Ο Τσέχος Πρόεδρος Πετρ Πάβελ προειδοποίησε ότι το παράθυρο της Ουκρανίας για μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής θα κλείσει ξανά το φθινόπωρο και προέτρεψε τα κράτη του ΝΑΤΟ να παρέχουν στην Ουκρανία «όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και πυρομαχικά» πριν η άνοιξη γίνει καλοκαίρι.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης στη δανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, ο Πάβελ —ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας— είπε ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να περιμένουν να στείλουν ισχυρά όπλα στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να εξαπολύσει μια σημαντική αντεπίθεση αυτό το καλοκαίρι και το παράθυρο συρρικνώνεται τώρα», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος στην Κοπεγχάγη. «Όσο αργότερα έρθουν οι συνεισφορές, τόσο λιγότερο χρήσιμες θα είναι, γιατί το φθινόπωρο θα σταματήσουν και πάλι οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και συνθηκών εδάφους». «Για να χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρονικό παράθυρο που είναι διαθέσιμο, θα έπρεπε να έχουμε παράσχει στην Ουκρανία όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και πυρομαχικά την άνοιξη, το αργότερο», πρόσθεσε ο Πάβελ.
Το Κίεβο προετοιμάζει την επόμενη αντεπίθεσή του εδώ και αρκετούς μήνες. Δυτικά βαριά τεθωρακισμένα, άλλα οχήματα, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών έχουν φθάσει για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα του Κιέβου.Οι αποκαλούμενες «επιχειρήσεις διαμόρφωσης» -οι επιχειρήσεις που δημιουργούν ένα ευεργετικό περιβάλλον για την ενδεχόμενη ώθηση της επίθεσης- φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με βαθιά χτυπήματα της Ουκρανίας να στοχεύουν ρωσικά κομβικά τμήματα διοικητικής μέριμνας και διοίκησης σε μια προσπάθεια να διαβρώσουν τις δυνατότητες της Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν επίσης έδαφος γύρω από την κατεστραμμένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ. Οι Ρώσοι διοικητές φέρεται να έχουν αναθέσει σε επίλεκτα αερομεταφερόμενα στρατεύματα να περιορίσουν την προέλαση. Μένει να δούμε πού θα λάβει χώρα η κύρια ώθηση της Ουκρανίας -που πιθανώς υποστηρίζεται από δυτικές πλατφόρμες όπως τα άρματα μάχης Leopard 2 και τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Οι παρατηρητές υποθέτουν ότι μια νότια επίθεση μέσω του μετώπου Ζαπορίζια προς την κατεχόμενη Μελιτόπολη θα μπορούσε να κόψει τη χερσαία γέφυρα της Μόσχας προς την Κριμαία, ενώ άλλοι έχουν προτείνει ότι το Κίεβο μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει βαθύτερα στη βορειοανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ.
Τακτική πρόοδος γύρω από το Μπαχμούτ
Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σημειώσει πρόοδο γύρω από το Μπαχμούτ και έχουν εμποδίσει τη ρωσική προέλαση στα δυτικά της πόλης του Ντόνιετσκ, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MOD) δήλωσε την Τρίτη ότι στρατεύματα από την ομάδα μισθοφόρων Wagner υπό την ηγεσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν σημειώνουν «σταδιακή πρόοδο» στην εκκαθάριση ουκρανικών θέσεων στο κέντρο της πόλης που μάχονταν επί μήνες. Όμως, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα στρατεύματα της Ουκρανίας είχαν επίσης «σημειώσει τακτική πρόοδο σταθεροποιώντας τα πλευρά του Μπαχμούτ προς όφελός τους».
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στα νότια της πόλης και αναγκάζουν να στραφεί η ρωσική γραμμή του μετώπου στα βορειοδυτικά. Αυτό είναι πιθανό να επέτρεψε στα στρατεύματα του Κιέβου να αποκαταστήσουν την ασφαλέστερη χρήση ενός βασικού δρόμου εφοδιασμού, ανέφερε η βρετανική αμυντική ενημέρωση. «Η Ουκρανία κρατά τις δυτικές προελεύσεις της Ρωσίας κατά μήκος της γραμμής του καναλιού Ντονιέτς-Ντονμπάς», που μετατρέπει την πλωτή οδό σε «μέρος μιας βαθιάς αμυντικής ζώνης» γύρω από την πόλη Τσάσοφ Γιαρ, περίπου έξι μίλια ανατολικά.
Εν τω μεταξύ, ο Γιούριι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει έως και 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Είναι ένα αίτημα που η Ουκρανία ελπίζει να είναι στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου. Ο Σακ είπε στο Politico ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» από δυτικούς ηγέτες ότι θα συζητήσουν το θέμα τις επόμενες ημέρες. Η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν ήδη δώσει στην Ουκρανία MiG-29 της σοβιετικής εποχής, αλλά οι Ουκρανοί ζητούν τα αμερικανικής κατασκευής F-16.
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είπε ότι η παροχή στην Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη «δεν είναι απλή υπόθεση». Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπαιζε βασικό ρόλο μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης.
Αυτό έρχεται μετά το χτύπημα της ουκρανικής πρωτεύουσας το βράδυ της Δευτέρας από αεροπορική επιδρομή «εξαιρετικής έντασης», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης του Κιέβου. Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ από πολλές κατευθύνσεις.