή σε εταιρείες που συμμετείχαν στη φάση της κατασκευής πρωτοτύπων. Δεν είναι επίσης σαφές εάν, η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες χωρίς περιορισμούς.

Η ακριβής αξία της σύμβασης παραμένει αβέβαιη, αλλά κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Απρίλιο του 2022, ο Κένταλ  ενημέρωσε τους νομοθέτες ότι, κάθε αεροσκάφος NGAD θα μπορούσε να κοστίσει «πολλαπλάσια» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή τιμή.

Κίνα και Ρωσία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, κανένα πρόγραμμα μαχητικών έκτης γενιάς δεν είναι τόσο μυστικό όσο αυτό, της Κίνας και της Ρωσίας.

Το 2019, ο Wang Haifeng, επικεφαλής σχεδιαστής του κρατικού ομίλου Chengdu Aircraft Industry Group της Κίνας, δήλωσε ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει έρευνα για ένα μαχητικό επόμενης γενιάς και ότι θα μπορούσε να φτάσει το 2035.

Το μελλοντικό αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει ικανότητα ομαδοποίησης drone, να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και κατευθυντικούς αισθητήρες και να είναι οπλισμένο με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.

Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά, για το πρόγραμμα έκτης γενιάς της Ρωσίας. Η Μόσχα, έχει ανακοινώσει έργα «επόμενης γενιάς» ή «έκτης γενιάς» στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός μη επανδρωμένου μαχητικού.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο κρατικός όμιλος στρατιωτικής τεχνολογίας Rostec ανακοίνωσε ότι,  ανέπτυξε έναν αντικαταστάτη επόμενης γενιάς για το MiG-31, που ονομαζόταν «PAK DP». Συχνά αναφέρεται ως τοMiG-41, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές του.

Ενώ η Κίνα κάνει μεγάλες επενδύσεις στη στρατιωτική αεροπορία, η ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύσσει αεροσκάφη επόμενης γενιάς μπορεί να συρρικνώνεται. Οι εργασίες για το ρωσικό αεροσκάφος Su-57 πέμπτης γενιάς, είχαν ήδη ξεκινήσει με προβλήματα, και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την επίθεσή της στην Ουκρανία πιθανότατα, θα διαταράξουν την αεροδιαστημική βιομηχανία της για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ