Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζει στάση η Λευκωσία; ''Φουλ'' εκπαίδευση των Ουκρανών από τα ιρλανδικά στρατεύματα στην Κύπρο

Τα ιρλανδικά στρατεύματα άρχισαν να εκπαιδεύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην εξουδετέρωση βομβών και την αποναρκοθέτηση, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των Αμυντικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της οποίας οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση από τα κράτη μέλη, για να βοηθήσουν στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ  στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι η χώρα του δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία αλλά θα διδάξει στο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό, ειδικότερα, πώς να ναρκοθετεί εδάφη.

«Να μην ξεχνά και η Ευρώπη ότι είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και κατοχής και ότι, η ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη να υπάρχει και για την Κύπρο, που δεν υπάρχει», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

Ανέφερε μάλιστα ότι «ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, θα αφιχθεί σήμερα, θα τον ξεναγήσουμε στους χώρους όπου θα γίνει η εκπαίδευση, θα τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς κάνει η Κύπρος για την δική του χώρα, σε μια προσπάθεια να είμαστε κοντά στην εξέλιξη των γεγονότων. Είμαστε κοντά βέβαια, συμμετέχουμε σε όλα τα συμβούλια που αφορούν την Ουκρανία. Δεχόμαστε πρόσφυγες, αν δεν κάνω λάθος 20-21 χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Κύπρο».

Η Ιρλανδία έχει δεσμευτεί να στείλει έως και 30 στελέχη των αμυντικών δυνάμεων, για να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση σε τομείς όπως η εξουδετέρωση πυρομαχικών και η ιατρική μάχης.

Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Ιρλανδία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη στη στάση της στον πόλεμο, ενώ διατηρεί μια στάση στρατιωτικής ουδετερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Μάρτιν πρόσθεσε: «Η στρατιωτική μας ουδετερότητα είναι καθορισμένη. Δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και δεν είμαστε μέλη ενός κοινού αμυντικού συμφώνου της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της ουδετερότητάς μας».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Άλλων Βαθμίδων Μόνιμης Άμυνας (PDForra), ο υποστράτηγος Σίν Κλάνσευ είπε ότι ιρλανδικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο παρέχοντας βασική εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και εκπαίδευση αποναρκοθέτησης στις ουκρανικές δυνάμεις. «Άλλο προσωπικό των Αμυντικών Δυνάμεων συντόνιζε την αποστολή από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες», είπε.

Η Ουκρανία μπορεί να ενδιαφέρεται για το κυπριακό οπλοστάσιο ακόμη περισσότερο από το ελληνικό : η Κύπρος διαθέτει άρματα μάχης T-80U (43 μονάδες) , πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk (4) και Tor (6) με συναφείς πυραύλους, ελικόπτερα Mi-35 ( μερικά από αυτά πωλήθηκαν στη Σερβία).

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διαθέσει τα σοβιετικά άρματα μάχης BMP-3, T-80 και τα συστήματα αεράμυνας Buk στην Ουκρανία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αντικαταστήσουν αυτά τα συστήματα με νεότερα άρματα μάχης BMP και συστήματα αεράμυνας, ωστόσο τέτοιο «σχέδιο» δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μιλώντας για το κυπριακό T-80U, πρώτα απ 'όλα αξίζει να σημειωθεί το εξής: σύμφωνα με το Military Balance, η Κύπρος έχει έως και 82 άρματα μάχης σε υπηρεσία και πρόκειται για σχεδόν μια ολόκληρη ταξιαρχία αρμάτων μάχης, υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει να παραδώσει όλα τα τα σοβιετικά οχήματά της. Και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα προμηθεύσει τα Leopards της στην Ουκρανία, αυτό φαίνεται σαν μια καλή συμφωνία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ