Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας ίσως μετατραπούν στην ζώνη των πιο έντονων εχθροπραξιών κατά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της ουκρανικής αντεπίθεσης. Παράλληλα, αυτή η περιοχή βρίσκεται υπό τον κίνδυνο να γίνει το επίκεντρο μίας σύγκρουσης μεταξύ των πιο προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, το βράδυ της 7ης Μαΐου μόνο, 22 ουκρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ανιχνεύτηκαν πάνω από την θάλασσα από συστήματα αεράμυνας. Όλα καταστράφηκαν από τα πυρά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ή καταρρίφθηκαν από μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Την ίδια στιγμή, ένα ρωσικό αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς τύπου Tu-22M3 που πετούσε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα κατέστρεψε μία στρατιωτική υποδομή στο Νικολάεφ. Εκεί πιθανότατα βρίσκονταν δυτική τεχνολογία, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δέχθηκαν επίθεση και Δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί στο σημείο.
Το Νικολάεφ είναι γνωστό πως αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ναυτικών στοιχείων των Ουκρανών. Από βάσεις επισκευής σκαφών μέχρι βάσεις Ουκρανών βατραχανθρώπων που δρουν ως σαμποτέρ έναντι του ρωσικού στόλου και εκπαιδεύονται από ξένους. Εκεί κατά πάσα πιθανότητα εδρεύουν και τα ναυτικά drones καμικάζι των Ουκρανών.
Ο Κίνδυνος των Drones για τα Ναυτικά: Η Περίπτωση της Ρωσίας
Αδιαμφισβήτητα, η ουκρανική κρίση επίδειξε πως η σημερινή σύγκρουση μεταξύ στρατών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από νέους τύπους εξοπλισμού. Αρχικά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και μετέπειτα από επίγεια και ναυτικά drones, κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τελευταία θέτουν έναν σοβαρό κίνδυνο για κάθε στόλο που λειτουργεί με «παραδοσιακό» τρόπο.
Για τους Ρώσους, αυτή η συνειδητοποίηση ήρθε στις 29 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν έλαβε χώρα η πρώτη συντονισμένη επίθεση ουκρανικών drones από θάλασσα και αέρα έναντι του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Μόσχας, ο οποίος βρίσκονταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα drones δεν ήταν πράγματι ουκρανικά, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας τους είχε δυτική προέλευση. Είναι επίσης πιθανό να τα χειρίστηκαν ακόμη και ξένοι ειδικοί, ανέφεραν οι Ρώσοι.
Η Νέα Μη Επανδρωμένα Ουκρανική Απειλή
Στα τέλη Απριλίου, οι Ουκρανοί δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ονόματι Brave-1, με σκοπό να αποτελέσει την πλατφόρμα συνεργασίας ξένων αμυντικών εταιρειών. Το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα το μη επανδρωμένο drone Toloka, το πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε στην πρώτη έκθεση της Brave-1.
Τρεις εκδόσεις του Toloka εμφανίστηκαν, κάθε μία με διαφορετικές διαστάσεις. Η μεγαλύτερη έκδοση TLK 1000 θα μπορεί να πλήξει στόχους σε μέγιστη απόσταση 2 χιλιάδων χιλιομέτρων και να μεταφέρει εκρηκτικά μέγιστου βάρους 5 τόνων!
Με τέτοια εμβέλεια, το ουκρανικό ναυτικό drone θα μπορούσε να χτυπήσει στοιχεία σε όλη την Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και στις ρωσικές βάσεις του Νοβοροσίσκ. Έτσι, οι Ρώσοι πρέπει γρήγορα να βρουν τρόπο αντιμετώπισής του Toloka, και κάθε άλλου ναυτικού drone του ΝΑΤΟ, εάν φυσικά θέλουν να διασφαλίσουν υψηλό το επίπεδο προστασίας σε ναυτικά περιβάλλοντα όπως της Μαύρης Θάλασσας.