Ένοπλες Συρράξεις

Αποτροπή μελλοντικής επίθεσης από τη Ρωσία : Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματικά μαχητική πολεμική αεροπορία- Ποια η θέση της χώρας μας

Η Ρωσία θα παραμείνει αντίπαλος για το ορατό μέλλον και είναι πιθανό να συνεχίσει να επανεξοπλίζεται και να ανοικοδομεί μεγάλης κλίμακας συμβατικές δυνάμεις, μόλις σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός διασποράς και επίγειας προστασίας αεράμυνας. Ο βέλτιστος συνδυασμός θα ποικίλλει ανάλογα με την τρέχουσα διάταξη, τον εξοπλισμό και τους πόρους κάθε Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη . Θα δείτε παρακάτω ότι τίποτα δεν είναι ποτέ τόσο απλό, και ειδικά ότι ο ίδιος ο ορισμός της αεροπορίας μαχητικών είναι πολύπλοκος.

Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Ευρώπη! Για να το θέσω απλά, αποφάσισα να λάβω υπόψη μόνο χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη ή θεσμικά, δηλαδή ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο χώρες μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν προβλήματα επειδή διασχίζουν Ευρώπη και Ασία: η Ρωσία και η Τουρκία. Εάν το πρώτο θα αντιμετωπιστεί και όχι το δεύτερο, είναι επειδή η Μόσχα είναι γεωγραφικά μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ενώ η Άγκυρα από την ίδια άποψη, είναι μια ασιατική πρωτεύουσα.

Διαχωρισμός ανά βαθμίδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα χωριστούν ανά βαθμίδα, από το 1 έως το 6 συμπεριλαμβανομένου. Για τα επίπεδα 2, 4, 5 και 6 ένα ή και δύο μοντέλα αεροσκαφών θα σας παρουσιαστούν ως παράδειγμα.

Να σημειωθεί ότι, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη, εξαιρούνται τα drones.

Βαθμίδα 1 : Ευρωπαϊκές χώρες χωρίς εναέριο στοιχείο: Ανδόρα , Κοσσυφοπέδιο , Λιχτενστάιν , Μονακό , Άγιος Μαρίνος και Βατικανό. Σημειωτέον ότι πέντε από αυτά είναι επίσης εντελώς μεσόγεια κράτη.

Βαθμίδα 2 : Ευρωπαϊκές χώρες με στοιχείο αέρα αλλά χωρίς μαχητικά ή/και αεροσκάφη επίγειας επίθεσης όπως για παράδειγμα Agusta-Bell AB-205 , Eurocopter AS.532 Cougar  : Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος Ιρλανδία, Λετονία Λουξεμβούργο Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία Μαυροβούνιο, Σλοβακία και Σλοβενία

Βαθμίδα 3 : Ευρωπαϊκές χώρες με αεροσκάφη επίθεσης εδάφους αλλά χωρίς μαχητικό:  Σημειωτέον ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν φτάνει στο επίπεδο 3

Βαθμίδα 4 : Ευρωπαϊκές χώρες με μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη επίθεσης εδάφους: Βουλγαρία ( Mikoyan MiG-29A Fulcrum , Sukhoi Su-25K Frogfoot ), Κροατία ( Mikoyan-Gurevitch MiG-21Bis Fishbed ) και Ουκρανία ( Mikoyan MiG-29A Fulcrum , Sukhoi Su-24 Fencer ).

Βαθμίδα 5 : Ευρωπαϊκές χώρες με αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων όπως για παράδειγμα Eurofighter EF-2000 Typhoon ,  Dassault Aviation Rafale , General Dynamics F-16C/D Fighting Falcon, Saab JAS 39C/D Gripen, Mikoyan MiG-31 Foxhound και  Sukhoi Su-35 Flanker  : Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λευκορωσία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία,  Πορτογαλία , Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία και Τσεχία.

Βαθμίδα 6 : Ευρωπαϊκές χώρες με αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων stealth- ξεχωρίζει το Lockheed-Martin F-35A Lightning II: Νορβηγία, Ολλανδία και και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναπόφευκτα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα Dassault Aviation Rafale και Lockheed-Martin F-35A/B Lightning II, έχουν αλλάξει σημαντικά το ευρωπαϊκό αεροναυτικό τοπίο. Απόδειξη αποτελεί η Κροατία που σύντομα θα πάει από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 5. Τότε υπάρχει πραγματικό χάσμα μεταξύ των εθνών στα επίπεδα 1 και 2 και εκείνων στα επίπεδα 4, 5 και 6. Πρέπει να φανεί ότι αυτή τη στιγμή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε να επιδιώκουν, λόγω της αλληλεγγύης τους προς την Ουκρανία.

Σε αυτό το σημείο καταδεικνύεται ότι η Ελληνική πολεμική αεροπορία, αποτελεί   κομβική αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς ανεβαίνουμε με ραγδαίο ρυθμό στην ανώτατη επιχειρησιακή βαθμίδα 6.

Με μία Μοίρα Rafale, με 84 F-16 block 52+,η ‘’ραχοκοκαλιά’’ δηλαδή της HAF, που εκσυγχρονίζονται σε διαμόρφωση Viper  η χώρα μας αποκτά σοβαρό πλεονέκτημα έναντι  όχι μόνο των Τουρκικών F-16 C/D, αλλά αρχίζει να αποτελεί αναπόσταστος επιχειρησιακός βραχίονας απέναντι σε κάθε απειλή, που ενδεχομένως αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, η Ελλάδα θα αποκτήσει υπεροπλία με την  ολοκλήρωση της αγοράς των  γαλλικών Rafale, τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την μελλοντική αγορά μαχητικών F-35.

Mε τέτοιο συνδυασμό μαχητικών τα οποία θα μπορούν να απογειώνονται κατά κύματα φέροντας  Α/Α όπλα όπως ‘’METEOR’’, ‘’MICA’’ και ‘’ΑMRAAM’’, τα οποία θα καθοδηγούνται από τα υπερσύγχρονα ραντάρ τους αλλά και όπλα κρούσης όπως οι ‘’SCALP’’ αλλά και τα βλήματα “AGM-88E AARGM ή τα “AGM-158 JASSM που έχει ζητήσει να προμηθευθεί  η ΠΑ, όχι μόνο οι γείτονες είναι καταδικασμένοι αλλά και κάθε άλλη εχθρική δύναμη που θα βρεθεί απέναντι στα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

Από τα προαναφερθέντα, είναι κατανοητό ότι κάποια έθνη  έχουν προμηθεύσει επιθετικά αεροσκάφη και μαχητικά στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Μια Ρωσία που θα κατατάσσονταν στο επίπεδο 6, αν είχε καταφέρει να αποδείξει ότι το Sukhoi Su-57 Felon είναι αξιόμαχο και επί του παρόντος σε λειτουργία…Αλλά πάντα αποτυγχάνει.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...